BANCI | Opinie

De ce avem dobanzi mari: lupta se da pe acelasi volum de resurse

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-13 09:30

Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, apreciaza ca dobanzile mari sunt cauzate si de faptul ca bancile se bat pe acelasi volum de resurse, fapt care a condus la majorari semnificative ale dobanzilor.

"Cresterea depozitelor este foarte redusa, bancile luptandu-se practic pe acelasi volum de resurse, ceea ce inseamna dobanzi mai mari la depozite si implicit la credite", a declarat Pascariu, citat de Ziarul Financiar.

"Tirul continuu asupra bancilor poate deveni periculos pentru ca oamenii incep sa-i considere pe bancheri niste 'vampiri'. In Romania nu s-a intamplat ceva atat de negativ incat sa fie pusa in discutie autoritatea profesionala a conducatorilor de banci, asa cum s-a intamplat in alte tari", a mai declarat Pascariu.

El afirma ca in prezent este dificil ca bancile sa reduca dobanzile la depozite, avand in vedere ca trebuie sa echilibreze imputinarea resurselor externe.

"Pana revenim la normal si ne echilibram cat de cat fata de raportul credite/depozite de peste 135% la care ajunsese piata, nu avem cum sa diminuam dobanzile la depozite pentru ca altfel cum am mai atrage resurse. S-ar putea crede ca bancherii sunt masochisti de platesc dobanzi la lei si de peste 20% la depozite cand dobanda de politica monetara a BNR e la 10%, iar Lombardul la 14%, dar problema este ca lichiditatea pe piata nu este fluida, iar pe titlurile de stat ne batem si cu fondurile de pensii si companiile de asigurari. Din cauza disponibilitatilor reduse ajungem practic sa mutam niste depozite de la o banca la alta in functie de dobanda oferita, ceea ce constituie un joc periculos."

In acelasi timp, Pascariu anticipeaza ca in urmatorii doi ani nu vor fi incepute proiecte rezidentiale noi din cauza crizei, ceea ce va mentine deficitul de oferta si va face ca pe termen mediu sa apara o revenire a preturilor si o noua "bula".

"Exista un prag de 700-800 de euro pe metru patrat reprezentand pretul de constructie plus terenul sub care nu cred ca se poate cobori", spune Pascariu, care are investitii personale pe piata imobiliara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii