BANCI | Opinie

Valentin Lazea: Este o iluzie ca dobanzile la valuta sunt mai mici decat la lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-20 13:42

Educaţia economică deficitară a populaţiei şi a decidenţilor politici, care a dus la administrarea neadecvată a euforiei, dar şi a panicii iraţionale, reprezintă una dintre erorile făcute la nivel global, situaţia fiind şi mai gravă în România, a declarat miercuri economistul Valentin Lazea.

"Noi la acest capitol stăm mizerabil. Dacă mă uit la candidaţii principalelor partide politice, din cei 200 care sunt pe Bucureşti, doar 17 au studii economice", a mai spus Lazea, în cadrul unei dezbateri la Academia de Studii Economice din Bucureşti, precizând că vorbeşte în calitate de reprezentat al Centrului Român de Politici Economice (CEROPE), şi nu de economist-şef al BNR.

El a identificat o serie de erori care au fost făcute în administrarea crizei financiare internaţionale la nivel global european, dar şi în România.

La nivel naţional, Lazea a identificat ca tendinţe greşite menţinerea actualului model de creştere economică, bazată pe consum, continuarea dezvoltării prin resurse atrase din străinătate, mai degrabă decât prin resurse interne, "mitul cetăţii asediate", ideea că străinătatea e nedreaptă cu România, precum şi concepţia că, odată scăpată de sub tutela FMI sau a Comisiei Europene, România ar rămâne nesupravegheată.

"Din momentul liberalizării pieţei de capital, România este mult mai atent supravegheată de către investitorii străini", a mai precizat economistul.

Lazea consideră că optimismul românilor este alimentat de o serie de iluzii, printre care aceea de apreciere a leului, că dobânzile pentru valută sunt mai mici decât cele la lei, în condiţiile în care oamenii încep să se uite la dobânda nominală, nu la cea reală, aşteptarea că salariile vor continua să crească în aceleaşi ritmuri ca cele din ultimii ani şi aşteptarea că preţurile caselor vor continua să crească.

"Cu cât se vor sparge mai repede aceste baloane, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea", a mai spus Lazea.

La nivel european, Lazea consideră că, în continuare, capitalismul de tip financiar nu va sucomba ca urmare a acestei crize. El a amintit că România, ca membră a Uniunii Europene, trebuie să ţină pasul cu celelalte state.

"Nu te-a forţat nimeni să intri în UE. Dacă vrei să joci jocul sofisticat, trebuie să poţi fi sofisticat", a adăugat Lazea.

La întâlnire au mai participat, tot în calitate de reprezentanţi ai CEROPE, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, şi Amalia Fugaru, consilier al viceguvernatorului BNR Eugen Dijmărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii