BANCI | Ultima Ora

"Tom Bugetel" din Ungaria se ofera sa cumpere Raiffeisen Bank!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-06 20:03

Szechenyi Bank, o mica banca ungara partial detinută de stat si controlata de Istvan Torocskei, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri unguri, care este si directorul executiv al Agentiei de gestionare a datoriei publice (AKK), un fel de „Tom Bugetel” ungur, s-a oferit sa cumpere subsidiara Raiffeisen Bank din Ungaria, a 5-a mare banca din aceasta tara, care suferise pierderi in prima jumatate a anului precedent, a relatat presa din tara vecina, citata de Reuters. Cele doua banci au refuzat sa comenteze informatia.

Szechenyi Bank are active totale de doar 89 milioane dolari, fata de cele 6,2 miliarde euro ale Raiffeisen Bank Ungaria. Din aceasta perspectiva o astfel de tranzactie pare putin probabila, chiar daca in aceasta este implicata un "mogul" local.

Raiffeisen Bank, a doua mare banca din regiunea Europei Centrale si de Est, si-a anuntat intentia de a se retrage de pe unele piete, inclusiv din Ungaria, unde a suferit pierderi de 63 de milioane de euro in prima jumatate a anului trecut, pierderi ce ar putea creste odata cu implementarea de catre guvernul de la Budapesta a unor masuri populiste pentru a ajuta populatia cu credite in valuta prin transformarea acestora in forinti, la un curs mult mai mic decat in prezent.

Cu toate acestea, in trimestrul 3 din 2013, Raiffeisen Ungaria revenise pe profit, e adevarat minim, de doar 2 milioane euro.

Raiffeisen Bank Ungaria este una dintre cele mai mari banci din aceasta tara, fiind pe locul 5 in functie de valoarea activelor, de 6,2 miliarde euro, cu o cota de piata de 4,2%. Banca are un volum de credite acordate de 5,2 miliarde euro, peste 600.000 de clienti si 124 de unitati.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care se pregateste de alegeri in acest an, a declarat de mai multe ori că sectorul bancar ar tebui sa fie in cea mai mare parte in proprietate maghiara si nu detinut de banci straine, ca in prezent.

Szechenyi Bank este o banca mica, avand active totale de doar 89 milioane dolari la sfârsitul anului 2012, fiind controlata de Istvan Torocskei, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri unguri, care este si directorul executiv al Agentiei de gestionare a datoriei publice (AKK) din cadrul guvernului maghiar. Torocskei este actionarul majoritar al firmei T&T Real Estate Holding, care detine 515 din actiunile Szechenyi Bank, în timp ce guvernul maghiar detine 49% din actiuni.

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a declarat la sfârsitul anului trecut că patru mari bănci străine ar putea părăsi Ungaria, fara sa le numeasca.

Sectorul bancar din Ungaria, in care cea mai mare banca este cea locala, OTP Bank, este dominat insa de banci straine precum Raiffeisen, Erste, Intesa Sanpaolo, Unicredit, KBC, Bayern, Citi si General Electric, a suferit pierderi importante in ultimii ani din cauza taxei bancare impusa de stat, cea mai ridicata din Europa, precum si a masurilor de ajutorare a clientilor cu credite in valuta.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii