Previziunile lui Mugur Isarescu pentru 2016: macrostabilitatea va fi elementul cheie care va influenta totul: cursul valutar, dobanzile, cresterea economica
Autor: Bancherul.ro
2016-01-08 00:34
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a reluat, in prima sa conferinta de presa din 2016, asa cum a facut-o si anul trecut, ideea mentinerii unor indicatori macroeconomici solizi ca ingredient esential pentru stabilitatea financiara, inclusiv cursul valutar, precum si pentru o crestere economica durabila.
"Orice crestere economica devine umbra in lipsa macrostabilitatii. Mai drevreme sau mai tarziu este erodata fie de cresteri de dobanzi, fie de cresteri de inflatie, fie de deprecieri de curs. Cresterea economica de durata inseamna crestere in conditii de stabilitate economica. Si avem premisele sa facem acest lucru. Trebuie prudenta si echilibru si o anumita viziune, bineinteles, avand in centru acest cuvant, ce pare a fi gol: macrostabilitate. Fiind la inceput de an, spun ca macrostabilitea este precum sanatatea. Iti dai seama cat de importanta e cand o pierzi", a spus Isarescu.
“Daca situatia macroeconomica interna sa va mentine stabila, nu vom asista la deteriorari de indicatori si de dezechilibre mai mari, exista premisa ca leul sa fie in continuare stabil”, a adaugat guvernatorul.
In privinta dobanzilor, care au coborat sub nivelul de 1% (ROBOR la 3 luni), stimuland cresterea creditarii cu doua cifre, guvernatorul a spus ca banca centrala nu este deocamdata ingrijorata de faptul ca bancile acorda prea multe credite, intrucat o mare parte dintre acestea sunt conversii din credite in valuta, precum si credite tip Prima Casa, garantate de stat.
Ceea ce inseamna ca BNR ar putea mentine si in acest an dobanzile la niveluri reduse si nu va lua masuri administrative de ponderare a volumului de imprumuturi.
Isarescu a avertizat, pe de alta parte, ca marea problema cu care se confrunta in prezent Romania, in viziunea BNR, nu este nivelul cresterii economice, care este inalt, cat faptul ca se realizeaza in principal pe baza de consum.
Leul va fi in continuare stabil, daca situatia macroeconomica se mentine stabila
Mugur Isarescu: “Leul a fost stabil anul trecut, intr-un context international cu turbulent, intrucat conditiile macroeconomice din 2015 au fost stabile. Am avut o situatie macroeconomica buna, iar aceasta s-a reflectat, fara sa fie nevoie de interventii sustinute ale bancii nationale. Aceste conditii stabile s-au reflectat intr-o stabilitate a pietei si deci intr-o relativa stabilitate a leului, in ciuda faptului ca economia internationala si zona in care ne situam nu au fost deloc stabile. Indirect spunem ca acesta este contextul in care trebuie sa gandim si viitorul. Daca situatia macroeconomica interna sa va mentine stabila, nu vom asista la deteriorari de indicatori si de dezechilibre mai mari, exista premisa ca leul sa fie in continuare stabil. Intr-adevar, influentele externe pot sa dezechilibreze situatia. Am trait un an inainte, in 2014, criza din Turcia, din Ucraina, si stim ce inseamna. Un context international mai tulbure in acest an decat anul trecut, volatilitati mai mari, miscari mai ample de capitaluri, ne vor influenta ca si pana in prezent, pot crea dezechilibre temporare pe piata. Problema este sa nu potentam un astfel de mediu extern care se contureaza a fi instabil si in acest an cu probleme interne, cu dezechilibre interne care sunt mai greu de administrat.”
O mare parte din cresterea creditarii in lei vine din conversia creditelor din valuta
Intrebat daca BNR are in vedere masuri prudentiale pentru limitarea cresterii creditului in lei, care a crescut cu doua cifre anul trecut, Isarescu a spus: “Nu vedem inca o astfel de situatie. Este prinsa aceasta idee indirect in comunicat, pentru ca am spus ca o buna parte din crestere vine din convertirea unor credite din valuta in lei. Cand analizam cifrele va trebui sa ne uitam cu atentie la cat vine dintr-o crestere propriu zisa a creditarii in lei si cat vine din acest proces de convertire pe care dealtminteri il salutam. Nu este un proces fortat, nu a fost nici rezultatul vreunei initiative legislative, este un proces natural, care pe de o parte a venit din scaderea substantiala a costului creditarii in lei, iar pe de alta parte vine dintr-o intelegere bilaterala banca-client de la caz la caz, si credem ca aceasta este varianta cea mai buna. Pentru ca fiecare credit are viata lui si fiecare debitor are situatia lui concreta si el trebuie sa hotarasca impreuna cu banca ce are de facut si cum e mai bine sa faca. In acest context, uitandu-ne la cifre si mai analizand un aspect, pe care probabil il vom dezvolta in luna februarie, cand vom avea date mai multe, si anume ca o buna parte din aceasta crestere a creditarii provine din programul Prima Casa, deocamdata nu am tras acest semnal de alarma, ca ritmul de crestere al creditarii in lei a atis vreo cota de risc. Deocamdata. Vom vedea. Ne mentinem insa formularea mai generala pe care am spus-o, ca orice criza vine dupa o perioada de succes, deci sa nu ne imbatam cand vedem ceva care arata foarte bine ci sa ciulim urechile, pentru ca poate fi samburele unei viitoare crize. Dar deocamdata nu vedem o asemenea situatie.”
Situatia din Romania iese din tiparul oricarei definitii
Intrebat despre traiectoria politicii monetare, in conditiile in care BNR este in dilema deflatiei si cresterii economice, Isarescu a spus: Cred ca acei analisti care au spus ca suntem intr-o situatie dilimatica au dreptate, pentru ca nu este o situatie usoara sa ai inflatie negativa dar in acelasi timp sa vezi cresteri de venituri de 6-10%, extrem de mari, cresteri de consum. Situatia din Romania iese din tiparul oricarei definitii. Nu poti sa ai deflatie in sensul in care este definita intr-o carte cel putin clasica cand ai asemenea cresteri de consum si de venituri. Nu intamplator am dat si aceasta cifra: daca se da la o parte anul agricol nefavorabil, avem o crestere economica de peste 5%. E o crestere mare, atinsa fara dezechilibre mari anul precedent. Intr-adevar, cu o stimulare, credem noi, dezechilibrant de mare a consumului si in contextul unei evolutii nefavorabile a investitiilor. Cam asta este marea problema cu care se confrunta in prezent Romania, in viziunea BNR, nu nivelul cresterii economice, care este inalt, cat faptul ca se realizeaza in principal pe baza de consum. Acest lucru nu este sustenabil pe termen mai indelungat. Credem insa ca am gasit o formula. Noi avem, si o spun fara emfaza, toate instrumentele de politica monetara functionale. Nu suntem nici la dobanda 0, sa ne puna mari probleme ce vom face cand vom trece bariera lui 0, cum sunt multe banci centrale din Europa, avem inca rezerve minime obligatorii relativ ridicate, deci avem de unde sa taiem, precum si o politica extrem de activa, as spune eu, comparativ cu alte banci centrale, in privinta managementului lichiditatilor. Traim in situatia urmatoare de mai multe luni, trimestre: exista un excedent permanent de lei pe piata monetara, absorbit treptat prin cresterea creditului, dar datorita increderii si conditiilor macro bune, acest excedent nu se vede in piata valutara, care a fost si este in continuare echilibrata. As spune ca este o noutate. Si va spune acest lucru o persoana care a trait momente dramatice la inceputul anilor 90, cand orice excedent de lei se simtea in piata valutara, se deprecia cursul masiv. Acum, mai multi factori contribuie la acest echilibru.”
Cresterea salariilor este inevitabila
Intrebat despre majorarea salariului minim si riscurile acestuia de a produce dezechilibe, Isarescu a spus: “Cred ca in Romania, in conditiile adancirii integrarii, a libertatii fortei de munca, cresterea salariilor este inevitabila. Din acest motiv, si pentru ca vedem aceste majorari de salarii ca un lucru pe care niciun guvern nu l-ar putea sa-l evite decat cu mari riscuri politice sociale si economice, am considerat ca relaxarea fiscala este exagerata si nu foarte prudenta. Pentru ca uitati ca se intampla ceea ce nu e de dorit. Doua lucruri care e bine sa nu intre in concubinaj au intrat oricum: cresteri mari de venituri concomitent cu reduceri importante de impozite. In urma interventiilor BNR din vara s-a mai atenuat relaxarea fiscala. Vedeti ca si guvernul actual, cu obiectivul de 2,95% deficit, pentru a nu depasi 3%,se bazeaza pe acei 0,5% cat s-a reusit sa se economiseasca dupa dezbaterile de asta-vara. Altfel le-ar fi fost mai greu, ar fi trebuit sa opereze alte taieri de cheltuieli sau majorari de taxe. Este de dorit sa fim mai prudenti. Cei care vorbesc cu usurinta despre faptul ca BNR insista prea mult pe macrostabilitate, nu au dreptate. Gresesc profund. Orice crestere economica devine umbra in lipsa macrostabilitatii. Mai drevreme sau mai tarziu este erodata fie de cresteri de dobanzi, fie de cresteri de inflatie, fie de deprecieri de curs. Cresterea economica de durata inseamna crestere in condiii de stabilitate economica. Si avem premisele sa facem acest lucru. Trebuie prudenta si echilibru si o anumita viziune, bineinteles, avand in centru acest cuvant, ce pare a fi gol: macrostabilitate. Fiind la inceput de an, spun ca macrostabilitea este precum sanatatea. Iti dai seama cat de importanta e cand o pierzi. Cand o ai din plin, ti se pare un fapt de viata si ca o ai pentru totdeauna. Numai cand incepi sa dai cu capul de pereti si sa ajungi prin spitale iti dai seama cat de important este sa pastrezi sanatatea. Nu trebuie sa ajungem intr-o asemenea situatie.”
Prudenta maxima cu cresterea de salarii
Intrebat despre riscurile unui an electoral, Isarescu a spus ca riscul e sa dai prea mult. “Politic, tot timpul trebuie sa dai ceva si in niciun caz nu trebuie sa iei. Si atunci intrebarea este: daca se da prea mult, cine mai are curajul sa ia? Cine mai are curajul politica sa spuna ca trebuie luat pentru ca s-a dat prea mult? Ca sa nu ajungem intr-o situatie ca asta, pentru ca o astfel de situatie ca asta inseamna o ajustare de piata, ia piata, pentru ca echilibrele se restabilesc intr-o economie, criza in definitiv este o restabilire de echilibre, este bine sa dea cate putin, cu prudenta, si sa nu fim in situatia sa luam. Mai ales intr-un an electoral, cand e greu de luat. Deci o viziune mai atenta cu procentele de crestere, si la venituri si la alte lucruri care se dau, este necesara. Greu, altminteri, pentru ca stim ca inseamna sa fii in fata electoratului cu nevoi in crestere. Dar noi de aceea suntem la banca nationala, pentru a spune: prudenta maxima.”
Comentarii
FDAAnalyse this ...
Hey guys :) Do you really believe that ... Ezitarescu worth/equall Allan & Ben All Together .. JUST think twice (or outside the box) Come down and take a ... look :) All right ?
ATI :(
Cut through ...
Aici drumurile noastre se despart tataie ... for good ! Out play you (& family:) at both games ....
Hamza
Guvernatorul, buboiul si puroiul
Guvernatorul provinciei Romania, dl.Isarescu este cel ce tine laba grea pe frana in evolutia societatii romane. Este ca o buba infectata, plina de puroi, care sta sa pocneasca! Lasa-ne mosule si du-te la pensie. Mai scuteste-ne cu macrostabilitatea si lasa competitivitatea si concurenta dintre banci sa vorbeasca. Voi chiar nu vedeti ca nu mai intra nimeni in sucursale ca sa ia un credit? Sistemul bancar si-a pierdut de tot credibilitatea din cuza acestui buboi!
LACHE
te iei de mine :)
Asemenea aprecieri la adresa Domniei Sale NU sunt binevenite. Excelenta sa este un om de stat (in adevaratul sens al cuvintului) TATA si profesionist cu adevarat iar la momente de rascruce a actionat ca un factor stabilizator in mocirla politicii romanesti. Totusi, oricum am lua-o, in cele din urma trebuie sa-i recunoastem meritele incontestabile. Vorba aia lui PI ce ati fi fost voi fara mine ... . Unde mai pui ca-i si un crestin (orthodox ?) adevarat :). Aferim ... Try to refrain my cinical :) but simply can'T !
RADU
do the math
Alta data o so facem SI mai lata ...
Kot
SS
Bei fraierilor .. cind o sa admiteti ca Tov. Isarescu este un model de conduita a societatii romanesti. Cind vedeti ce se intimpla si nu realizati ca el e the dottore (si el:) inseamna ca ati trait degeaba. La momente de rascruce a dat dovada de menhood si si-a pus semnatura pe acte vitale pentru RO. Asa ca ...?
Daniel
Convergen ta
Planning ahead and smooth execution, seems to me, the key ingredient for long term success ...
Omida
Nope ...
Iti voi plati cu aceeasi moneda ! Rest assured :)
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
Inflatia este si consecinta cresterii salariilor
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024. Seceta puternica, oferta insuficienta de produse alimentare si cresterea salariilor au cauzat cresterea inflatiei, detalii
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
- BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
Profil de Bancher
-
Ilgaz Kaya, Director Central Marketing
Garanti BBVA
"Opțiunea de plată în trei rate fără ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Conturile Revolut cu BIC BREL, valabile doar pana la finalul lui 2024
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
Am. uitat parola BTpay, incercind sa o recuperez mi-a blicat telefonul!!!
Telefon blocat din cauza ca am introdus gresit parola BT ... detalii
-
Vreau să-mi redeschideti aplicația online banching
Mi-au fost restricționati bani și acum nu am acces pentru ami recupera ... detalii
-
Crypto
Am depus în safepal o sumă de 1200 de usdt într-un pool și îmi timp de maxim 5 zile să-i ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii