BANCI | Ultima Ora

FMI cere bancilor sa-si curete portofoliile de credite neperformante pentru a putea acorda mai multe imprumuturi noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-29 18:43

FMI considera ca bancile romanesti trebuie sa-si curete portofoliile de credite neperformante, inclusiv prin reducerea valorii acestora (write off) si prin vanzarea catre firme de recuperare a creantelor, pentru a putea sa accelereze activitatea de creditare si sa sustina economia.

"Este importat ca băncile să poată, la un moment dat, după ce s-au epuizat orice alte soluţii, să-şi diminueze valoarea creditelor neperformante (write-off), pentru care au constituit provizioane, sau să le vândă unor companii de valorificare a creanţelor, astfel încât să nu mai fie grevate de această problemă. Băncile vor avea o pierdere, însă se vor alege cu un portofoliu curat”, a spus astazi şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer (foto), în cadrul unei conferinţe de presă la BNR, unde a anunţat prelungirea cu trei luni a încheierii unui nou acord cu România, din cauza neîndeplinirii de către Guvern a ţintelor pentru 2012 şi întârzieri în reformele structurale.

Volumul ridicat al creditelor neperformante reprezintă încă o problemă pentru băncile romanesti, împiedicându-le să-şi îndeplinească adecvat principala funcţie, de creditare a economiei, a adaugat el.

„Credem că, pe de o parte, acest lucru are legătură cu creşterea economică scăzută, dar odată ce economia îşi va reveni iar consumatorii şi investitorii vor avea mai multă încredere, cererea de credit va creşte şi va permite băncilor să-şi amelioreze calitatea portofoliului de credite”, a spus reprezentantul FMI.

Erik de Vrijer a pecizat că România nu este singura ţară în care se întâmplă acest lucru, este de altfel unul dintre motivele pentru care o astfel de criză financiară are efecte pe termen lung, băncile fiind nevoite să-şi rezolve problema creditelor neperformante înainte de a relua activitatea normală.

BNR este stapana pe situatie

FMI a discutat pe larg cu BNR si despre problemele de supraveghere bancară, inclusiv cele cu privire la pregătirea planurilor, procedurilor şi protocoalelor ce trebuie elaborate pentru situaţii de urgenţă, în cazul în care sectorul financiar nu funcţionează adecvat.

„Banca centrală este stăpână pe situaţie şi foarte bine pregătită pentru orice scenariu negativ”, a spus Erik de Vrijer.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii