BANCI | Stirea Zilei

Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din regiune la o nouă criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-10-21 18:22

Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, întrucât volumul de împrumuturi neperformante rămâne ridicat, iar avansul economic lent limitează creditarea, potrivit agenţiei de rating Fitch.

"Băncile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calităţii activelor, în România, într-o oarecare măsură în Ungaria şi mai puţin în Bulgaria. Sistemele bancare din România, Ungaria şi Bulgaria par, de asemenea, a avea o situaţie mai slabă din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, Michael Steinbarth, director la Fitch Londra.

În perioada crizei, băncile din Europa de Est, inclusiv diviziile UniCredit, cele ale Erste Group şi Societe Generale, au refinanţat cu dificultate datoriile, inclusiv cele contractate pentru împrumuturi ipotecare în valută şi credite de consum. Băncile din România şi Bulgaria sunt ameninţate şi de riscul unei extinderi a crizei datoriilor din Grecia, în timp ce în Ungaria taxa suplimentară instituită asupra sectorului diminuează profiturile.

Chiar dacă Europa de Est îşi revine din cea mai gravă criză a ultimilor 20 de ani, politicile de austeritate ale guvernelor limitează creşterea economică, în contextul în care Uniunea Europeană vrea să împiedice o escaladare a crizei datoriilor.

În România, eforturile de reducere a datoriilor în următorii ani vor limita avansul economic, a afirmat Steinbarth. Guvernul trebuie să scadă deficitul bugetar de la 7,2% anul trecut la 6,8% anul acesta, parte a acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.

Premierul ungar Viktor Orban s-a angajat să reducă anul următor deficitul bugetar sub limita de 3%, acceptată în Uniunea Europeană. Totodată, Bulgaria trebuie să coboare deficitul bugetar de la 4,8% anul acesta sub 3% anul viitor.

"Guvernele au luat măsuri de a diminua riscurile economice, însă trebuie făcut mai mult", a adăugat Steinbarth.

Taxa pe bănci din Ungaria, de 0,5% din active, este cea mai mare din Europa şi va împiedica recuperarea, "deoarece băncile vor încerca, cel mai probabil, să transfere costurile către clienţi", consideră analistul Fitch.

Fitch are perspectivă negativă pentru 15 din cele 44 de bănci din regiune, indicând posibile revizuiri negative ale ratingurilor.

"Factorii care contribuie includ efectul dezvoltării accelerate a pieţei creditelor în ultimii ani, împrumuturile în valută şi o anumită dependenţă de finanţare de la băncile mamă, inclusiv grupurile din Grecia în cazurile României şi Bulgariei", a spus Steinbarth.

Criza datoriilor din Grecia a crescut costurile de finanţare pentru băncile elene. Instituţii financiare din Grecia controlează aproape o treime din sistemul bancar din Bulgaria şi 12% din cel din România.

Creditele neperformante reprezentau 12,6% din totalul portofoliilor de împrumuturi în Bulgaria la finele lunii iunie şi 7,5% în Ungaria în aceeaşi lună. În România creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile aveau o pondere de 11,3% în totalul împrumuturilor în august, potrivit datelor băncii centrale.

"Ponderea împrumuturilor neperformante va rămâne, probabil, ridicată în 2010, iar reevaluări în scădere ale activelor vor avea loc şi anul următor, însă de amploare mai redusă", a declarat Steinbarth.

Există lecţii care trebuie învăţate din criză, cum ar fi necesitatea de a reduce creditarea în valută, a adăugat el.

"Avansul rapid al creditării nu se va repeta, cel mai probabil, pe termen scurt, iar împrumuturile în valută sunt o problemă care necesită atenţie", consideră analistul.

În Ungaria, România şi Bulgaria, împrumuturile în euro şi franci elveţieni, populare în perioada de boom economic pentru evitarea dobânzilor mari, reprezintă circa două treimi din portofoliile de credite.

Riscurile au determinat unele instituţii financiare să se retragă de pe piaţă, dar jucătorii strategici sunt angajaţi să rămână.

"Băncile austriece, UniCredit şi altele sunt jucători strategici în regiune şi sunt angajate să rămână. Pe termen mediu, Europa Centrală şi de Est are perspective mai bune de creştere decât majoritatea pieţelor dezvoltate din Europa", a afirmat Steinbarth.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii