BANCI | Ultima Ora

Continua demonizarea bancilor: premierul ordona ANPC publicarea unui raport despre amenzile date bancilor iar senatorul PNL Florin Citu anuta ca Guvernul pregateste o taxa bancara (actualizat: Guvernul respinge ideea taxei bancare)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-31 12:22

Dupa ce prim-ministrul Mihai Tudose si l-a luat drept consilier onorific pe avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor si cu oponii radical-extremiste impotriva sistemului bancar si BNR, a inceput o campanie populista de denigrare a sistemului bancar, probabil cu scopul de a impune acestora noi taxe necesare pentru acoperirea deficitului bugetar in crestere.

In capcana intinsa de premierul Tudose a picat, intentionat sau nu, si senatorul PNL Florin Citu, fostul bancher la ING amendat de BNR si dat afara din banca pentru ca ar fi participat, in timpul crizei de la finalul lui 2008, la un atac speculativ de curs valutar impotriva leului, care a declarat ca guvernul pregateste o taxa pe banci, cum au procedat si alte tari, precum Austria sau Ungaria.

Dupa primul asalt impotriva sistemului bancar initiat la inceputul lunii de ministrul Finantelor, Ionut Misa, care a declarat ca 70% dintre banci nu platesc impozit la stat, urmat de declaratiile surprinzatoare ale premierului Tudose, ca o banca i-a luat comisioane de 500 de dolari, motiv pentru care a refuzat sa-si incaseze salariul pe card, premierul a continuat ieri campania de demonizare a bancilor, cerand ANPC sa publice un raport privind rezultatele controalelor la acestea.

ANPC, fiind in subordinea Guvernului, s-a executat imediat si a publicat, pe site-ul propriu, un raport cu controalele facute la banci in perioada 2016-2017, dar din care nu rezulta ca ar avea loc vreun fenomen deosebit de nerespectare de catre acestea a legilor privind protectia consumatorilor, comparativ cu anii precedenti.

Astfel, in raportul ANPC se arata ca in lunile mai si iunie din 2017 au fost verificate 40 de banci, care au primit amenzi de 337.000 de lei, comparativ cu amenzile in valoare de 1,7 milioane lei date bancilor in 2016.

De altfel, bancile si-au rezolvat, in mare parte, in ultimii ani, problemele cu consumatorii pe care le-au avut in anii de dupa izbucnirea crizei din 2008, in principal din cauza clauzelor abuzive din contractele de credit, astfel ca ANPC nu prea mai are ce probleme sa gaseasca la banci, in afara de cele obisnuite, pe care le gaseste la orice alt comerciant.

Asaltul virulent, intens criticat, de altfel, al guvernului impotriva bancilor, pare a avea ca tina impunerea unor taxe asupra bancilor, cu scopul de a petici deficitul bugetar in crestere, in contextul altor masuri similiare, precum cresterea accizelor la carburanti sau contul TVA split.

Prima masura impotriva bancilor

Guvernul a adoptat deja o prima masura, si anume eliminarea deductibilitatii integrale de la plata impozitului pe profit a pierderilor pe care le au bancile din vanzarea creditelor neperformante, principala cauza pentru care multe dintre ele nu au platit impozit la stat in ultimii ani.

Asadar, bancile nu au platit impozit pentru ca au beneficiat, legal, de aceasta facilitate, nu este vorba ca au incalcat legea, cum a vrut sa sugereze ministrul Finantelor.

Pe de alta parte, exista si banci pe care Ministerul Finantelor, prin ANAF, le-a acuzat de optimizare fiscala in legatura cu vanzarea pachetelor de credite neperformante, insa bancile au contestat in instanta deciziile ANAF, astfel ca pana la o decizie finala a justitiei nu putem spune ca acestea au incalcat legea.

Guvernul a adoptat ieri o Ordonanta prin care limiteaza la 30% pondera deductibilitatii fiscale a pierderilor din vanzarea creditelor neperformante.

In proiectul Ministerul Finantelor se permitea ca si sumele obtinute din vanzarea neperformantelor sa poata fi deduse din impozit, insa prevederea a fost anulata in forma finala a Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care arata urmatoarele:

Art.1 – Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 25 aliniatul (3), dupa litera m) se introduce o noua litera, litera n), cu urmatorul cuprins:

“n) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate”.

Aceasta masura va duce la cresterea incasarilor statului din impozitele platite de banci, care in schimb vor raporta profituri nete mai mici.

Ramane de vazut daca Guvernul se va multumi cu aceasta masura si cu campania de denigrare a sistemului bancar sau va merge mai departe si va impune o taxa bancara, cum au procedat alt tari dupa izbucnirea crizei din 2008, masura care ar putea avea un impact mult mai puternic asupra bancilor, din perspectiva castigurilor acestora.

Bancile romanesti nu se pot plange insa ca au profituri prea mici. Dimpotriva, au cele mai mari castiguri din Europa, conform analizei publicate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), asa incat o eventuala taxa bancara ar putea fi absorbita.

Este insa nevoie, cel putin in acest caz, de un studiu de impact inainte de introducerea unei eventuale taxe pe banci si, fireste, opinia BNR.

Bursa este pe rosu, iar actiunile bancilor au cea mai mare scadere

Valoarea actiunilor bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este in scadere puternica, atat pe fondul actiunilor de denigrare a bancilor, cat si in contextul general al pietei, care este integral pe rosu, cu indicele BET la -2,32% la ora 14.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) erau in cadere cu 5,27%, ale BRD cu 4,78% iar ale Patria Bank cu 2,16%.

ACTUALIZARE

Premierul Tudose si Ministerul Finantelor au respins ideea unei taxe bancare.

Ministerul Finantelor a transmis un comunicat in care spune ca "nu exista intentia introducerii unei astfel de taxe".

“Atat la nivelul Ministerului de Finante cat si la nivelul grupurilor de lucru din care fac pare reprezentanti ai societatii civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu exista intentia introducerii unei astel de taxe”, a anuntat Ministerul Finantelor, referindu-se la taxa bancara.

Premierul Mihai Tudose a negat, de asemenea, ideea unei taxe bancare, dupa ce a fost intrebat de ziaristi despre o asemenea posibilitate.

Actiunile la Bursa au revenit pe verde astazi, 1 septembrie, cu indicele BET in crestere cu 1,22% la ora 14.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) sunt in crestere cu 2,4%, ale BRD cu 1,07% iar ale Patria Bank (PBK) cu 2,46%.

Taguri: BNR  Banca Transilvania  profit  ANPC  credite neperformante  Ministerul Finantelor  Guvern  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania a primit aprobarea BNR pentru preluarea Bancpost

Banca Transilvania a primit aprobările necesare din partea Băncii Naţionale a României şi a Consiliului Concurenţei pentru achiziţionarea pachetului majoritar de actiuni (99,15%) detinut de catre Eurobank Group in capital social al Bancpost S.A., precum si a participatiilor in detalii

BNR nu permite OTP Bank sa cumpere Banca Romaneasca

BNR a refuzat sa acorde OTP Bank autorizatia pentru a cumpara Banca Romaneasca, potrivit stirilor publicate de mai multe publicatii online romanesti, unele fara sa citeze vreo sursa (ZF.ro, Hotnews.ro), altele citand surse neidentificate (Profit.ro). Informatia nu a fost confirmata nici detalii

Plafonarea dobanzilor la credite va restrictiona accesul la finantare a milioane de romani, avertizeaza IFN-urile

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât detalii

OTP Bank se teme ca nu va primi acordul BNR pentru cumpararea Bancii Romanesti: care ar putea fi problemele

Sandor Csanyi, seful bancii maghiare OTP Bank, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa la Budapesta, ca se teme ca nu va primi aprobarea de la BNR pentru a cumpara Banca Romaneasca, desi tranzactia a primit unda verde de la Consiliul Concurentei. Seful OTP Bank a precizat, citat de detalii

Ultimele Comentarii