BANCI | Opinie

Inflatia s-a temperat in mai, apreciaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-09 22:34

Inflatia anuală s-a temperat usor în mai, la 8,4-8,5%, estimează majoritatea analistilor, desi există si prognoze care indică o accentuare la 8,7%, în conditiile scumpirii combustibililor, care poate continua si sălta inflatia peste 9% în iulie.

Analistii estimeaza ca preturile de consum au crescut în mai cu 0,4-0,7% fată de aprilie, factorul determinant fiind scumpirea combustibililor, dar o contributie negativă ar fi putut avea si deprecierea, pe medie, a monedei nationale, reflectată într-o crestere a preturilor la servicii si la alimente, cu toate că acestea ar fi putut să-si tempereze ritmul de crestere, sustin analistii chestionati de NewsIn.

Fată de aprilie, leul s-a depreciat în mai cu 0,46%, până la o medie de 3,6594 lei/euro.

Contributia pozitivă ar putea veni dintr-un efect de bază favorabil, determinat de nivelul ridicat, de 0,64%, al inflatiei în luna mai a anului trecut.

Dacă gazul se scumpeste cu 18% în iulie, inflatia poate depăsi 10%

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, estimează că preturile de consum au crescut în mai cu 0,7% fată de aprilie, respectiv cu 8,7% fată de a cincea lună a anului anterior.

"Cred că principalul motor a fost scumpirea combustibililor, care s-a transmis si în preturile finale ale bunurilor de consum. De asemenea, cresterea acestor preturi, ca urmare a scumpirii petrolului, nu s-a transmis încă în întregime în costurile finale, ceea ce înseamnă că am putea vedea noi cresteri de preturi si un vârf al inflatiei anuale în iulie", a declarat Chidesciuc, pentru NewsIn.

El se asteaptă la un nivel al inflatiei în iulie de 9,6%, pentru care ia în calcul o scumpire cu 12% a gazului si o crestere cu 3% a preturilor la electricitate, dar avertizează că există riscul ca inflatia să treacă de 10% în următoarele luni.

De asemenea, analistii atrag atentia că o crestere a pretului la gaz cu 18%, nivelul maxim propus al indexării, ar duce foarte usor inflatia la un nivel de două cifre.

Ceilalti analisti chestionati mizează pe o usoară temperare a inflatiei anuale în mai fată de aprilie, până la un nivel între 8,4 si 8,5%, însă nu exclud aparitia unui nou vârf în iunie, dar mai ales în iulie, în functie de amploarea cresterii preturilor administrate.

"În mai am avut un efect de bază favorabil, care a ajutat inflatia să se tempereze usor. O contributie negativă ar putea să o aibă deprecierea cursului de schimb, pe medie, fată de aprilie, dar si alimentele si preturile la energie", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, pentru NewsIn.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascălu, dar si economistul sef al Raiffeisen Bank România mizează pe o accelerare a inflatiei cu 0,4% în mai fată de aprilie si cu 8,4% fată de aceeasi lună a anului trecut.

O estimare similară are si economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, care vede inflatia anuală în mai la 8,47%, în conditiile cresterii preturilor de consum cu 0,5% luna trecută fată de aprilie.

Economistul sef de la Banca Comercială Română (BCR), Lucian Anghel, estimează inflatia anuală în mai între 8,3 si 8,5%, dar consideră că alimentele ar fi putut avea o evolutie favorabilă luna trecută.

Desi nu exclude aparitia unui nou vârf al inflatiei în iulie, Anghel spune că "niciodată majorările de preturi la energie nu s-au făcut cu cât s-a cerut".

Pragul psihologic pentru dobânzi a fost deja depăsit

Pe de altă parte, analistii estimează că sunt sanse mari ca banca centrală să majoreze dobânda cheie, încă de la următoarea sedintă de politică monetară, cu cel putin 0,25 puncte procentuale, la 10%, cu atât mai mult cu cât cresterea economică din primul trimestru a depăsit asteptările pietei, dar si ale Băncii Nationale a României, indicând un exces de cerere si o reaccelerare a consumului.

Ei sustin, însă, că asa-zisul prag psihologic al ratei anuale a inflatiei, de 10%, a fost depăsit de mult, întrucât în piată dobânzile au ajuns de mult la două cifre.

Institutul National de Statistică (INS) va publica, miercuri, datele despre inflatia în mai.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii