BANCI | Interviu

Ministerul Finantelor a atras depozite la o saptamana de 360 milioane euro cu o dobanda de 12,31% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-17 18:24

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a atras luni depozite la o săptămână de 1,35 miliarde lei (circa 360 milioane euro), pentru care va plăti o dobândă medie de 12,31% pe an, ca să acopere nevoia de resurse pe termen scurt, a declarat, pentru NewsIn, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu.

"Pentru acoperirea necesarului de resurse pe termen scurt, Trezoreria statului a atras din piaţa monetară depozite în suma de 1.350 milioane lei, cu o maturitate de şapte zile, la o rata medie a dobânzii de 12,31% şi o maximă de 14,25%", a spus şeful Direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din cadrul MEF.

Banii sunt necesari pentru finanţarea temporară a unui decalaj între cheltuieli şi încasarea veniturilor. "Trezoreria foloseşte ca instrument de asigurare a resurselor necesare efectuării plăţilor din sectorul public atragerea de depozite de pe piaţa monetară interbancară, operaţiune ce este efectuată cu eficienţă şi în condiţii de control şi limitare a riscurilor de finanţare", a mai spus Nanu.

Bugetul de stat consolidat înregistra un deficit de circa 1,5% din PIB după primele zece luni, potrivit unei declaraţii recente a ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.

Pentru această săptămână, Finanţele au anulat emisiunea de obligaţiuni benchmark cu scadenţă la 3 ani de joi şi au decis să emită, miercuri, certificate de trezorerie pe 3 luni, argumentând că tendinţa în piaţă este pentru finanţări pe termene scurte. Astfel, MEF va emite pe 19 noiembrie certificate cu o valoare anunţată de 700 milioane lei.

Ministerul Economiei şi Finanţelor şi-a propus să atragă în noiembrie 3 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark şi certificate de trezorerie, după ce la cele două emisiuni din această lună, ministerul a vândut obligaţiuni cu maturitate la cinci ani în valoare de 190,8 milioane lei (circa 51,4 milioane euro), la care va plăti un randament mediu anual de 12,65%, precum şi certificate cu discont pe şase luni de 770,62 milioane lei (aproape 201 milioane euro), cu un randament mediu anual de 13,69%.

Dobânzile plătite de Finanţe au urcat semnificativ în ultimele luni, pe fondul creşterii dobânzilor din piaţa monetară, după ce banca centrală a majorat dobânda cheie de la 7% anul trecut până la 10,25% în prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii