BANCI | Educatie financiara

Dezinformare financiara la TVR: Cat de mari sunt de fapt dobanzile la credite si de ce nu poate BNR sa intervina pe o piata libera

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-12 23:10

Cand vorbim de "educatie financiara", ne gandim in primul rand la niste cunostinte de baza despre cum sa ne administram eficient banii dintr-un cont sau de pe card, cum se calculeaza dobanzile, cum se utilizeaza eficient un card, cum sa alegem un credit, de ce trebuie sa economisim. Basics.

Educatia financiara de baza este esentiala pentru bugetul nostru personal, pentru a nu pierde bani degeaba.

Insa este la fel de importanta, poate chiar mai importanta, si in cazul analizelor financiare prezentate in articole din ziare sau in emisiuni televizate.

Pentru ca jurnalistii, mai ales cei de televiziune, sunt niste lideri de opinie, influenteaza o multime de oameni, mai ales in cazul unor prezentatori carismatici. De aceea, responsabilitatea acestora este mult mai mare atunci cand transmit informatii de orice natura, asadar trebuie sa se asigure ca respectivele informatii sunt corecte si echilibrate. Altfel, apare "dezinformarea financiara", care face mai mult rau decat bine.

Iata doua exemple de dezinformare financiara, neintentionata, cauzata de un mit format in urma informatiei trunchiate, incomplete, nepusa in context.

Senzationalul dezinformeaza

Daca vom face o comparatie cu alte tari vecine, unde inflatia si dobanda bancii centrale sunt mult mai mici, vom vedea ca dobanzile la creditele de consum sunt ca si la noi, chiar mai mari in unele cazuri.

Un alt element care determina nivelul dobanzilor la credite este riscul de tara, nu doar riscul de credit si inflatia. De aceea in nicio tara vecina sau in Romania nu vom vedea dobanzi ca cele din Germania, asa cum gresit se mai compara uneori si se spune ca ar trebui sa avem si noi dobanzi ca in tarile vestice.

Inca o informatie lipsa din puzzle-ul dobanzilor la creditele de consum, asa cum a fost prezentat la TVR. Dobanda nu reprezinta singurul element care stimuleaza creditarea, dupa cum a subliniat recent si Mugur Isarescu. Mai trebuie sa existe, printre altele, si o cerere de credite, si stim ca in aceasta perioada nimeni nu are curajul sa se imprumute. Alte elemente care impiedica cresterea imprumuturilor sunt volumul ridicat de credite neperformante, procesul de dezintermediere si cerinte mai restrictive privind capitalul si lichiditatea.

In privinta afirmatiei ca BNR ar trebui sa forteze bancile sa scada dobanzile, pentru ca acestea constituie un monopol, Adrian Vasilescu a explicat ca si piata bancara este una libera, ca orice piata, si ca pretul banilor este determinat de concurenta. Iar faptul ca avem 40 de banci, un nivel comparabil cu al altor tari vecine, nu sustinte deloc afirmatia ca ar exista un monopol pe aceasta piata.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii