BANCI | Opinie

Solutia nu este sa dam vina pe banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2009-02-14 10:20

Anunturile bancilor romanesti privind realizarea unor profituri uriase in 2008, inainte de aparitia crizei, nu face decat sa amplifice dizgratia in care au cazut, incepand cu luna octombrie 2008, institutiile de creditare.

Dupa cum spunea si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, acestea au accelerat prea puternic in cautarea de profituri si au fost nevoite sa franeze brusc si sa dea cu capul de parbriz.

Insa Isarescu nu ar trebui sa se complaca doar in critici, ci sa-si asume si dumnealui o parte din vina pentru relaxarea creditarii exact inainte de aparitia crizei, anul trecut.

Cu toate ca, pe de alta parte, BNR ar trebui, poate, felicitata pentru politica monetara conservatoare dusa pana acum.

Insa nu doar bancherii au dat cu capul de parbriz ci si clientii lor, care au fost nevoiti sa plateasca rate mult mai mari, ca urmare a cresterii dobanzilor.

Mai mult, bancile s-au blocat acum din lipsa de lichiditati si au ajuns sa ceara ajutor de la stat, ceea nu face decat sa amplifice sentimentul negativ la adresa celor care anii trecuti s-au dovedit adevarat surse de bunastare pentru romani.

Multi dintre ei au reusit sa-si imbunatateasca viata cu ajutorul unui credit de la banca, dar din pacate euforia nu a fost tinuta prea bine sub control, iar peste ea a avenit acum si criza financiara.

In concluzie, nu e corect sa blamam bancile, pentru ca ne-am dovedi astfel cel putin nerecunoscatori.

Daca nu ar fi fost bancile si capitalul strain invetit in Romania, astazi am fi fost mult mai inapoiati. Iar derapajele (deficitele) sunt firesti, este cazul multor altor tari.

Problema este, cum iesim din criza? Nu cred ca solutia este sa dam vina unii pe altii. Nu ne putem rezuma, cum fac unii, precum Ilie Serbanescu, la a injura bancile pentru faptul ca au facut profituri uriase pe seama noastra, stimuland astfel importurile si afectand economia romaneasca. E o pozitie prea simplista.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii