BANCI | Opinie

Vosganian: Populatia cumpara tot mai multe titluri de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-03 08:32

Populaţia a cumpărat recent, într-o perioadă de 2-3 zile, titluri de stat de peste 120 milioane lei, în condiţiile în care, în prezent, valoarea titlurilor de stat deţinute de populaţie este de "sute de milioane de lei", a spus duminică ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

"Am avut o perioadă de câteva zile în care populaţia a achiziţionat titluri de stat de peste 120 milioane lei şi credem că, în continuare, populaţia va avea un loc activ pe piaţa titlurilor de stat, mai ales dacă ţinem cont şi de posibilităţile pe care le-a adus listarea la bursă", a declarat Vosganian.

El a precizat că băncile din România sunt sigure şi îşi onorează obligaţiile, însă au devenit mai precaute în acordarea de credite, şi a adăugat că singura expresie clară a incertitudinii la nivelul populaţiei este orientarea către titlurile de stat.

"La nivelul băncilor, s-a redus rolul de susţinere a activităţii economice prin creditare. Bilanţul se comprimă, iar instituţiile de credit caută o mai bună racordare între nivelul capitalului şi credite. În acelaşi timp, băncile au devenit mai precaute şi mai interesate faţă de tranzacţiile pe piaţa interbancară, în condiţiile în care lichiditatea nu mai curge la fel de natural. Există o fractură între cei care dispun şi cei care nu dispun de lichiditate", a mai spus Vosganian.

El a completat că este greu de evaluat impactul pe care reducerea creditării îl va avea asupra activităţii economice, însă în niciun caz nu va fi unul favorabil.

Ministrul a precizat că apreciază decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale băncilor şi că speră că băncile vor folosi lichiditatea în plus pentru a cumpăra titluri de stat.

Joi, consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei de la 20% la 18%, măsură care, potrivit analiştilor, va elibera în piaţă încă 2 miliarde lei, ce ar putea contribui la reducerea tensiunii din piaţa monetară, după ce, în ultimele săptămâni, dobânzile au ajuns şi la 100%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii