ECONOMIE | Analize economice

Eurostat: România a urcat pe locul 2 în UE la inflația anuală

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-20 06:24

România a urcat în luna septembrie 2023 pe locul doi în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor de consum, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Avansul anual al acestora a fost marginal mai mic decât în luna anterioară (9,2% față de 9,3%), când ne-am situat pe locul cinci, însă Slovacia (9%), Cehia (8,3%) și Polonia (7,7%) au redus indicele de prețuri sub al nostru. 

Singura țară unde inflația a rămas mai mare este Ungaria (12,2%, dar cu o ajustare importantă, de două puncte procentuale). În ce privește situația la nivel regional, Croația (7,4%) și Bulgaria (6,4%) și-au ameliorat situația cu 1-1,1 pp. Ambele situate peste Austria, care a coborât la doar 5,7% de la 7,5% anterior, egalând Franța, care a bătut pasul pe loc.

Ar fi de remarcat faptul că rata lunară a inflației măsurate pe metodologie europeană la noi a fost de 0,8%, la fel ca în Portugalia și imediat după podiumul ocupat de Grecia (1,9%), Italia (1,7%) și Austria (0,9%). Reamintim că, în luna iulie, România înregistrase o inflație de doar 8,9%, dar trendul de scădere a fost inversat brusc prin scumpirea cu peste 20% a medicamentelor de la 1 august.

Pentru referință, menționăm că la nivelul UE inflația anuală pe septembrie 2023 a fost de 4,9% ( de la 5,9% în august) iar în Zona Euro s-a consemnat o valoare de 4,3% (după 5,2% anterior). Surprinzător, Olanda a reușit chiar să treacă în domeniul negativ (-0,3%) iar cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Danemarca (+0,6%) și Belgia (+0,7%).

În timp ce Germania a frânat brusc de la 6,4% la doar 4,3%, egalând media Zonei Euro, celelalte două mari economii ale UE au trecut peste media Uniunii Euro, cu Italia la 5,6% și Franța la 5,7%.

Importanța acestor evoluții rezidă în faptul că aceste țări sunt și principalele noastre partenere în comerțul exterior iar efectele se transmit pe lanțurile de producție și schimburile comerciale.

Taguri: statistici economice  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii