BANCI | Ultima Ora

Perchezitiile procurorilor la o redactie din Arges, criticate de ActiveWatch

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-30 19:29

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei condamna perchezitiile efectuate de procurorii DNA Arges la sediul unor redactii din Pitesti si considera ca acestea sunt de natura sa puna in pericol dreptul jurnalistilor la libertatea de exprimare si dreptul publicului la libera informare, se arata intr-un comunicat de presa al agentiei.

Pe 27 mai, procurorii DNA Pitesti, insotiti de politisti si mascati au perchezitionat redactiile cotidianului argesean Top si redactia televiziunii Arges TV, precum si tipografia cotidianului Top, de unde au ridicat sapte calculatoare, obiecte de lucru ale jurnalistilor si au sigilat serverul tipografiei. La momentul descinderii, procurorii nu au prezentat niciun motiv al acestei actiuni; ulterior pe site-ul DNA a aparut un comunicat in care se preciza ca “Percheziţiile s-au efectuat în conformitate cu disp. art. 100 – 111 C. pr. pen., având drept scop strângerea unor probe privind săvârşirea unor infracţiuni în legătură cu infracţiunile de corupţie prevăzute în Capitolul 2, Secţiunea a IV-a din Legea nr. 78/2000”.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei considera interventia procurorilor ca fiind disproportionata si intimidanta, atat prin masurile luate (confiscarea calculatoarelor), cat si prin prezenta mascatilor si a politistilor. Masura confiscarii instrumentelor de lucru ale jurnalistilor pe o perioada nedeterminata, insotita si de blocarea serverului tipografiei, pericliteaza activitatea editoriala a redactiilor respective, putand fi considerata un atentat la libertatea de exprimare a presei, dar si la dreptul cetatenilor la libera informare.

In plus, nu se stie daca aceste perchezitii au vreo legatura cu dosarul Penescu, acesta din urma fiind si patronul ziarului, televiziunii si tipografiei perchezitionate. Procurorii nu au prezentat motivatia perchezitiilor, singura explicatie fiind un comunicat sec al DNA ce nu face referire decat la faptele ce sunt cercetate. Aceasta lipsa de motivatie risca sa alimenteze suspiciunile cu privire la motivatia reala a acestor descinderi, mai ales daca este coroborata cu declaratiile redactorului sef al ziarului Top, Mihai Cotunas, care afirma ca procurorii au fost interesati de documentatia legata de acuzatiile de coruptie aduse de Cristian Boureanu presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

ActiveWatch - AMP recomanda procurorilor ca in cazul perchezitionarii redactiilor, masurile luate sa nu puna in pericol activitatea editoriala, iar in cazul in care este necesara verificarea calculatoarelor sau a altor instrumente de lucru, aceasta sa se faca cu maxima operativitate pentru a permite reluarea cat mai rapida a activitatii editoriale. De asemenea, conform art. 105, alin. 2 din Codul de Procedura Penala, „Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta savarsita”. Or, in situatia data, ridicarea calculatoarelor tuturor redactorilor extinde notiunea de "legatura cu faptele" atat de mult, incat lasa de inteles ca pentru DNA orice are legatura cu orice si naste noi suspiciuni cu privire la un posibil abuz.

De asemenea, recomandam procurorilor un document recent adoptat de comunitatea jurnalistica europeana, „Carta Europeana a Libertatii presei”. Una din prevederile respectivului document vizeaza tocmai astfel de interventii ale organelor de ancheta: „Orice tip de perchezitii ale redactiilor sau altor sedii ale jurnalistilor, cat si supravegherea jurnalistilor sau interceptarea comunicatiilor acestora, cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redactional sunt strict interzise”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, îÈ™i reafirmă angajamentul pentru digitalizare È™i lansează chatbot-ul de ultimă generaÈ›ie, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experienÈ›a clienÈ›ilor È™i a simplifica serviciile de detalii

Legea plafonarii dobanzilor la creditele IFN, trimisa la Curtea Constitutionala

Legea plafonarii dobanzilor la creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adoptata de Parlament in 26 martie 2024, a fost trimisa la Curtea Constitutionala, la solicitarea partidului USD, care considera ca IFN-urile sunt discriminate fata de detalii

CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătoreÈ™te anul acesta 160 de ani de la înfiinÈ›are, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care È™i-a reconfirmat constant poziÈ›ia de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generaÈ›ii de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

 



 

Ultimele Comentarii