BANCI | Noutati Comisia Europeana

Comisia Europeana prezinta un plan de actiune pentru tehnologiile financiare (FinTech)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-08 14:16

Comisia Europeană - Comunicat de presă

FinTech: Comisia ia măsuri pentru ca piața financiară să devină mai competitivă și mai inovatoare

Bruxelles, 8 martie 2018

Comisia Europeană prezintă astăzi un plan de acțiune privind modul în care se pot valorifica posibilitățile oferite de inovarea bazată pe tehnologie în domeniul serviciilor financiare (FinTech).

Europa ar trebui să devină un centru mondial în domeniul FinTech și să dispună de întreprinderi și investitori capabili să profite la maximum de avantajele oferite de piața unică în acest sector aflat într-o evoluție rapidă. De asemenea, Comisia prezintă noi norme care vor ajuta platformele de finanțare participativă să se extindă la scara pieței unice a UE, măsură care constituie o primă realizare majoră în acest domeniu.

Planul de acțiune prezentat astăzi urmărește să permită sectorului financiar să exploateze progresele rapide înregistrate de noile tehnologii, cum ar fi tehnologia blockchain, inteligența artificială și serviciile cloud. Un alt obiectiv urmărit în paralel de planul de acțiune este ca piețele să devină mai sigure și să ofere un acces mai simplu noilor actori. De pe urma acestor măsuri vor avea de câștigat, în egală măsură, consumatorii, investitorii, băncile și noii actori de pe piață. În plus, Comisia propune o etichetă paneuropeană pentru platforme, care să le permită platformelor autorizate într-o țară să poată desfășura activități în întreaga UE.

Acest plan de acțiune se înscrie în eforturile depuse de Comisie pentru a edifica o uniune a piețelor de capital (UPC) și o veritabilă piață unică a serviciilor financiare pentru consumatori. De asemenea, planul este o concretizare a voinței Comisiei de a crea o piață unică digitală. Obiectivul urmărit de Comisie este ca normele UE să se orienteze mai mult către viitor și să se adapteze la progresele rapide ale dezvoltării tehnologice.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Pentru a fi competitive la nivel mondial, întreprinderile inovatoare din Europa au nevoie de acces la capital, de spațiu pentru experimentare și de perspective de dezvoltare. Acestea sunt premisele planului nostru de acțiune în domeniul FinTech. O licență UE în domeniul finanțării participative ar ajuta platformele din domeniu să se extindă în Europa. Datorită acestei licențe, platformele vor putea pune în legătură investitori și întreprinderi din întreaga UE, oferind întreprinderilor și întreprinzătorilor mai multe oportunități de a-și propune ideile unei baze mai extinse de finanțatori.”

Jyrki Katainen, vicepreședinte responsabil cu locurile de muncă, creșterea economică, investițiile și competitivitatea, a punctat: „Noile tehnologii sunt pe cale să transforme sectorul financiar, revoluționând modul în care accedem la serviciile financiare. Sursele alternative de finanțare, cum ar fi finanțarea participativă și creditarea de la persoană la persoană, pun în legătură directă economiile populației cu investițiile. Datorită acestor surse, piața devine mai accesibilă pentru întreprinzătorii, întreprinderile nou-înființate și întreprinderile mici care inovează. Acest obiectiv constituie punctul central al uniunii piețelor de capital.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a precizat: „Tehnologiile digitale influențează întreaga noastră economie, având impact atât asupra cetățenilor, cât și a întreprinderilor. Tehnologii precum blockchain pot schimba regulile jocului în materie de servicii financiare, dar și în alte domenii. Trebuie să creăm un cadru favorabil care să conducă la o explozie a inovării, dar și să controlăm riscurile și să protejăm consumatorii.”

Planul de acțiune privind FinTech:

Sectorul financiar este cel mai important utilizator de tehnologii digitale și unul dintre principalii vectori ai transformării digitale a economiei. Planul de acțiune prezentat astăzi prevede 23 de măsuri menite să permită extinderea modelelor inovatoare de afaceri, să sprijine adoptarea noilor tehnologii, să consolideze securitatea cibernetică și să mărească gradul de integritate a sistemului financiar. Merită menționate următoarele măsuri:

Comisia va găzdui un laborator FinTech în cadrul căruia autoritățile europene și cele naționale vor dialoga cu furnizorii de tehnologie într-un spațiu neutru și necomercial.

Comisia a creat deja Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain. În cursul anului 2018, Comisia urmează să prezinte un raport privind provocările generate de activele criptografice și oportunitățile oferite de acestea, iar în prezent lucrează la elaborarea unei strategii cuprinzătoare privind tehnologia registrelor distribuite și tehnologia blockchain, care abordează toate sectoarele economiei. Un registru distribuit este o bază de date cu informații partajată pe o rețea. Cel mai cunoscut tip de registre distribuite este lanțul de blocuri (blockchain).

Comisia va organiza consultări pentru a stabili cum poate fi promovată cel mai bine digitalizarea informațiilor publicate de societățile cotate la bursă în Europa, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor inovatoare în vederea interconectării bazelor de date naționale. Investitorii vor dispune astfel de un acces mult mai simplu la informații esențiale care le vor permite să ia decizii de investiții în cunoștință de cauză.

Comisia va organiza ateliere în scopul de a îmbunătăți schimbul de informații în ceea ce privește securitatea cibernetică.

Pe baza orientărilor furnizate de autoritățile europene de supraveghere, va fi prezentat un plan de acțiune al Comisiei care va cuprinde bune practici privind spațiile de testare în materie de reglementare. Un astfel de spațiu este un cadru creat de autoritățile de reglementare care permite întreprinderilor nou-înființate din domeniul FinTech și altor inovatori să efectueze experimente în condiții reale, într-un mediu controlat și sub supravegherea unei autorități de reglementare. Spațiile de testare în materie de reglementare sunt din ce în ce mai populare, mai ales pe piețele financiare dezvoltate.

Regulamentul privind finanțarea participativă:

Finanțarea participativă oferă condiții mai bune de acces la finanțare, în special pentru întreprinderile nou-înființate și alte întreprinderi mici. O întreprindere nou-înființată poate prezenta un proiect pe o platformă online și solicita sprijin sub formă de împrumut (prin „creditarea de la persoană la persoană”) sau de capitaluri proprii. Investitorii obțin un câștig financiar de pe urma investiției efectuate. În prezent, numeroase platforme întâmpină greutăți atunci când încearcă să se extindă în alte țări din UE. Din această cauză, în UE, finanțarea participativă este subdezvoltată în comparație cu alte mari economii mondiale, iar piața UE este fragmentată. Unul dintre principalele obstacole îl constituie lipsa de reguli comune la nivelul UE, care a condus la o creștere importantă a costurilor de conformare și operaționale și împiedică platformele de finanțare participativă să se extindă și în alte state membre.

Propunerea de astăzi va permite acestor platforme să își ofere mai ușor serviciile în întreaga UE și va facilita accesul la această formă inovatoare de finanțare pentru întreprinderile aflate în căutare de fonduri. Odată ce va fi adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, regulamentul propus va permite platformelor să obțină o etichetă UE, cu condiția respectării unui set unic de reguli. Datorită acestei etichete, ele își vor putea propune serviciile pe întregul teritoriu al UE. Pe platformele de finanțare participativă, investitorii vor fi protejați prin reguli clare privind comunicarea informațiilor, guvernanța și gestionarea riscurilor, precum și printr-o abordare coerentă a supravegherii.

Context

Evaluarea la jumătatea perioadei a Planului de acțiune privind UPC, realizată în iunie 2017, a evidențiat potențialul tehnologiei financiare de a transforma piețele de capital prin intrarea unor noi actori pe piață și prin apariția unor soluții mai eficiente, ceea ce va determina intensificarea concurenței și reducerea costurilor pentru întreprinderi și investitori. În cadrul evaluării, Comisia și-a anunțat intenția de a elabora o abordare cuprinzătoare de facilitare a tehnologiei financiare și de aprofundare și extindere a piețelor de capital din UE prin integrarea potențialului de digitalizare.

În cadrul acțiunilor pregătitoare pentru elaborarea Planului de acțiune privind FinTech, în martie 2017 Comisia a efectuat o consultare publică pentru a obține punctele de vedere ale părților interesate cu privire la impactul noilor tehnologii asupra serviciilor financiare. În răspunsurile oferite în cadrul acestei consultări publice, numeroși respondenți au subliniat că FinTech și inovațiile tehnologice, în general, catalizează dezvoltarea sectorului financiar, oferind oportunități deosebit de importante în ceea ce privește accesul la finanțare, eficiența operațională, reducerea costurilor și concurența.

Contribuțiile pentru propunerea privind finanțarea participativă au fost obținute în cursul lucrărilor pregătitoare, mai ales în cadrul punerii în aplicare a Planului de acțiune privind UPC din 2015, în cursul consultării publice organizate pentru evaluarea UPC la jumătatea perioadei și în cursul consultării privind FinTech din martie 2017.

Vezi aici Planul de actiune Fin Tech

Sursa: Comunicat Comisia Europeana

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati Comisia Europeana



Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania

România a reușit să reducă indicele relativ al prețurilor în plină pandemie la 54,8% din media UE și să se plaseze pe ultimul loc între statele membre la acest indicator, potrivit datelor publicate pentru anul 2020 de către Eurostat. De reținut, în 2018, detalii

State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million

The European Commission has decided to refer Romania to the European Court of Justice for failing to fully recover illegal State aid worth up to €92 million from Viorel and Ioan Micula and their group of companies, as required by a Commissiondecision of 2015. An arbitral award of December 2013 (Micula v Romania) found that by revoking an investment incentive scheme in 2005, four years prior to its scheduled expiry in 2009, Romania had infringed a bilateral investment treaty between Romania and Sweden. Romania had abolished the scheme as part of the process of accession to the EU in order to comply with EU State aid rules in its national legislation. The arbitral tribunal ordered Romania to compensate the claimants, Viorel and Ioan Micula, two investors with Swedish detalii

Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)

Comisia Europeană - Comunicat de presă Comisia Europeană publică raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare Strasbourg, 13 noiembrie 2018 Comisia Europeană publică detalii

Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules

Today, the Commission referred Greece and Romania to the Court of Justice of the EU for failing to implement the 4th Anti-Money Laundering Directive into their national law. Ireland implemented only a very limited part of the rules and is therefore also referred to the Court of Justice. detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • Buna ziua! Am nevoie de ajutor!

    Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii

  • Înșelătorie

    Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii

  • interdictie conturi ING

    Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii