BANCI | Stirea Zilei

BCR a scos din dulapul cu schelete credite neperformante de 3,2 miliarde lei, dar mai are "mosteniri istorice" de 9,7 miliarde lei. Pretul platit: pierderi record de 2,4 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-10-30 23:48

La sfarsitul lunii iulie 2014, BCR anunta ca a decis sa-si scoata scheletele de credite neperformante din dulap, a caror valoare se ridica la aproape 13 miliarde de lei, o suma uriasa, reprezentand aproape jumatate din stocul de credite sanatoase al bancii, in valoare de 28,8 miliarde lei.

Reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au anuntat atunci ca banca romaneasca va vinde in acest an recuperatorilor doua pachete de neperformante in valoare de 4 miliarde lei, primul pachet, de 1,5 miliarde lei, fiind deja negociat, recunoscand astfel pierderile rezultate din respectivele credite, care au impactat serios rezultatele financiare ale subsidiarei locale si ale grupului austriac.

In consecinta, Erste prognoza pierderi intre 1,4 si 1,6 miliarde euro in acest an din cauza acestor neperformante ale BCR, precum si a impactului masurilor luate in Ungaria de catre guvern privind despagubirea clientilor pentru clauzele abuzive din contractele de credit si conversia imprumuturilor din valuta in forinti. 

Pe parcursul trimestrului trei, BCR si-a scos din bilant credite neperformante de 3,2 miliarde lei, stocul acestora scazand de la 12,9 miliarde lei la finalul lunii iulie la 9,7 miliarde lei in septembrie. Astfel ca provizioanele bancii s-au dublat in septembrie, ajungand la 4 miliarde lei, fata de numai 1,3 miliarde in iulie.

Impactul vanzarii neperformantelor, precum si a reevaluarii activelor bancii in urma auditului impus de BNR, s-au vazut astazi in rezultatele BCR, care a raportat pierderi record de 2,4 miliarde lei.

Si acesta este abia inceputul, intrucat urmeaza ca alte schelete sa fie date afara din dulap.

Seful BCR, Tomas Spurny, spune in comunicatul de astazi ca pana la finalul anului intentioneaza sa reduca volumul de neperformante cu pana la 50%, ceea ce inseamna in jur de 5 miliarde de lei, daca tinem cont ca in prezent stocul de neperformmante al BCR s-a redus la 9,7 miliarde lei.

Andreas Treichl, seful Erste Bank, s-a plans in iulie ca acest proces de curatare accelerata a creditelor neperformante este impus de BNR, cu scopul reducerii ratei de neperformanta a sistemului bancar.

Declaratia a fost taxata insa de Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, care a declarat ca el nu a impus nimic nou BCR, ci doar a cerut respectarea normelor de raportare a neperformantei. “Daca aceste neperformante apar abia acum, inseamna ca banca nu le-a recunoscut la timp, conform normelor in vigoare”, a spus Cinteza.

Si totusi, adevarul este undeva la mijloc, intrucat Cinteza a declarat, intr-un interviu pentru Bancherul.ro, ca a fost initiat un proces de curatare a neperformantelor din sectorul bancar romanesc, in contextul pregatirii pentru aderarea la Uniunea Bancara.

Erste Bank: Curatarea portofoliului BCR de neperformante se incheie in acest an, iar din 2015 vorbim de un nou capitol

Reprezentantii Erste Bank au precizat, pentru Bancherul.ro, ca prima tranzactie de vanzare a creditelor neperformante, incheiata in iulie, a fost inregistrata deja in rezultatele de la trimestrul 3, avand ca efect reducerea cu 22,6% a volumului total de credite neperformante la BCR si a ratei aferente a creditelor neperformante la 26,5%.

"In plus, foarte important pentru rezultatul la 9 luni este faptul ca rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 82% pentru a finanta rezolvarea portofoliului de credite cu probleme", precizeaza banca.

"BCR si-a asumat accelerarea rezolvarii mostenirii istorice de credite cu probleme si a initiat o curatare extinsa a bilantului. Aceasta este explicatia pentru majorarea substantiala a provizioanelor de risc. Curatarea se va incheia in 2014, iar din 2015 vorbim de un nou capitol", adauga banca.

Tomas Spurny, CEO-ul BCR, spune ca "portofoliul de credite neperformante nu este doar o problema de bilant, ci o problema de costuri si o alta de focus in strategia bancii. Asta arata foarte clar ca reluarea creditarii si imbunatatirea performantei bancii sunt printre directiile noastre prioritare strategice. Iar scaderea creditelor neperformante este vitala pentru a ne atinge aceste obiective."

Comentarii

K.
WCR la un pas de integrarea in absolut!
Aceasta banca mizerabila a facut totul ca sa-si insele clientii prin orice mijloace, cu acordul tacit si complicitatea oficialilor din guvern, ANPC, BCR, judecatori etc. Asa cum grupul infractional al restituirilor ilegale de terenuri a ajuns in instanta, asa au ajuns si acesti mizerabili la capatul drumului. Falimentul sau preluarea de catre alta banca nu mai este decat o chestiune de cateva luni. Desi la capitolul imagine stau foarte jalnic. Sa va fie rusine imputitilor!!!

Ion T. Leaga
Buba purulenta numita BCR
Oare cum s-au obtinut aceste credite neperformante? Va spun eu si banuiesc ca intuiti. Prin clauze abuzive. Banca asta nenorocita te ademenea cu dobanzi fixe si marja mica, iar dupa o perioada dublau dobanda si nu o mai scadeau. Eu nu i-as plange pe javrele astea. Toata neperformanta o platesc clientii buni platnici. Aceia care desi au refuzat Actele Aditionale la OUG 50/2010 care erau cea mai mare mizerie, li se aplica. Adica banca si-a transparentizat dobanda introducand o marja noua de 7.76 adaugata la marja existenta. Astfel acel client nu mai scade vreodata dobanda sub 7.76 plus marja lui care a vazut-o la semnare. Cand nu s-a mai platit banca a trecut la amenintari, la executari silite, la mizerii ordinare. Nu este nicio diferenta intre Nutu si Sile Camataru si Banca Camataresca Romana. Guita Ghetea zilele trecute ca bancile platesc criza. Care criza? Cea facuta tot de aceste banci nenorocite? Hai siktir!

cosming
Se sparge basina austriaca a lui Trecheil
Nu e de mirare ca vor raporta pierderi...au acoperit timp de 10 ani cu tot felul de jmenuri finantiste aceste pierderi (cu girul BNR!!!) iar acum cand BNR a fost "indemnata" de catre europeni sa faca curatenie prin ograda nu au mai avut ce face decat sa ia pozitia de jos si sa raporteze... Oricum clientii BCR stiu cu cine au de a face : cea mai scumpa banca, cu cele mai multe si mai mari comisioane din piata.... Nu e de mirare ca sunt mii de dosara prin tribunale si judecatorii in care BCR e acuzata ca a pacalit clientii si ca le-a furat banii din conturi nejustificat...

Constanta
Banca de Cacat a Romaniei
Asteptam sa scoata, din dulapul cu schelete si CLAUZELE ABUZIVE. Sa vezi atunci "profit". Dar, cica-i nr. 1. Da, la CLAUZE ABUZIVE!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii