BANCI | Stirea Zilei

Bancile continua sa scada dobanzile la depozite si credite, dar pastreaza o marja de castig suficient de mare pentru profituri record

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-12 20:18

Bancile continua sa scada dobanzile la credite si depozite, insa isi mentin o marja de castig (diferenta dintre dobanzile platite pentru depozite si dobanzile incasate pentru creditele acordate) ridicata, la nivelul celei dinaintea crizei din 2008, reiese din ultimele statistici publicate de BNR.

Bancile au reusit astfel, ajutate si de reducerea semnificativa a riscului de credit, sa obtina profituri record la finalul primelor noua luni, in valoare de 3,6 miliarde lei, in crestere cu 64% fata de anul trecut. (vezi aici detalii)

Dobanda medie la depozitele la termen in lei existente in sold a scazut in luna octombrie la un nou minim istoric, de 0,99% pe an, de la 1,02% in septembrie, in timp ce dobanda la depozitele noi a coborat la 0,53%, de asemenea un minim istoric, fata de 0,57% in septembrie.

Si dobanda la creditele in lei a scazut in octombrie la minime istorice: 5,51% in cazul creditelor in sold, de la 5,60% si 5,05% la cele noi, de la 5,21% in luna precedenta.

Astfel, marja de castig a bancilor a fost in luna octombrie de 4,52%, atat in cazul creditelor si depozitelor noi, in lei, cat si a celor vechi, in derulare, in scadere de la 4,64% in septembrie in cazul creditelor si depozitelor noi si 4,60% pentru creditele si depozitele vechi.

In octombrie 2007, marja de castig a bancilor era de 4,57% in cazul creditelor si depozitelor noi in lei.
Atunci, bancile acordau credite in lei cu o dobanda medie de 11,59% si plateau pentru depozitele atrase de la clienti dobanzi de 7,02%.

In acest an, dobanda medie la creditele noi in lei este la jumatate fata de cei din 2007, respectiv 5,05%, in timp ce pentru depozitele noi bancile platesc o dobanda de doar 0,53%.

In cazul depozitelor la termen noi in lei pentu populatie, dobanda medie a scazut in octombrie la 0,92%, de la 0,94% in septembrie si 1,63% in urma cu un an, in octombrie 2015.

Pentru depozitele noi la termen in lei ale firmelor, dobanda medie a scazut la doar 0,33% in octombrie, acelasi nivel inregistrandu-se si in septembrie, fata de 0,86% in octombrie 2015.

In privinta creditelor noi in lei pentru firme, dobanda medie a crescut usor in octombrie, la 3,71%, dupa ce in septembrie coborase la un minim istoric de 3,51%, cu peste un punct sub nivelul de anul trecut, de 4,71%.

Si dobanzile la creditele pentru consum si cele imobiliare acordate de banci populatiei au crescut usor in octombrie.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind dobanzile la credite si depozite

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  credite firme  statistici BNR  credite noi  credite nevoi personale  Clubul Bancherilor  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii