BANCI | Ultima Ora

Banca Carpatica a raportat o pierdere de 85,4 milioane lei in 2015, iar rata de solvabilitate a scazut la 7%, sub pragul legal de 8%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-27 07:52

Banca Carpatica a anuntat ca la finalul lui 2015 a inregistrat o pierdere de 85,4 milioane lei, ce include provizioane in valoare de 32,6 milioane lei inregistrate in legatura cu portofoliul de credite neperformante si 35 milioane lei reprezentand ajustari pentru depreciere si pierderi ca urmare a reevaluarii activelor reposedate.

In consecinta, capitalurile proprii ale bancii au scazut cu 82 milioane lei, pana la 142 milioane lei, iar rata de solvabilitate estimata pentru decembrie 2015 a ajuns la 7%, sub minimul legal de 8%.

Venitul total bancar s-a ridicat la 122 milioane lei, in scadere cu 43% fata de 2014, fiind influentat de urmatoarele elemente:

o Venitul net din dobanzi este diminuat cu 28% fata de 2014; scaderea venitului din dobanzi din cauza restrictionarii activitatii de creditare (urmare a constrangerilor legate de fondurile proprii) a fost compensata intr-o buna masura de reducerea cheltuielilor cu dobanzile platite clientelei nebancare.

o Venitul net din active financiare disponibile in vederea vanzarii in scadere (-82% fata de 2014) din cauza evolutiei randamentelor titlurilor de stat.

Rata creditelor neperformante: aproape 40%

In decembrie 2015, banca avea inregistrate provizioane pentru credite in suma de 287 mil.lei (din care 253 mil. lei pentru credite neperformante).

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este in scadere de la 73.4% in dec. 2014 la 60.7% in dec. 2015 in principal datorita scoaterii in afara bilantului a creditelor provizionate integral (227 mil. lei in 2015).

Banca are o rata a creditelor neperformante de 39.4%.

Cheltuielile recurente de functionare au scazut cu 7% fata de 2014 ca urmare a masurilor de austeritate implementate de conducerea bancii.

Soldul creditelor, in scadere cu 400 miloane lei

Soldul brut al creditelor a scazut cu 438 mil. lei, reflectand decizia managementului de restrictionare a activitatii de creditare, accelerarea procesului de reducere a stocului de credite in concordanta cu limitarile legate de capitalul bancii si scoaterea in afara bilantului a creditelor neperformante.

Urmare a unui management bun al lichiditatii bancii, baza solida de depozite a fost pastrata aproape intacta si in 2015, in ciuda reducerilor repetate a ratelor dobanzilor platite, precizeaza banca.

Raportul credite/depozite: 36% ramane in continuare printre cele mai scazute din sistemul bancar romanesc.

Excesul de lichiditate al bancii a fost investit in principal in titluri de stat, in scopul conservarii lichiditatii si a optimizarii capitalului bancii, accelerarea procesului de creditare putand fi posibila utilizand aceste active lichide, in conditiile atagerii de capital nou;

 Capitalul social a fost diminuat incepand cu 01.10.2015 cu suma de 204,49 mil. lei pentru acoperirea pierderilor si, in decembrie, s-a finalizat prima etapa a majorarii de capital social prin aportarea sumei de 11,47 mil. lei., reprezentand subscrierile realizate de actionarii bancii in perioada de exercitare a drepturilor de preferinta.

 Activele totale au scazut cu 5% pana la valoarea de 3.1 mld. lei, ca urmare a diminuarii creditelor acordate clientelei.

REALIZARI IN ANUL 2015:

 Fata de finele anului 2014, costul resurselor a scazut semnificativ (-37%); efectele s-au simtit in special in a doua parte a anului si vor continua in 2016. Aceasta performanta este semnificativa in conditiile in care s-a reusit conservarea bazei de depozite de la clientela.

 Alocarea eficienta a capitalului prin restructurarea expunerilor mari.

 Masuri de austeritate si eficientizare atat pe partea de cheltuieli cu personalul, cat si pe zona de cheltuieli non-salariale.

 Optimizarea retelei si a modelului de business.

S-a infiintat sindicatul Carpatica

 Patronatul bancii a fost informat la data de 15 ianuarie 2016 cu privire la infiintarea Sindicatului UNITATE , persoana juridica in baza Sentintei Civile nr. 4885 din data de 28.10.2015, cu sediul in Sibiu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank a finantat peste 3.000 de proiecte din fonduri europene

• 9 mai, Ziua Europei: Fondurile europene au contribuit la dezvoltarea României Fondurile europene au un rol esențial în dezvoltarea României, CEC Bank finanțând, de la demararea Exercițiului Financiar 2007-2013 și până detalii

Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, își reafirmă angajamentul pentru digitalizare și lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de detalii

Legea plafonarii dobanzilor la creditele IFN, trimisa la Curtea Constitutionala

Legea plafonarii dobanzilor la creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adoptata de Parlament in 26 martie 2024, a fost trimisa la Curtea Constitutionala, la solicitarea partidului USD, care considera ca IFN-urile sunt discriminate fata de detalii

CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii