BANCI | Opinie

Nicolae Danila: Sistemul bancar din Romania se confrunta cu mai multe probleme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-09 19:34

Sistemul bancar din România se confruntă cu probleme, afirmă vice-preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Nicolae Dănilă. Acestea ar fi, în opinia sa, lipsa lichidităţilor şi asumarea riscurilor, în contextul crizei economico-financiare globale.

Generozitatea cu care băncile au acordat credite înainte de criză se plăteşete scump acum. Vice-preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, Nicolae Dănilă remarcă faptul că finanţările deja acordate au o valoare mult mai redusă acum, iar companiile care vor să se împrumute girează cu proprietăţi care s-au ieftinit considerabil.Dănilă crede că fiecare bancă ar trebui să-şi reevalueze planul de afaceri.

"Vor majora dobânzile pentru depozite, automat vor merge costuri mult mai mari asupra creditării, însă aici aş avea următorul comentariu: băncile trebuie să aibă grijă în analiza lor, care va fi capacitatea maximă de acceptare a unui cost de finanţare pentru o afacere", a declarat Nicolae Dănilă, vicepreşedinte Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

Nicolae Dănilă este de părere că băncile nu pot depăşi o limită de finanţare, deoarece riscă să aibă probleme cu rambursarea. El mai spune că la nivel european va avea loc o restructurare a sistemului financiar bancar, cu impact serios asupra României, unde 90 la sută din bănci au capital străin; prin urmare deficitul de cont curent este cea mai mare prioritate acum, spune Nicolae Dănilă.

"La noi unde s-au adunat foarte multe probleme privind deficitul de cont curent, consider că pentru stabilitatea economică şi financiară a ţării deficitul de cont curent trebuie să fie o prioritate, aceasta necesitând o ajustare graduală adecvată, pe de o parte continuarea finanţării acestuia şi sustenabilitatea ca procent în PIB, având în vedere că ne vom confrunta cu o creştere economică mult mai mică decât în anii anteriori", a mai adăugat Nicolae Dănilă.

Un aventual apel la ajutor din partea României la Banca Europeană de Investiţii sau BERD ar fi, în opinia lui Nicolae Dănilă, un semnal ca România are oportunităţi de afaceri şi este o piaţă sigură pentru investiţii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii