BANCI | Analiza

Bancile au scumpit semnificativ creditele in lei pentru firme, cu 4,5 puncte procentuale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-23 09:32

Ratele medii ale dobânzilor practicate de instituţiile de credit au crescut semnificativ în octombrie faţă de luna precedentă, cu cel mult un punct procentual în cazul împrumuturilor populaţiei, dar şi cu mai mult de 4 puncte procentuale în cazul firmelor, arată datele BNR.

Astfel, rata medie a creditelor în lei existente în sold a avansat de la 15,4% pe an în septembrie la 16,05% în octombrie, potrivit buletinului lunar publicat de Banca Naţională a României (BNR).

În funcţie de durata împrumutului, un avans semnificativ l-a înregistrat dobânda medie pentru creditele în lei ale populaţiei existente în sold, acordate pe mai mult de cinci ani. În acest caz, dobânda medie a crescut de la 14,06% în septembrie la 14,83% în octombrie.

Cu toate acestea, cea mai ridicată dobândă medie pentru creditele populaţiei din sold, acordate în moneda naţională - de 20,70% - au perceput-o băncile, în octombrie, pentru împrumuturile cu o durată mai mică de un an.

În cazul creditelor noi ale populaţiei, contractate în lei, dobânda medie în octombrie a avansat până la 14,98% pe an, faţă de 14,36% în septembrie.

În cazul creditelor contractate de firme, creşterile au fost mai importante, cu 1,5 - 2 puncte procentuale, iar pentru creditele noi, cu până la 4,5 puncte procentuale.

Astfel, pentru împrumuturile existente în sold, în moneda naţională, firmele au plătit, în medie, în octombrie, o dobândă anuală de 17,27%, faţă de 15,20% în luna precedentă.

Pentru creditele noi în lei ale firmelor, dobânda medie a urcat la 19,60% pe an în octombrie, de la 15,68% în septembrie.

În cazul creditelor în euro, avansul ratelor medii de la septembrie la octombrie a fost mai redus, mai arată datele BNR.

Astfel, în cazul creditelor în sold ale populaţiei, în euro, dobânda medie în octombrie a ajuns la 8,71%, de la 8,67% în luna precedentă, în timp ce, în cazul firmelor, aceasta a avansat de la 8,14% în septembrie la 8,42% în octombrie.

Pentru creditele noi în euro ale populaţiei, dobânda medie a stagnat, plasându-se la 7,67% pe an în octombrie, faţă de 7,705 pe an în septembrie, pe fondul unui volum scăzut al împrumuturilor acordate de bănci.

Împrumuturile noi ale firmelor, în euro, au afişat o creştere a dobânzii medii în octombrie la 8,66%, de la 8,15% în luna precedentă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii