BANCI | Opinie

Programul "Rabla", in pericol din cauza accesului dificil la credite auto

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-10 19:39

Cea mai mare problemă a programului de înnoire a parcului auto naţional, denumit şi "Rabla", vine din faptul că accesul la creditare este în prezent mai dificil decât anul trecut, obiectivul de înlocuire a 60.000 de maşini vechi în 2009 putând fi ratat, potrivit vicepreşedintelui APIA.

"Programul «Rabla» ar putea începe în maximum zece zile, dacă totul merge bine. Dificultatea cea mai mare pe care poate să o aibă programul de înnoire a parcului auto anul acesta vine din faptul că până acum exista acces aproape nerestricţionat la creditare. În condiţiile în care accesul la credit este destul de dificil, este posibil ca volumele să nu fie atinse", a declarat Valmar, care ocupă şi funcţia de director general al Porsche România, cel mai mare importator de pe piaţa auto din România.

El a adăugat că pentru a contracara dificultăţile pe care le întâmpină potenţialii clienţi în obţinerea de credite, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) s-a gândit la o formulă prin care să fie permise şi finanţările în leasing în programul "Rabla".

Potrivit lui Valmar, sistemul va fi funcţional cel mai probabil în a doua parte a programului de înnoire a parcului auto, nu din februarie.

Oficialul APIA a precizat că începerea programului "Rabla" ar putea relansa vânzările de autoturisme noi, în condiţiile în care există şi discounturi semnificative oferite de dealeri.

"Atât de ieftine cât sunt maşinile astăzi, nu numai cele importate de Porsche România, dar şi în general, că nu vor mai fi niciodată la asemenea preţuri. (...) Este o situaţie delicată, dealerii au stocuri şi de aceea se aruncă în piaţă discounturi aberante, care nu pot fi susţinute economic", a spus Valmar.

Întrebat dacă maşinile cu discounturi substanţiale sunt totuşi vândute cu profit, oficialul Porsche România a răspuns afirmativ.

"Toată lumea vinde pe profit deoarece maşinile au fost importante când leul era mai puternic decât acum, în comparaţie cu euro", a arătat Valmar.

El este de părere că în România nu vor mai fi importate în acest an volume record de maşini second-hand, iar acest lucru va duce la creşterea pieţei unităţilor noi.

"Faptul că în Germania funcţionează un program «Rabla» cu o primă de casare de 2.500 de euro mă face să cred că germanii vor prefera să caseze maşinile vechi şi să primească banii pentru una nouă, nu să le vândă românilor, iar dacă totuşi le vor vinde, probabil că preţurile vor fi mai mari, iar ofertele nu vor mai fi la fel de interesante ca până acum", a explicat Valmar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii