BANCI | Analiza

Banca Mondiala: Romania, Ungaria, Lituania si Estonia nu au avut alta optiune decat sa adopte restrictii fiscale considerabile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 12:56

Guvernele din România, Ungaria, Lituania şi Estonia nu au avut altă opţiune decât să adopte restricţii fiscale considerabile, în contextul în care încetinirea economică va fi severă în aceste state, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM).

"În state unde amploarea frânării economice va fi în mod special severă (România, Ungaria, Lituania şi Estonia), guvernele nu au avut altă opţiune decât adoptarea unor restricţii fiscale semnificative. Recent, noul Guvern din România a aprobat bugetul revizuit pentru 2009, care prevede un deficit de 2% din PIB, prin reduceri ale cheltuielilor", se arată în raportul economic periodic UE10, citat de Mediafax.

BM mai arată că, în ultimele săptămâni, guvernele din întreaga lume au anunţat pachete imense de stimulente fiscale, pentru a redresa scăderea producţiei şi creşterea şomajului, fără precedent în ultimele câteva decenii.

Experţii BM consideră că politica fiscală contra ciclică reprezintă una dintre armele importante ale economiilor mondiale importante împotriva crizei.

"Totuşi, guvernele statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007 au o posibilitate limitată de a trata criza printr-o relaxare a politicii fiscale, din cauza constrângerilor de finanţare şi bugetare. Prin urmare, politica fiscală nu a fost utilizată în mod activ pentru susţinerea cererii agregate. Perspectiva deteriorării situaţiei fiscale în UE 10 în acest an este mai probabil să fie alimentată de insuficienţa cererii sectorului privat (atât a celei structurale, cât şi ciclice), decât de activismul discreţionar al Guvernelor", se menţionează în raportul BM.

Analiștii instituţiei internaţionale arată că multe dintre guvernele statelor care au devenit membre ale UE în 2004 şi 2007 dispun de mijloace limitate de contracarare a efectelor crizei prin relaxare fiscală, ca urmare a constrângerilor financiare şi bugetare. În unele cazuri, expansiunea fiscală este limitată de faptul că este nevoie de "strângerea curelei" pentru a reinstaura ordinea în balanţa de plăţi şi pentru a reduce nevoile ridicate de refinanţare, acesta fiind atât cazul României, cât şi cel al Ungariei, Croaţiei şi statelor baltice.

"În România, deteriorarea vine din nefinanţarea creşterii pensiilor, din reducerea contribuţiilor sociale, a alocaţiilor discreţionare a autorităţilor locale şi din alte decizii ale fostului guvern, luate în 2008. Noul guvern a anunţat şi a aprobat o serie de măsuri care ar putea contracara, cel puţin parţial, deteriorarea balanţei fiscale", se arată în raport.

Economiştii amintesc despre deteriorarea "substanţială" a poziţiei fiscale a României în 2008, în pofida creşterii economice robuste.

"În România, politica fiscală profund prociclică, în contextul unei economii supraîncălzite, alături de deteriorarea semnificativă a colectării veniturilor bugetare în ultimele luni ale anului trecut, au dus la înregistrarea unui deficit bugetar record de circa 5,2% din PIB", notează analiştii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii