www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Eurostat: România a urcat pe locul 2 în UE la inflația anuală

Autor: Dan Palangean
2023-10-20 06:24

România a urcat în luna septembrie 2023 pe locul doi în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor de consum, potrivit datelor publicate de Eurostat.


Avansul anual al acestora a fost marginal mai mic decât în luna anterioară (9,2% față de 9,3%), când ne-am situat pe locul cinci, însă Slovacia (9%), Cehia (8,3%) și Polonia (7,7%) au redus indicele de prețuri sub al nostru. 


Singura țară unde inflația a rămas mai mare este Ungaria (12,2%, dar cu o ajustare importantă, de două puncte procentuale). În ce privește situația la nivel regional, Croația (7,4%) și Bulgaria (6,4%) și-au ameliorat situația cu 1-1,1 pp. Ambele situate peste Austria, care a coborât la doar 5,7% de la 7,5% anterior, egalând Franța, care a bătut pasul pe loc.


Ar fi de remarcat faptul că rata lunară a inflației măsurate pe metodologie europeană la noi a fost de 0,8%, la fel ca în Portugalia și imediat după podiumul ocupat de Grecia (1,9%), Italia (1,7%) și Austria (0,9%). Reamintim că, în luna iulie, România înregistrase o inflație de doar 8,9%, dar trendul de scădere a fost inversat brusc prin scumpirea cu peste 20% a medicamentelor de la 1 august.


Pentru referință, menționăm că la nivelul UE inflația anuală pe septembrie 2023 a fost de 4,9% ( de la 5,9% în august) iar în Zona Euro s-a consemnat o valoare de 4,3% (după 5,2% anterior). Surprinzător, Olanda a reușit chiar să treacă în domeniul negativ (-0,3%) iar cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Danemarca (+0,6%) și Belgia (+0,7%).


În timp ce Germania a frânat brusc de la 6,4% la doar 4,3%, egalând media Zonei Euro, celelalte două mari economii ale UE au trecut peste media Uniunii Euro, cu Italia la 5,6% și Franța la 5,7%.


Importanța acestor evoluții rezidă în faptul că aceste țări sunt și principalele noastre partenere în comerțul exterior iar efectele se transmit pe lanțurile de producție și schimburile comerciale.