BANCI | Opinie

Paradoxul crizei de lichiditati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-10-17 12:42

Desi pe piata monetara exista un exces de lichiditate, adica sunt suficienti lei, dobanzile pe termen scurt si lung au crescut abrupt in ultimele zile, ajungand ieri la 30% pe an si la 46% astazi, in cazul resurselor cu care bancile se imprumuta intre ele (ROBOR, rata dobanzii la depozitele plasate) pe termen scurt, overnight. Si in cazul imprumuturilor pe termen mai lung, de un an, dobanda a sarit peste 41% pe an. Rata dobanzii la depozitele plasate (ROBID) a urcat si ea la 19% la depozitele overnight si la peste 14% la depozitele de peste un an.

O situatie paradoxala, dupa cum spunea guvernatorul BNR zilele trecute. Un lucru firesc, mi se pare mie, daca punem cap la cap declaratiile bancherilor din ultima perioada.

Mai intai, oficialii BNR au declarat ca zvonistica ultimelor zile a afectat inclusiv bancile, acestea nemaiavand incredere una in cealalata cand a venit vorba sa se imprumute intre ele pe piata monetara. Si astfel, fiecare si-a tinut banii acasa. Rezultatul: foame de lichiditate in tranzactii, fapt care a dus la cresterea puternica a dobanzilor.

Dar nu doar zvonistica, cat mai ales actualul context de criza de lichiditati la nivel mondial determina bancile sa fie cat mai prevazatoare cu putinta. Presedintele Raiffeisen, Stevan van Groningen, spunea ieri dupa conferinta de presa de la ARB ca bancile sunt constiente ca vor gasi tot mai greu bani din afara pentru a se finanta, asa incat resursele interne devin tot mai pretioase.

Un alt factor ce a contribuit la imobilizarea leilor in banci, in afara de cel al contextului de criza, este apropierea datei scandente pentru platile impozitelor trimestriale la stat (25 octombrie) de catre companii, momente in care, la fel cum s-a intamplat si in ultimele trimestre, leii se raresc si dobanzile cresc.

S-a vazut, de asemenea, efectul interventiilor BNR de saptamana trecuta, pentru a mai opri deprecierea monedei nationale, care a scos de asemenea de pe piata un volum mare de lei.

Exista insa si un factor pozitiv al crizei de lichiditati: speculatorii nu mai pot imprumuta atatia lei cati le-ar conveni pentru a profita de pe urma cresterii cursului si astfel leul ramane mai stabil, dupa cum s-a intamplat si ieri, cand leul s-a apreciat putin, in timp ce monedele din regiune si-au continuat caderea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii