ECONOMIE | Stiri economice

PIB/locuitor in Romania a ajuns la 70% din media UE. Consumul individual efectiv la 79%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-22 13:28

România a a ajuns la 70% din media UE în ceea ce privește PIB/locuitor calculat la paritatea puterilor de cumpărare standard, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019.

Astfel, ne-am plasat pe locul 23 din 27 de state membre, în urma noastră fiind Letonia, Grecia, Croația și Bulgaria. Cu 79% din aceeași medie, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC), suntem plasați pe locul 19-20 din 27 de state, la egalitate cu Polonia și peste Estonia (76%).

Astfel, la consumul măsurat prin AIC ţara noastră, a depăşit șapte state membre, după cea a obținut cea mai mare creştere a acestui indicator din ultimii trei ani analizați de Eurostat (9 puncte procentuale).

De reținut, în aceeași poziție figurăm și la avansul PIB între 2017 şi 2019, dar majorarea acestuia a fost de „numai” șase puncte procentuale (de la 64% la 70% din media UE27).

Consumul individual efectiv (abreviat AIC în limba engleză), reflectă mai fidel bunăstarea unui cetăţean dintr-o anumită ţară decât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Acesta din urmă se bazează pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

În schimb, AIC se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit.

De aceea, este reprezentativ pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai. Diferenţele rezultă din faptul că ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă substanțial de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a țărilor după nivelul de trai, ce ar rezulta din raportarea la uzualul PIB/locuitor, poate suferi modificări importante.

De pildă, Luxemburg (unde lucrează multe persoane din țările vecine) și Irlanda (care a contabilizat rezultatele unor multinaționale mutate acolo ca urmare a Brexitului) prezintă diferențe masive între PIB/loc. și AIC. Sunt cazuri ce demonstrează cum cel de-al doilea indicator este mai relevant din perspectiva nivelului efectiv de trai (de altfel, Irlanda coboară la acest capitol sub media europeană)

Datele reflectă linia de separație destul de clară dintre cele două grupuri de state din nordul și sudul Uniunii. Cu Germania (122%), Austria (118%), Danemarca (116%), Olanda, Belgia (114%), Finlanda (113%), Suedia și Franța (109%), destul de departe comparativ cu Italia (99%), Cipru (95%), Spania (91%), Portugalia (86%) și Grecia (78%) la AIC. Dispunere care pare a fi mai aproape de percepția comună a nivelului de trai decât PIB/loc. Italia, țară similară din perspectivă socio-culturală, a rămas țara cea mai apropiată de media UE la ambii indicatori de nivel de trai.

Dintre fostele componente ale blocului estic (intercalate deja printre statele din sudul UE), Lituania a ajuns cea mai avansată la nivelul AIC (92%), cu un punct procentual peste Spania. În schimb, deși Cehia a urcat la un PIB/locuitor de 93% și mai are 3 pp până să egaleze Italia, păstrează semnificativ mai jos nivelul bunurilor și serviciilor consumate de gospodării (85% la AIC).

Cu un PIB/locuitor sub cel al României (67% față de 69% din media UE), Grecia se remarcă în clasamentul nivelului de trai după AIC prin cea mai importantă diferență pozitivă față de PIB/loc. dintre toate statele membre UE (11 puncte procentuale). Ceva mai mult decât noi, care suntem pe locul doi la acest decalaj. În context, ar trebui să ne dea de gândit că, deși au un PIB/locuitor identic (73%), Polonia și Ungaria prezintă o diferență majoră a consumului efectiv, 79% față de 67%.

Așadar, ar fi util să analizăm situația nivelului de trai pe baza ambelor seturi de date prezentate, deoarece ordinea în funcție de AIC pare să corespundă mai bine cu realitatea nivelului de trai decât reperul utilizat îndeobște față de media UE, și anume PIB/locuitor.

De asemeni, ar fi util să tragem anumite concluzii pe baza experienței altor state, care sugerează utilitatea aducerii performanței din sectorul productiv mai aproape de nivelul de consum, pentru a-l putea susține pe termen mediu și lung.

Taguri: Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

18 miliarde euro, deficit comercial după primele șapte luni ale anului

Exporturile României au fost în iulie 2024 de 8,32 miliarde euro (+8,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au ajuns la valoarea-record de 11,27 miliarde euro (+13,4%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii