BANCI | Opinie

Joseph Stiglitz: Cursul de schimb flexibil, unul dintre avantajele Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-24 11:52

Cursul de schimb flexibil este unul dintre avantajele Romaniei in contextul crizei financiare, a declarat, la forumul financiar central şi est-european, Joseph Stiglitz, consilierul economic al preşedintelui SUA, laureat al premiului Nobel şi fost prim vicepreşedinte al Băncii Mondiale.

Ca avantaje ale României, laureatul premiului Nobel a menţionat cursul de schimb flexibil şi nivelul ridicat al cererii interne la începutul crizei, iar ca dezavantaj - deficitul bugetar mare.

Băncile străine au tendinţa să împrumute mai mult guvernul şi companiile mari, nu IMM-urile, care sunt sursa de dinamism a unei economii, a precizat Stiglitz.

El a subliniat, totodată, că băncile-mamă au tendinţa de a retrage banii către pieţele de bază pentru operaţiunile lor financiare.

'Este ceva firesc, preferi să pierzi la periferie. Acesta este primul instrument folosit şi este puternic pe timp de criză. Oamenii din statele de origine ale băncilor mamă au şi ei nevoie de credite şi există o presiune în acest sens, chiar dacă nu e o constrângere', a spus economistul american, care a adăugat că este important ca statele mici să aibă un sistem bancar intern, mai puţin dependent de băncile străine.

Stiglitz a apreciat că România are un avantaj că are o dependenţă mai mică de băncile străine, dar care au totuşi o pondere ridicată, însă există ţări dependente total de capitalul străin, fără nicio bancă autohtonă.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/, Mugur Isărescu, a afirmat că băncile 'străine' din România sunt practic bănci româneşti cu capital străin, pentru că sunt reglementate şi supravegheate de BNR.

În opinia sa, în cazul unei bănci-mamă cu probleme, 'contagiunea' în România nu ar fi una de natură financiară, ci mai mult la nivelul numelui băncii şi ca panică.

Isărescu a mai spus că, chiar dacă stabilitatea preţurilor este prioritatea BNR, stabilitatea financiară nu a fost lăsată deoparte, pentru că este o condiţie a stabilităţii preţurilor pe termen lung.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii