BANCI | Stirea Zilei

IFN-urile nu au scazut dobanzile, dupa intrarea in vigoare a restrictiilor BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-10-01 23:06

Din 1 octombrie a intrat in vigoare noul Regulament BNR nr.20/2009 modificat pentru a restrictiona creditele cu dobanzi ridicate, in special cele online, acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), insa acestea nu au ieftinit deloc costurile imprumuturilor.

In ziua in care a intrat in vigoare Regulamentul BNR, cele mai importante 10 IFN-uri active pe piata imprumuturilor online au mentinut dobanzile la credite la aceleasi niveluri ca pana acum, intre 1.341% si 5.237% (Dobanda Anuala Efectiva – DAE, care reflecta costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, calculata pentru un credit de 300 de lei pe 30 de zile).

Si asta in ciuda faptului ca restrictiile impuse de BNR par destul de drastice: cresterea de 10 ori a capitalului pe care un IFN trebuie sa-l detina in cazul in care acorda credite cu DAE peste plafoanele stabilite de BNR: 200% pe temen de maxim 15 zile, 100% pe periode intre 16 si 90 de zile sau 32,5% pe termen de peste 90 de zile sa dispuna de capital de 10 ori mai mare decat in prezent.

BNR ofera si un exemplu privind cerinta suplimentara de capital: la fiecare 100 de lei imprumutati la o DAE peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adica 67% din valoarea creditului. (vezi aici detalii)

De asemenea, IFN-urile care acorda credite cu dobanzi peste plafoanele stabilite in Regulamentul BNR vor fi trecute din Registrul General al IFN-urilor, unde se afla acum majoritatea acestora, fiind doar monitorizate, in Registrul Special, unde BNR le va si supraveghea, cum procedeaza si cu bancile. 

Seful Patronatului IFN-urilor care acorda credite online, Ionut Stan, care conduce si Viva Credit, a declarat ca restrictiile BNR nu vor determina scaderea dobanzilor, intrucat nivelul acestora este cel corect. (vezi aici detalii)

Insa in comparatie cu dobanzile practicate de aceleasi IFN-uri in alte tari europene, costurile imprumuturilor din Romania sunt cele mai ridicate. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, dupa cum se vede si din tabel, nivelurile DAE practicate de IFN-urile care acorda credite online sunt destul de omogene: exista cinci IFN-uri (Viva Credit, Extra Simplu, Credit Fix, Fast Finance si Telecredit – toate membre ale Patronatului Creditului IFN, cu exceptia Credit Fix) care au fix aceeasi dobanda, respectiv 1,2% pe zi, ceea ce inseamna o DAE de 4.114% la un credit de 300 de lei pe 30 de zile.

Alte patru IFN-uri, printre care si doua internationale (Mozipo si Zaplo) au dobanzi putin mai mici: 0,8% pe zi la Moziposi 1,1% la Zaplo, insa diferentele nu sunt foarte mari.

De cealalta parte, Ferratum este putin mai scumpa, cu o dobanda de 1,29% pe zi.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite IFN  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  regulament BNR  Ocean Credit  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii

Daniel
ifn-uri
Buna ziua, De ce nu prezentati si celelalte ifn-uri care s-au aliniat restrictiilor BNR? de totul trebuie sa fie prezentat doar sa socheze, sa sperie etc? de ce nu vedem si noi informatii obiective..... Nu stau sa fac acum o lista, dar din intamplare am dat de o reclama la SMILE CREDIT si erau cu dobanzile mai mici decat ce ati prezentat voi. Cu siguranta mai sus n ifn-uri care s-au aliniat. Faceti si voi un top 10 ifn-uri cu cele mai mici dobanzi, cu siguranta in felul acesta ati avea mai multe accesari si ati ajuta clientii

Stefan
O corectura ...
O corectura va rog, Credit Fix nu este membru al patronatului de care vorbiti.

Vasile Coman
Credit Fix
Am corectat, multumim pentru sesizare.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii