BANCI | Ultima Ora

Polonia pregateste conversia creditelor din franci elvetieni in zloti, cu costuri suportate de banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-26 12:02

Guvernul polonez lucrează la o serie de planuri pentru convertirea în zloți a creditelor ipotecare în franci elvețieni ale populației, costurile operațiunii urmând să fie suportate de bănci, a declarat, luni, premierul polonez, Ewa Kopacz, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Conversia creditelor va fi una dintre propunerile de pe lista Guvernului, ce urmează să fie prezentată până la finele acestei săptămâni, a precizat Ewa Kopacz, într-un interviu acordat postului public de radio.

Kopacz a adăugat că băncile ar trebui să introducă 'rapid' modificările, iar Autoritatea de Reglementare a Piețelor Financiare din Polonia va urmări răspunsul băncilor.

'Dacă voi fi nevoită să aleg între interesele băncilor și cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populației, iar băncile vor fi cele care vor suporta nota de plată și nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că aceste măsuri vor intra în vigoare cât mai curând posibil și nu în 3-4 luni, pentru că viața oamenilor depinde de acestea', a declarat Ewa Kopacz.

Decizia neașteptată a Băncii Naționale a Elveției de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, ceea ce a provocat dificultăți pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci. Protestele organizate în mai multe orașe de cei cu credite în franci au devenit o chestiune politică în Polonia, unde, în acest an, vor avea loc alegeri parlamentare.

Ministrul polonez de Finanțe, Mateusz Szczurek, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, precum și reprezentanții Autorității de Reglementare a Piețelor Financiare din Polonia s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții băncilor comerciale pentru a discuta modalitățile posibile în care pot fi ajutate persoanele cu credite în franci.

Deși băncile s-au oferit să acorde debitorilor posibilitatea de a beneficia de dobânda de bază negativă introdusă de Banca Națională a Elveției, dar și să extindă maturitatea creditelor pentru clienții cu dificultăți de rambursare, factorii de decizie au apreciat că răspunsul băncilor nu este suficient.

Băncile trebuie să se gândească la acorduri de împărțire a poverii, în caz contrar urmând să se confrunte cu presiuni pentru măsuri mai dure 'asemănătoare cu soluțiile din Croația sau Ungaria', a spus Mateusz Szczurek.

Guvernul ungar a decis anul trecut să convertească creditele din franci în forinți. De asemenea, la începutul acestei luni, Guvernul croat a votat în favoarea obligării băncilor de a absorbi pierderile rezultate de pe urma înghețării cursului de schimb al francului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii