BANCI | Opinie

Christine Lagarde, sefa FMI: sper ca 2014 va fi anul iesirii din criza, si nu cred ca e o iluzie (wishful thinking). Inflatia nu trebuie sa ne ingrijoreze, insa marele pericol este deflatia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-16 09:15

Christine Lagarde, sefa FMI, apreciaza ca 2014 va fi anul iesirii din criza, un an de cotitura in care cei 7 ani de recesiune vor fi urmati de alti 7 de crestere economica. Ea considera ca aceasta speranta nu este o simpla iluzie (wishful thinking), insa nu se va intampla de la sine, fara eforturi substantiale de reforme politice.

Pe de alta parte, Lagarde spune ca ne-ar putea pandi un alt pericol, si anume cel al deflatiei, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru economie.

Christine Lagarde: “Anul 2014 va fi o piatră de hotar în multe privinte. Acesta va marca o suta de ani de la începutul Primului Război Mondial, a 70-a aniversare a conferintei de la Bretton Woods, in urma careia s-a infiintat FMI, precum si 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Acest an va marca, de asemenea, a 7-a aniversare a inceputului turbulentelor de pe pietele financiare, care s-au transformat repede în cea mai mare criza economică mondială de la Marea Depresiune.

Această criză încă persistă. Cu toate acestea, optimismul este în aer: suntem inca afectati de efectele crizei, dar orizontul este mai luminos. Marea mea sperantă este că 2014 se va dovedi important într-un alt mod - anul în care "sapte ani slabi" din punct de vedere economic se vor transforma in "sapte ani puternici".

Este aceasta o iluzie? Nu, dar nu va veni de la sine. Depasirea crizei necesita in continuare un efort  politic sustinut si substantial, coordonare si o combinatie potrivită de politici.

Cresterea economica s-a consolidat în a doua jumătate a anului 2013 si ar trebui să se consolideze si mai mult în 2014, în principal datorită cresterii economiilor avansate.

Cu toate acestea, cresterea economică mondială este încă blocata într-o treapta de viteză redusă. Acesta rămâne sub potentialul său, pe care noi il apreciem în jur de 4%.

Acest lucru înseamnă că lumea ar putea crea mai multe locuri de muncă, înainte de a trebui să ne facem griji ca duhul inflatiei la nivel mondial va iesi din sticla.

Dar chiar si pentru economiile avansate, perspectivele sunt în continuare supuse unor riscuri semnificative. Intrucat inflatia este cu mult sub tintele multor bănci centrale, apreciem ca sunt riscuri in crestere in privinta deflatiei, care s-ar putea dovedi dezastruoasa pentru revenirea economica. Dacă inflatia este duhul din sticla, atunci deflatia este căpcăunul cu care ar trebui sa ne luptam serios”.

Vezi aici declaratia completa, in limba engleza: The Global Economy in 2014: This crisis still lingers. Yet, optimism is in the air (Christine Lagarde, Managing Director, IMF)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii