BANCI | Opinie

Trimestrele II si III vor fi mai dificile pentru bancile din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-15 15:13

Trimestrele II şi III vor fi mai dificile pentru băncile din România faţă de primele luni din 2009, în condiţiile în care vârful creditelor neperformante ar putea fi atins în a doua parte a anului, a declarat pentru NewsIn responsabilul pe Europa Centrală şi de Est al Unicredit, Federico Ghizzoni.

"Impresia mea este că trimestrele II şi III vor fi mai dificile decât primul. Împrumuturile neperformante reprezintă provocarea acestui an pentru întregul sistem bancar. Cred că vom ajunge la un vârf în a doua parte a anului, după care sper că vom vedea, dacă nu o redresare palpabilă a economiei, cel puţin o revenire a încrederii", a spus Ghizzoni.

În primul trimestru al acestui an, sistemul bancar din România a înregistrat, la nivel agregat, o pierdere de aproximativ 50 milioane euro.

Potrivit datelor BNR, restanţele mai mari de 30 de zile la credite ale populaţiei şi firmelor au crescut cu 76% în primele patru luni din 2009, până la 5,041 miliarde lei (1,205 miliarde euro), pe fondul avansului puternic, cu 118,6%, al restanţelor la împrumuturile în valută, de la finalul lui 2008.

Reprezentantul Unicredit a afirmat că grupul nu este interesat, în prezent, de oportunităţi de achiziţii în România, dar este convins că această perioadă dificilă poate motiva băncile să îşi eficientizeze activităţile.

"Această criză este o oportunitate extraordinară pentru bănci să îşi pună în ordine activităţile, să îşi crească productivitatea şi eficienţa. Cred că sectorul bancar trebuie să se restructureze puternic în această perioadă, inclusiv să îşi simplifice procedurile", a argumentat Ghizzoni.

Pe de altă parte, el a afirmat că Unicredit urmăreşte să îşi majoreze în continuare cota de piaţă în România, unde grupul investeşte pe termen lung.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii