ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe locul 8 in UE la inflatia anuala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-19 18:16

România s-a situat în luna noiembrie pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 14,6%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a situat sub șapte state din fostul bloc estic și la mică distanță de Bulgaria (14,5%).

În topul creșterilor de prețuri față de aceeași lună a anului anterior prima poziție a fost preluată de Ungaria (23,1%), urmată de țările baltice: Letonia (21,7%), Lituania și Estonia (ambele cu 21,4%). La o distanță semnificativă de acestea, figurează Cehia (17,2%), Polonia (16,1%) și Slovacia (15,1%) .
De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu cel mai redus nivel (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice cât mai robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor șase luni din 2022, România, Cehia și Polonia (state care nu aderat la Zona Euro și cu regim de flotare a cursului) au reușit să modereze avansul inflației.

Spre deosebire de acestea, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului aproape dublu în prezent, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Spania (6,7%, cu o reducere notabilă de la 9% în urmă cu 2 luni), Franța (7,1%, stabil), Malta (7,2%, ușoară scădere) și Luxemburg (7,3%). Germania (+11,3%), s-a situat peste media Zonei Euro (10,1%) și media UE (11,1%).

Atenție, al doilea partener comercial al României, Italia s-a prezentat mai puțin bine, cu 12,6% (staționar, după o creștere record a inflației lunare în luna octombrie (+3,8%). 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

 



 

Ultimele Comentarii