Raiffeisen Capital Management: Raportul lunar despre piete de capital
Autor: Bancherul.ro
2011-02-17 13:16
Privire regională de ansamblu (VEZI in documentul atasat raportul in limba engleza)
În ianuarie, pieţele financiare au fost influenţate de mai multe aspecte. Problema datoriilor din zona Euro a rămas în cea mai mare parte nerezolvată iar problemele financiare dintre state şi municipalităţi în Statele Unite se intensifică; preţurile în creştere la materii prime duc la creşterea presiunii inflaţioniste îndeosebi la nivelul pieţelor emergente (PE). Acest ultim aspect are de asemenea un rol important în contextul tulburărilor declanşate recent în Africa de Nord, unde acţiunile de protest ameninţă să răstoarne regimuri care au fost bine consolidate de decenii. Deşi fuga dictatorului din Tunisia a avut efecte insesizabile asupra pieţelor financiare din afara Africii, propagarea protestelor spre Egipt, ţară care până acum a fost considerată stabilă, ar putea avea un impact mult mai semnificativ pe termen mediu şi lung. Pe de o parte, această situaţie emeninţă să schimbe drastic echilibrul şi aşa foarte fragil din Orientul Mijlociu, iar pe de altă parte, ţări care sunt mult mai importante la nivel global – cum ar fi Arabia Saudită – ar putea fi cuprinse de proteste. Efectele potenţiale asupra preţului petrolului şi asupra economiei mondiale ar fi enorme. Totuşi, rămâne de văzut dacă acest tip de efect de domino se va materializa. În orice caz, turbulenţele politice potenţiale din Africa nu trebuie nici ele subestimate, în special dacă preţul orezului va continua să crească.
Cu excepţia pieţelor Africane regionale şi, într-o oarecare măsură pieţele Sud-Est Europene, piaţa de acţiuni globală până în prezent aproape că nu a reacţionat la evenimentele din Africa de Nord. Pe de o parte, riscurile sunt considerate mici, iar pe de altă parte, lichiditatea care este pompată în sistemul financiar pe o scară largă în principal de către Rezerva Federală a SUA determină şi mai mult aprecierea cursului acţiunilor. Aceste creşteri de curs sunt de asemenea atribuite indicatorului Purchasing Managers Index din SUA, relativ puternic. În mod evident întrebarea care se pune este cât de mult timp marjele ridicate de profit de care se bucură companiile vor rezista aprecierii peţurilor materiilor prime și efectelor programelor de stimulare economică ale guvernului care, mai devreme sau mai târziu, vor înceta. Până în prezent, piaţa de acţiuni nu a fost marcată de mișcarea de aprecierea pe termen lung a dobânzii de referinţă fapt care în schimb se reflectă într-o mare măsură în sporirea temerilor inflaţioniste pentru foarte mulţi participanţi la piaţă. Şeful Rezervei Federale Bernanke nu întrevede niciun pericol de inflaţie – ignorând în mod evident preţurile la alimente și energie care sunt impulsionate de politica sa de emitere de bani.
Neliniştile din Africa de Nord s–au repercutat pe un plan secundar asupra ţărilor euro periferice. Deşi problemele legate de datoria publică excesivă din ţările europene periferice sudice şi din Irlanda, dar şi puternicele dezechilibre econimice din cadrul zonei euro persistă, în ianuarie primele de risc pentru ţările PIIGS s-au redus considerabil. Rămâne de văzut dacă acest fenomen va dura.
Economiile din Europa Centrală și de Est continuă să prezinte semne de redresare; este în special cazul Poloniei și al Cehiei; se adaugă şi Ungaria care a dat publicităţii cifre economice surprinzător de promiţătoare. Pe de altă parte, situaţia economicâ din Turcia s-a mai deteliorat în ultimul timp, în special datorită faptului că ţara este relativ aproape de regiunea Nord Africană afectată de tulburări plitice.
În ianuarie, pieţele de obligaţiuni din Europa Centrală și de Est au cunoscut evoluţii foarte diferite. De îmbunătăţirea sentimentului pentru risc al investitorilor a beneficiat în special coroana cehă însă şi zlotul, forintul sau rubla s-au comportat bine. De cealaltă parte, lira turcească a înregistrat o evoluţie negativă după ce banca centrală a micşorat dobânda de referinţă și în acelaşi timp crescând nivelul rezervei minime obligatorii pentru a limita împrumuturile. Primele de randament ale eurobondurilor din regiune au fost mai puţin active înainte să cunoască o uşoară apreciere spre sfârşitul lunii.
Focus teritorial
China
Economia Chinei s-a apreciat în al 4-lea trimestru din 2010, în termeni reali cu 9,8% - o cifră care a fost cu mult peste aşteptările pieţei. Creşterea a fost determinată atât de comerţul exterior cât şi de cererea internă. Dacă în China primul trimestru este în mod tradiţional cel mai puternic al anului, ar trebui ca o încetinire a ritmului economic să nu se resimtă mai devreme de câteva luni. Altfel, dezbatere privind supraîncălzirea economiei Chinei rămâne acută. Atât masa monetară (+19.7% în luna decembrie), cât şi volumul creditării fac să se ridice întrebarea dacă măsurile de politică monetară ale băncii centrale au vreun efect – şi dacă banca centrală aplică într-adevăr o politică monetară restrictivă. În decembrie, rata inflaţiei a cunoscut o uşoară îmbunătăţire. Din cauza preţurilor mai mici la legume, indicele preţurilor de consum a crescut “doar” cu 4,6% (în noiembrie: 5,1%), în timp ce rata de bază a inflaţiei (exceptănd alimentele şi energia) a crescut la 2,1%. Acest aspect trebuie judecat referindu-ne la o serie de rapoarte anecdotice care indică o majorare și mai pronunţaţă a preţurilor și la faptul că ponderea componentei alimentare în indicele preţurilor de consum a fost redusă în luna decembrie. Creșterea semnificativă a veniturilor minime (cu aproape 20 la sută în doar câteva trimestre) sugerează de asemenea că necesarul pentru nevoile zilnice a crescut mult mai mult decât este recunoscut oficial și că de fapt va conduce la efecte corespunzătoare la nivelul salariilor. Pe ansamblu, acest lucru este probabil pozitiv pentru economia domestică, însă nu reprezintă o veste bună pentru marea parte a exportatorilor.
Piaţa de acţiuni Chineză nu ţine pasul cu aprecierile de curs înregistrate pe pieţele consolidate. În ciuda comparaţiei favorabile cu alte pieţe emergente din regiune, acţiunile chineze nu sunt capabile să atingă un moment maxim ascendent. Tensiunile de la nivelul pieţei de acţiuni din China sunt susceptibile să persiste şi drept rezultat o performanţă sub medie va continua să fie înregistrată şi în următoarele luni.
India
În India fenomenul de creştere economică continuă. După o perioadă de uşoară relaxare în toamnă, situaţia inflaţionistă se intensifică din nou. Acest lucru a determinat banca centrală să treacă din nou, pentru a şaptea oară la rând, la majorarea dobânzii de referinţă acum la 5,50%. Temerile privind inflaţia sunt alimentate de creşterea preţurilor la mărfurile agricole şi alimente care au o importanţă ridicată pentru coşul bunurilor de consum la nivelul pieţelor emergente. Creşterea preţului petrolului reprezintă de asemenea un factor negativ pentru economia Indiei. Pare evident că banca centrală nu va reuși să rezolve aceste probleme inflaţioniste legate de ofertă prin majorarea dobânzii de referinţă. Mai degrabă. ciclul de majorare a dobânzii de referinţă ar trebui privit prin prisma faptului că economia Indiei se apreciază peste potenţialul ei. Limitarea capacităţilor conduce la efecte suplimentare și la o majorare generală a preţurilor. Astfel, majorările dobânzii de referinţă ar trebi să conducă la o stabilizare a așteptăţilor inflaţioniste. Creșterea în continuarea a dobânzii de referinţă este o certitudine, și se va produce cel mai târziu la următoarea întâlnire a băncii centrale din aprilie. Pentru orizontul temporal de un an, piaţa previzionează majorări suplimentare ale dobânzii de referinţă de 2,0%. Prin urmare, mediul monetar va rămâne probabil nefavorabil pentru segmentul de obligaţiuni în perioada următoare.
De la începutul anului piaţa Indiană de acţiuni a cunoscut o corecţie semnificativă. A pierdut aproape 11% în ianuarie, de această tendinţă fiind lovite în egală măsură atât valorile large caps cât şi cele small caps. După ce în 2010 a reprezentat atracţia investitorilor străini, atrăgând sume importante de capital străin, în prezent India cunoaşte fenomenul de marcare a profitului şi retragerea unei părţi a acestui capital. Cum era de aşteptat, căteva nume din sectorul financiar al valorilor imobiliare au fost puse sub o presiune puternică. Cele mai bune oportunităţi pe termen lung, cel mai probabil, pot fi găsite în rândul companiilor mici și mijlocii, valorile multora dintre acestea tranzacţiondu-se la niveluri destul de atractive și oferind încă posibilităţi bune de randament. Cu toate acestea, corecţia pieţei de acţiuni indiene ar putea continua și în săptămânile următoare.
Brazilia
În ceea ce privește latura economică, se menţin preocupările legate de inflaţie și temerile legate de majorarea dobânzii de referinţă. Ultimele date economice sunt, de asemenea, surprinzător de slabe (chiar o scădere a producţiei industriale!), în timp ce presiunea inflaţionistă persistă. Banca centrală a majorat, așa cum era de așteptat, dobânda de referinţă cu 0,50%, la 11.25% în prezent. În 2011 nivelul dobânzii de referinţă ar putea creşte până la aproximativ 12,5%.
Piaţa de acţiuni a încheiat luna ianuarie cu o depreciere de aproximativ 4%. Drept rezultat, valorile sensibile la dobânda de referinţă (valori bancare şi companii imobiliare), şi de asemenea, furnizorii de bunuri de consum (de la care adesea se achiziţionează pe credit) s-au numărat printre cei mai slabi performeri. Pe de altă parte, valorile materiilor prime în cea mai mare parte s-au comportat bine. Majoritatea acţiunilor braziliene par încă extrem de supraevaluate. Fără Petrobras şi Vale, ale căror cotaţii sunt relativ scăzute, raportul preţ-câştig la nivelul pieţei, în general, ar fi fost mult mai mare. Astfel, la nivelul pieţei de acţiuni aşteptările pozitive au fost anticipate iar potenţialul de apreciere cel puţin pe termen scurt, este limitat.
Rusia
În Rusia, presiunea inflaţionistă continuă să crească - preţurile de consum au crescut în luna decembrie, cu o rată anuală de 8,8% (faţă de 8,1% în noiembrie). Chiar dacă la sfârşitul lunii ianuarie banca centrală a menţinut încă odată dobânda de referinţă neschimbată, majorări ale acesteia ar trebui să aibă loc în curând - creşterea randamentelor obligaţiunilor reflectă aşteptările privind majorarea dobânzii de referinţă.
În contextul creşterii preţului petrolului, piaţa de acţiuni rusă a înregistrat câştiguri semnificative. A fost o cerere mare pentru valorile de petrol şi gaze, mai ales că, se pare, o înţelegere între Ministerul Energiei şi Ministerul de Finanţe privind impozitarea acestor valori este iminentă. Aprecieri de curs s-au înregistrat şi la valorile de oţel şi la producătorii de cărbune cocsificabil care au beneficiat de o scădere temporară a ofertei din Australia, determinată de inundaţii. Printre perdanţi s-au numărat acţiunile la minele de aur, retailerii de alimente şi telecomunicaţiile.
Turcia
Potrivit estimărilor băncii centrale,economia Turciei a crescut în termeni reali cu peste 8% în 2010. Pentru jumatea anului se preconizează ca deficitul bugetar să fie sub cifra estimată de către guvern. Totuşi, perspectivele privind inflaţia ale băncii centrale au fost revizuite ascendent, îndeosebi datorită modificării ipotezelor cu privire la evoluţia preţurilor la alimente şi petrol. În ianuarie, banca centrală a redus din nou dobânda de referinţă, dar, pe de altă parte, a crescut nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci. Astfel, banca centrală doreşte să reducă nivelul capitalului investit pe termen scurt în sistemul financiar şi să atenueze dezechilibrele din comerţul exterior datorate unei monede slabe. În ianuarie, lira turcească a fost cea mai slabă monedă din regiune. În acelaşi timp, s-a înregistrat creşterea semnificativă a randamentelor (scăderea cursului obligaţiunilor) la obligaţiunile turceşti denominate în monedă locală.
În ianuarie, la bursa din Istambul, valorile bancare s-au aflat sub presiune. Escaladarea situaţiei din Tunisia și Egipt spre sfârşitul lunii a condus la scăderea cursurilor. Încă din decembrie, investitorii străini s-au aflat în rândul celor care vând.
Polonia
Economia Poloniei se menţine solidă – pentru 2010 creşterea se preconizează că va ajunge la 3.8% în termeni reali. Producţia industrială a crescut în luna decembrie cu aproximativ 11.5%, valoare anuală. Aceasta a fost impulsionată de cererea internă şi externă, însă nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărior pieţei, de aproximativ 11.9%. Recent, inflaţia a crescut la 3,1% (valoare anuală) depăşind ţinta fixată de banca centrală. Cum era de aşteptat acest lucru a determinat banca centrală să majoreze dobânda de referinţă de la 3.5% la 3.75%, nivelul actual – prima schimbare a dobănzii de referinţă de la mijlocul anului 2009. Pe parcursul anului 2011, politica monetară a băncii centrale, cel mai probabil, va deveni şi mai restrictivă şi nivelul dobânzii de referinţă va fi majorat. Cursul obligaţiunilor de stat poloneze a fost în ianuarie sub presiune, în timp ce zlotul a profitat de perspectiva unor niveluri mai ridicate ale dobânzii de referinţă.
Indicele polonez al acţiunilor WIG a pierdut în ianuarie în jur de 1,4%. La sfârşitul lunii, guvernul polonez a crescut limitele superioare pentru investiţiile pentru fondurile de pensii. Acest lucru va atenua efectele negative ale reducerii contribuţiilor pentru pensii. Cu toate acestea, riscul unui surplus de acţiuni cauzat de noile privatizări efectuate de guvern pun presiune asupra pieţei.
Cehia
Economia cehă continuă să recupereze puternic, susţinută de cererea externă robustă, în special din Germania. Exporturile şi importurile continuă să indice rate mari de creştere faţă de anul precedent. Producţia industrială a arătat o creştere surprinzător de puternică în noiembrie - la fel ca în Ungaria. Inflaţia a crescut din nou uşor - o rată anuală de 2,3% în luna decembrie. Totuşi, „rata de bază” (cu excepţia alimentelor şi preţul energiei), a atins doar 0,3%. În ianuarie, randamentele obligaţiunilor au urmat evoluţiile obligaţiunilor denominate în euro (Germania) apreciindu-se pe parcursul lunii. Coroana cehă a fost în ianuarie cea mai puternică monedă din regiune.
După o perioadă în care a înregistrat aprecieri semnificative, în ianuarie, piaţa de acţiuni cehă s-a mai domolit, crescănd cu aproximativ 1%.
Ungaria
Ungaria a surprins piaţa prin datele neaşteptat de mari ale producţiei industriale pentru luna noiembrie, fapt care i-a determinat pe toţi observatorii pieţei să revizuiască estimările privind creşterea economică pentru 2010, 2011, 2012 şi în continuare. Forintul s-a apreciat faţă de euro şi chiar mai puternic faţă de francul elveţian – prima veste bună de ceva vreme pentru cei cu împrumuturi în monedă străină. Pe termen lung, nivelul de randament pentru obligaţiunile maghiare este atractiv. Totuşi, cursurile vor rămâne volatile, în special având în vedere incertitudinile încă existente cu privire la viitoarele reforme şi tensiunile dintre guvern şi banca centrală. Aceasta din urmă a majorat din nou rata dobânzii de referinţă cu 0,25% la 6% acum – o mişcare destul de uşor de înţeles având în vedere creşterea rapidă a inflaţiei. În decembrie aceasta a crescut cu 4,7% în comparaţie anuală; „rata principală” (cu excepţia produselor alimentare şi energiei) a crescut cu 2% (iulie 2010: 1,3%).
Piaţa de acţiuni maghiară a înregistrat în luna ianuarie o apreciere în jur de 6,5%, fiind una dintre cele mai puternice din regiune; în mod deosebit datele economice solide surprinzătoare au impulsionat cursurile.
Pieţele marginale est-europene
În ultimele luni în România situaţia politică s-a liniștit, reformele cerute de FMI punându-se în aplicare, astfel încât nimic nu stă în calea următoarei tranşe a împrumutului. Guvernul român și-a făcut publice planurile, în următorii ani intenţionând să utilizeze ca sursă de finanţare piaţa eurobondurilor.
În decursul lunii, randamentele Eurobond est-europene au avut o tendinţă puţin activă. Spre sfârșitul lunii au evoluat în contextul deteliorării sentimentului pentru risc ca urmare a mișcărilor de protest din Nordul Africii și din Orientul Mijlociu. Pe termen lung, nivelurile actuale continuă să fie atractive. Volatilitatea ar trebui să rămână ridicată atâta timp cât temerile legate de îndatorarea ţărilor periferice ale zonei euro se menţin.
Acest document a fost alcătuit de Fondul de Investiţii Raiffeisen Viena, Austria („Raiffeisen Capital Management“ respectiv „Raiffeisen KAG“). Închiderea
ediţiei a fost 7.2.2011. În ciuda unor cercetări minuţioase, datele din acest document, folosesc doar unei informări orientative; ele se bazează pe nivelul de cunoaştere al persoanelor însărcinate cu alcătuirea acestui document la momentul elaborării lui şi pot fi modificate oricând de Raiffeisen KAG, fără o înştiinţare prealabilă. Este exclusă orice răspundere a Raiffeisen KAG în legătură cu acest document sau cu prezentarea orală bazată pe acesta, în special în legătură cu actualitatea, corectitudinea sau caracterul complet al informaţiilor puse la dispoziţie sau a surselor de informare. De asemenea este exclusă asumarea răspunderii pentru prognozele conţinute de acest document. De asemenea, eventualele prognoze, respectiv simulări ale unei evoluţii viitoare nu reprezintă un indicator de bază pentru evoluţiile viitoare ale preformanţelor unui fond.
Conţinutul acestui document nu reprezintă o ofertă, o recomandare de vânzare sau cumpărare sau o analiză de investiţii. El nu este alcătuit pentru a înlocui o consiliere individuală sau alte tipuri de consiliere în vederea unei investiţii. Orice investiţie concretă ar trebui să se facă abia după o discuţie cu caracter consultativ. Se precizează foarte clar că tranzacţiile cu titluri de valoare ascund parţial riscuri mari şi că regimul fiscal depinde de condiţii personale şi poate fi supus unor schimbări ulterioare. Multiplicarea informaţiilor sau a datelor, în special utilizarea textelor, părţilor din text sau a imaginilor din acest document necesită acordul prealabil al Raiffeisen KAG.
Prospectul publicat al acestui fond în varianta lui actuală, inclusiv toate modificările de la prima publicare se află la dispoziţia celor interesaţi la adresa www.rcm-international.com. Performanţa este determinată de Raiffeisen KAG, potrivit metodei OeKB, bazându-se pe datele băncii depozitare (pentru încetarea rambusării comisionului de restituire fără nici un recurs la o posibilă valoarea indicativă), şi este prezentată net. Nu sunt luate în considerare cheltuielile de emitere şi răscumpărare. Cifrele se referă la trecut şi nu sunt determinante pentru dezvoltarea viitoare a unui fond de investiţii.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com. Site-ul Credityes.ro este atat de bine facut incat cu greu iti dai seama ca este o detalii
A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii
BRD Finance s-a inchis pe tacute
BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii
Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi
CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii
- Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023
- La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme
- Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023
- Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede
- Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online
- BRD plateste o dobanda de doar 0,1% la depozitele vechi, in stoc
- Bancile au facut un profit record de 10 miliarde lei in 2022
- Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client
Profil de Bancher
-
Catalin Parvu, Director General Executiv
Piraeus Bank
Are aproape 20 de ani de experienta in domeniul ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
Buna ziua! Am nevoie de ajutor!
Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii
-
Înșelătorie
Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii
-
interdictie conturi ING
Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii