BANCI | Opinie

Economistii bancilor nu exclud ca guvernul sa rupa acordul cu FMI, pentru a putea adopta masuri populiste in prag de alegeri. Consecintele?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-02-11 13:39

Refuzul presedintelui Traian Basescu de a semna scrisoarea de intentie cu FMI ar putea fi un bun motiv pentru premierul social-democrat Victor Ponta sa rupa acordul cu institutia financiara internationala, in scopul cresterii flexibilitatii executivului in a adopta masuri sociale in prag de alegeri. Aceasta este opinia economistilor ING Vlad Muscalu si Mihai Tantaru, intr-o analiza publicata astazi.

Opinie ce poate parea surprinzatoare, in conditiile in care atat reprezentantii sectorului bancar cat si BNR sustin continuarea acordului cu FMI, nu neaparat ca sursa de noi imprumuturi ci ca garantie pentru stabilitatea tarii si mai ales pentru continuarea reformelor structurale.

Numai ca escaladarea tensiunilor politice prilejuite de schimbarile in guvern si aparitia unei noi aliante politice creata in vederea alegerilor pentru Parlamentul European, (Uniunea Social Democrata), ca alternativa la USL, in cazul iesirii liberalilor de la guvernare, creste semnificativ riscul intreruperii actualului acord cu FMI, apreciaza economistii ING.

Ei considera ca „incetarea acordului ar avea un impact limitat, date fiind fundamentele economice imbunatatite ale Romaniei, precum si lipsa de apetit pentru reforma, manifestata chiar in cadrul actualului acord”.

Posibila despartire de liberali ar deschide calea catre potentiale masuri populiste, apreciaza economistii ING, mai ales daca acordul cu FMI nu ar mai fi in vigoare. „Preferam totusi sa credem ca o economie in revenire va limita nevoia pentru astfel de experimente fiscale”, conchid economistii bancii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii