BANCI | Opinie

Radu Ghetea: Sunt semne cu privire la posibile noi atacuri concertate asupra leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 08:32

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, a afirmat, marţi, că declaraţiile de luni ale guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, semnalează posibilitatea unor noi atacuri speculative asupra leului.

"Sunt semne cu privire la posibile noi atacuri concertate asupra leului, însă BNR este pregătită să facă faţă acestora", a spus Gheţea, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR a declarat luni, într-o mişcare concertată cu şefii băncilor centrale din Ungaria, Cehia şi Polonia, că nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, că BNR este pregătită să acţioneze pentru a preveni mişcările destabilizatoare ale cursului şi că nu exclude revenirea pe apreciere a leului.

"O anumită ajustare a valutelor din regiune este într-adevăr necesară, dar deprecierea excesivă a monedelor locale poate crea mişcări destabilizatoare în economie şi trebuie evitată", a spus Isărescu.

Gheţea a menţionat că în prezent nu este cazul ca ARB să solicite reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) ale băncilor pentru lei şi valută, deoarece aceasta ar crea o nouă oportunitate "ca o parte din lichidităţile băncilor din România să plece din ţară la băncile-mamă".

"Acesta a fost şi răspunsul pe care l-am primit de la BNR când am solicitat acest lucru", a spus Gheţea.

În prezent, BNR impune băncilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele în valută şi de 18% din cele în lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii