BANCI | Ultima Ora

Obama: planul de relansare economica de 787 miliarde dolari reprezinta "inceputul sfarsitului crizei"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-18 08:04

Preşedintele american Barack Obama a semnat marţi amplul plan de relansare economică, în valoare de 787 de miliarde de dolari, care reprezintă, în opinia sa, "începutul sfârşitului" pentru cea mai gravă criză cunoscută de Statele Unite în ultimele decenii, relatează AFP.

Obama însuşi a recunoscut că prima economie mondială nu a scăpat de consecinţele crizei, iar americanilor le-a reamintit realităţile dure ale momentului şi ameninţarea falimentului ce planează asupra constructorilor de automobile din ţară.

"Nu voi pretinde că această zi marchează sfârşitul problemelor noastre economice. Nu reprezintă decât o sumă a ceea ce vom face pentru a redresa situaţia economică", a declarat Obama cu puţin timp înainte de a semna legea la Denver, în Colorado, permiţând punerea în aplicare a acestui plan care constă din investiţii în marile şantiere publice pentru a crea locuri de muncă şi din deduceri fiscale pentru a stimula consumul.

"Această zi marchează însă începutul sfârşitului. Începutul a ceea ce noi trebuie să facem pentru a crea locuri de muncă în favoarea americanilor care se confruntă cu riscul de a fi concediaţi; începutul a ceea ce noi trebuie să facem pentru a le uşura povara familiilor îngrijorate că nu pot plăti chiria luna viitoare; începutul, primii paşi necesari pentru a ne repune economia pe baze mai solide şi pentru a deschide calea către creştere şi prosperitate pe termen lung", a spus preşedintele.

Potrivit lui Obama, planul va salva sau va crea peste 3,5 milioane de locuri de muncă în doi ani şi va pune bazele unei noi economii cu dezvoltare durabilă.

Înainte de a promulga legea, Obama a vizitat o instalaţie solară pentru a arăta cum vor fi folosiţi banii în favoarea energiilor regenerabile.

Aprobarea acestui plan, săptămâna trecută, în Congres a reprezentat un succes pentru Obama, care a depus eforturi pentru a obţine adoptarea sa. El şi-a pus semnătura pe lege chiar în oraşul unde a adus speranţa de schimbare pentru milioane de americani când a acceptat să-şi reprezinte partidul la alegerile prezidenţiale.

Economia americană, care a pierdut 3,6 milioane de locuri de muncă de la începutul recesiunii, este totuşi departe de a se afla la capătul crizei. Obama însuşi a insistat asupra faptului că acest plan nu va fi decât una dintre componentele activităţii guvernamentale.

Secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a prezentat săptămâna trecută un plan de stabilizare a sistemului financiar care nu a reuşit să convingă pieţele.

Miercuri, în Arizona (sud-vest), statul lui John McCain, fostul său rival din cursa pentru preşedinţie, Obama urmează să anunţe măsuri pentru sectorul imobiliar, sectorul de unde a pornit criza.

Americanilor li s-a reamintit marţi gravitatea momentului cu exemplul situaţiei emblematicilor lor constructori de automobile. Marţi, doi dintre cei trei giganţi din Detroit, General Motors şi Chrysler, urmau să informeze guvernul despre evoluţia planurilor lor de restructurare, aşa cum s-au angajat să o facă pentru a beneficia de ajutorul federal şi pentru a scăpa de faliment.

În ultimele săptămâni, administraţia Bush a consimţit să acorde constructorilor de automobile un ajutor de 17,4 miliarde de dolari. Din acest total, General Motors urma să primească marţi ultimii 4 miliarde de dolari. General Motors şi Chrysler trebuie să folosească aceşti bani pentru a redeveni viabile. Dacă nu sunt capabile să dovedească viabilitatea lor pe termen lung, până la 31 martie, vor trebui să dea banii înapoi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Legea plafonarii dobanzilor la creditele IFN, trimisa la Curtea Constitutionala

Legea plafonarii dobanzilor la creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adoptata de Parlament in 26 martie 2024, a fost trimisa la Curtea Constitutionala, la solicitarea partidului USD, care considera ca IFN-urile sunt discriminate fata de detalii

CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătoreÈ™te anul acesta 160 de ani de la înfiinÈ›are, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care È™i-a reconfirmat constant poziÈ›ia de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generaÈ›ii de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituÈ›ie bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obÈ›inerea acordurilor de finanÈ›are granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susÈ›ine finanÈ›area agriculturii româneÈ™ti prin acordarea detalii

 



 

Ultimele Comentarii