BANCI | Analiza

Doar 57% dintre romani detin un produs bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-04 14:27

În martie 2009, 57% din persoanele cu vârsta peste 15 ani deţineau cel puţin un produs bancar. Numărul acestora a crescut, pe parcursul ultimelor 12 luni, cu 4 puncte procentuale, de la 53% în martie 2008.

Pragul de 10 milioane de utilizatori a fost depăşit cu aproximaţie la jumătatea anului 2008, din ce în ce mai mulţi români apelând la serviciile băncilor, se arata intr-un studiu al GfK România.

Totuşi, în România gradul de utilizare a produselor bancare este încă scăzut dacă îl comparăm cu cel din alte ţări din Europa Centrală şi de Est. O comparaţie pe baza mediilor anului 2008 arată că ţara noastră se află mult în urma majorităţii vecinilor. Doar în Bulgaria produsele bancare sunt utilizate mai puţin decât la noi.

Piaţa bancară este mai dezvoltată în Bucureşti, Ardeal si Banat/ Crişana/ Maramureş decât în restul ţării. În aceste regiuni, clienţii băncilor reprezintă aproape două treimi din populaţie, faţă de numai jumătate sau chiar mai puţin în Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi Moldova.

Cele mai utilizate produse bancare sunt cardurile de debit. Numărul celor care le deţin creşte constant şi a ajuns în martie 2009 la 27% din populaţia cu vârsta peste 15 ani. Totuşi majoritatea se rezumă la a retrage banii din cont de la ATM-uri şi doar aproximativ o treime apelează la card pentru a plăti în magazine.

Pe locul doi ca nivel de utilizare se află creditele pentru nevoi personale. În martie 2009, 19% din români aveau un astfel de produs bancar, în creştere faţă de perioada corespunzătoare din 2008, dar în scădere faţă de ianuarie 2009, când deţinătorii de credite pentru nevoi personale reprezentau 22% din populaţie.

Printre produsele care au câştigat cel mai mult în popularitate în ultimul an se află depozitele la termen. Utilizarea lor este în continuare la un nivel scazut, dar a evoluat puternic faţă de anul trecut. Dacă în martie 2008 doar 3% dintre români foloseau această metodă de economisire, în martie 2009 numărul lor ajunsese la 7%. Această creştere reprezintă o revenire după scăderea constantă pe care au suferit-o aceste produse bancare în ultimii ani (de la 13% in 2001).

Informaţiile provin din studiul de monitorizare a utilizării băncilor realizat de GfK România la fiecare două luni. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul pentru fiecare val al studiului este de 1000 de persoane, iar ultima perioadă pentru care sunt disponibile datele este martie 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii