www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR a scos din dulapul cu schelete credite neperformante de 3,2 miliarde lei, dar mai are "mosteniri istorice" de 9,7 miliarde lei. Pretul platit: pierderi record de 2,4 miliarde lei

Autor: Bancherul.ro
2014-10-30 23:48

La sfarsitul lunii iulie 2014, BCR anunta ca a decis sa-si scoata scheletele de credite neperformante din dulap, a caror valoare se ridica la aproape 13 miliarde de lei, o suma uriasa, reprezentand aproape jumatate din stocul de credite sanatoase al bancii, in valoare de 28,8 miliarde lei.


Reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au anuntat atunci ca banca romaneasca va vinde in acest an recuperatorilor doua pachete de neperformante in valoare de 4 miliarde lei, primul pachet, de 1,5 miliarde lei, fiind deja negociat, recunoscand astfel pierderile rezultate din respectivele credite, care au impactat serios rezultatele financiare ale subsidiarei locale si ale grupului austriac.


In consecinta, Erste prognoza pierderi intre 1,4 si 1,6 miliarde euro in acest an din cauza acestor neperformante ale BCR, precum si a impactului masurilor luate in Ungaria de catre guvern privind despagubirea clientilor pentru clauzele abuzive din contractele de credit si conversia imprumuturilor din valuta in forinti. 


Pe parcursul trimestrului trei, BCR si-a scos din bilant credite neperformante de 3,2 miliarde lei, stocul acestora scazand de la 12,9 miliarde lei la finalul lunii iulie la 9,7 miliarde lei in septembrie. Astfel ca provizioanele bancii s-au dublat in septembrie, ajungand la 4 miliarde lei, fata de numai 1,3 miliarde in iulie.


[1]


Impactul vanzarii neperformantelor, precum si a reevaluarii activelor bancii in urma auditului impus de BNR, s-au vazut astazi in rezultatele BCR, care a raportat pierderi record de 2,4 miliarde lei.


Si acesta este abia inceputul, intrucat urmeaza ca alte schelete sa fie date afara din dulap.


Seful BCR, Tomas Spurny, spune in comunicatul de astazi ca pana la finalul anului intentioneaza sa reduca volumul de neperformante cu pana la 50%, ceea ce inseamna in jur de 5 miliarde de lei, daca tinem cont ca in prezent stocul de neperformmante al BCR s-a redus la 9,7 miliarde lei.


Andreas Treichl, seful Erste Bank, s-a plans in iulie ca acest proces de curatare accelerata a creditelor neperformante este impus de BNR, cu scopul reducerii ratei de neperformanta a sistemului bancar.


Declaratia a fost taxata insa de Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, care a declarat ca el nu a impus nimic nou BCR, ci doar a cerut respectarea normelor de raportare a neperformantei. “Daca aceste neperformante apar abia acum, inseamna ca banca nu le-a recunoscut la timp, conform normelor in vigoare”, a spus Cinteza.


Si totusi, adevarul este undeva la mijloc, intrucat Cinteza a declarat, intr-un interviu pentru Bancherul.ro, ca a fost initiat un proces de curatare a neperformantelor din sectorul bancar romanesc, in contextul pregatirii pentru aderarea la Uniunea Bancara.


Erste Bank: Curatarea portofoliului BCR de neperformante se incheie in acest an, iar din 2015 vorbim de un nou capitol


Reprezentantii Erste Bank au precizat, pentru Bancherul.ro, ca prima tranzactie de vanzare a creditelor neperformante, incheiata in iulie, a fost inregistrata deja in rezultatele de la trimestrul 3, avand ca efect reducerea cu 22,6% a volumului total de credite neperformante la BCR si a ratei aferente a creditelor neperformante la 26,5%.


"In plus, foarte important pentru rezultatul la 9 luni este faptul ca rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 82% pentru a finanta rezolvarea portofoliului de credite cu probleme", precizeaza banca.


"BCR si-a asumat accelerarea rezolvarii mostenirii istorice de credite cu probleme si a initiat o curatare extinsa a bilantului. Aceasta este explicatia pentru majorarea substantiala a provizioanelor de risc. Curatarea se va incheia in 2014, iar din 2015 vorbim de un nou capitol", adauga banca.

Tomas Spurny, CEO-ul BCR, spune ca "portofoliul de credite neperformante nu este doar o problema de bilant, ci o problema de costuri si o alta de focus in strategia bancii. Asta arata foarte clar ca reluarea creditarii si imbunatatirea performantei bancii sunt printre directiile noastre prioritare strategice. Iar scaderea creditelor neperformante este vitala pentru a ne atinge aceste obiective."