BANCI | Opinie

Eugen Radulescu, BNR: Reducerea deficitului bugetar ar trebui facuta prin scaderea cheltuielilor nu cresterea taxelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-11 18:42

Creşterea fiscalităţii ar fi contraproductivă pe termen lung pentru economia românească, având în vedere că veniturile bugetare au crescut consistent în ultimii ani, iar tendinţa pe plan mondial este de reducere a taxelor, a afirmat, joi, directorul Direcţiei Audit a BNR, Eugen Rădulescu.

"Nu ar fi niciun câştig pentru economia noastră, pe termen lung, să creştem fiscalitatea. Dacă s-ar putea realiza un echilibru mai degrabă prin reducerea cheltuielilor decât prin creşterea taxelor ar fi un lucru foarte bun. Prima dată să se uite la cheltuielile bugetare care nu au avut niciun rost", a spus Rădulescu, după un seminar organizat la BNR.

El a amintit că în prima parte a anului veniturile bugetare au crescut cu 40%, evoluţie care nu s-a simţit însă într-un rezultat concret pe partea cheltuielilor.

"Însăşi ideea de majorări salariale în acest context este relativ excentrică", a spus Rădulescu, întrebat cum ar trebui să trateze noul guvern promisiunile de creştere a veniturilor salariaţilor din sistemul public.

În opinia oficialului BNR, evoluţia economiei româneşti în 2009 va depinde în mod esenţial atât de evoluţiile pe plan mondial, cât şi de deciziile noului guvern, de capacitatea acestuia de a construi un buget adecvat situaţiei.

"Noi mergem contra curentului din UE, pentru că avem o altă situaţie. Ei trebuie să stimuleze cererea internă, dar la noi nu este nevoie, pentru că cererea e mare", a explicat Rădulescu.

El consideră că bugetul pentru 2009 este relativ dezechilibrat, întrucât creşterea economică nu va mai fi la nivelul din acest an şi, în consecinţă, veniturile se vor situa mai jos decât s-a prognozat, iar multe cheltuieli bugetare sunt "înţepenite" din motive legislative.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, săptămâna trecută, că deficitul estimat al bugetului a urcat după 11 luni la 2,9% din PIB, în condiţiile unei scăderi drastice a veniturilor în octombrie şi noiembrie, ca efect al crizei, cu 1,3 miliarde euro sub nivelul programat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii