BANCI | Ultima Ora

CEC Bank i-a dat Ioanei Basescu creditul pentru cumpararea terenului agricol din Calarasi. Intrebarea e: a beneficiat fata presedintelui de conditii preferentiale?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-10 19:53

Banca de stat CEC Bank este cea care i-a acordat Ioanei Basescu un credit de peste 1 milion de euro pentru a-i cumpara tatalui sau, presedintele Romaniei, Traian Basescu, un teren agricol de aproape 300 de hectare in Calarasi. Problema este ca respectivul credit este mult mai mare decat valoarea maxima din oferta standard a bancii si a fost garantat doar cu o ipoteca pe conturile bancare si pe terenul cumparat, si nu pe un imobil, conform conditiilor standard ale bancii. Ceea ce ne face sa ne intrebam daca nu cumva fata presedintelui a beneficiat de conditii preferentiale pentru obtinerea imprumutului.

"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", potrivit unui comunicat al Ioanei Basescu.

Este vorba de un credit contractat in data de 9 septembrie 2013, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru care banca a inscris la Arhiva electronica de garantii reale mobilare drept garantie doar ipoteca pe conturile curente ale Ioanei Basescu, cesionate in favoarea bancii, nu si presupusa ipoteca pe pamantul cumparat, dupa cum a declarat vineri presedintele Basescu.

Potrivit acestuia, “creditul este garantat cu proprietatea, cu pământul, care a fost evaluat la un preţ mai mare de experţii băncii decât preţul care s-a plătit. De aceea banca n-a avut nevoie de niciun fel de garanţii colaterale. Este credit ipotecar pentru agricultură.”

Dar daca ne uitam la oferta de credite a CEC Bank, descoperim ca banca are un credit imobiliar pentru cumpararea de terenuri, si nu “credit ipotecar pentru agricultura”, dupa cum s-a exprimat presedintele, un astfel de credit nefiind in oferta bancii. Exista fie credit ipotecar, pentru cumpararea de locuinte, fie credite pentru agricultura.

Dar cum creditul ipotecar este destinat exclusiv achizitiei de locuinte, iar creditele pentru agricultura sunt pentru fermieri, ceea ce nu e cazul Ioanei Basescu, rezulta ca aceasta a contractat, cel mai probabil, un credit imobiliar pentru terenuri acordat persoanelor fizice, credit ce se poate obtine pe o perioada de pana la 30 de ani, dobanda fiind de 6,16% in lei si 6.73% in euro, conform ofertei standard a CEC Bank.

Misterul garantiei pentru credit si a sumei mari obtinute

Misterul garantiei pentru acest credit se adanceste daca luam in considerare ca acest tip de credit nu se garanteaza cu terenul cumparat ci cu “ipoteci imobiliare asupra proprietatilor imobiliare locative”, conform informatiilor de prezentare a creditului de pe site-ul CEC Bank.

Dar lipsa inscrierii in Arhiva de garantii a unei ipoteci pe teren sau pe o locuinta pentru acest credit, ci doar a ipotecii pe conturile Ioanei Basescu, ne face sa credem, pana la proba contrarie, ca respectivul credit a fost garantat doar cu veniturile fiicei presedintelui. Ceea ce inseamna o derogare de la normele de creditare ale bancii.

O alta derogare a fost necesara, probabil, si pentru aprobarea unei sume mai mari decat cea din oferta standard a CEC Bank.

Suma maxima ce se poate obine cu un astfel de credit este de doar 700.000 de euro, pe cand Ioana Basescu a reusit sa imprumute peste 1 milion de euro. Cum? Este posibila obtinerea unui credit cu o valoare mai mare decat cea standard, dar cu o aprobare speciala a comitetului de credite din banca.

Interesant este, de asemenea, ca achizitia terenului s-a facut in aceeasi zi in care s-a obtinut creditul, confom declaratiei Ioanei Basescu: "În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro, adică suma de 278.337,45 euro".

Ea menţionează că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Tatal ei, persedintei Basescu, a venit, vineri, si cu alte amanunte despre credit, mai exact faptul ca pamantul respectiv este pentru el, insa Ioana a fost cea care a trebuit sa faca respectivul credit, intrucat a fost singura din familie care putea obtine un credit atat de mare, datorita veniturilor sale ca notar public.

Traian Basescu: “Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar.”

Rata lunara la credit e de 30.266 lei lunar, iar suma totala de rambursat: 10,9 milioane lei

Presedintele Basescu a mai dezvaluit, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Cotroceni, ca rata lunara la credit este de 30.226 de lei pe luna, in conditiile in care dobanda este in jurul a 6% pe an, considerata mare, nefiind inca redusa de CEC Bank, conform tendintei impusa de BNR prin reducerea din ultimul timp a ratei de referinta.

Aceasta inseamna ca daca familia Basescu va plati luna de luna respectiva rata de 30.266 de lei, fara sa ramburseze o parte din suma in avans, la finalul celor 30 de ani va fi achitat in total nu mai putin de 10,9 milione lei pentru creditul de 4,6 milioane lei luat in septembrie.

Rata lunara mai arata ceva, si anume cat castiga lunar Ioana Basescu. Intrucat bancile practica un grad de indatorare (valoarea ratei raportata la venit) in jur de 30% pentru un client obisnuit si pana la 50% pentru cei cu venituri mari, rezulta ca Ioana Basescu are un salariu lunar in jur de 60.000 de lei (13.000 de euro), in cazul aplicarii unui grad de indatorare de 50% din venituri.

Traian Basescu: Vă îndemn, dacă puteţi, cumpăraţi pământ, că sunteţi tineri şi o să vă dea satisfacţie.

“Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu pentru că eu vreau să fiu fermierul, v-am anunţat de multă vreme că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău.

Mai este o precizare de făcut. Am înţeles că se vorbeşte de tot soiul de oameni care au probleme cu legea, care ar fi lucrat pământul. Nu este adevărat. Lucrările s-au făcut pe un contract, cu o firmă extrem de puternică care nu e din sudul ţării şi să ştiţi că am vorbit cu foarte mulţi, la această suprafaţă nu poţi să ai şi pământul şi maşinile în acelaşi timp, că am discutat şi cu firmele de leasing, de maşini agricole şi la ele e destul de scump leasingul, totuşi nu-l puteam duce având în vedere că trebuiesc plătite şi ratele lunare, care nu sunt mici, sunt 30.266 de lei pe lună, şi în vremurile astea un notar tânăr ca Ioana cu greu face suma aceasta.

Deci, asta este povestea terenului. Aş îndemna fiecare român, dacă poate, dar am văzut şi eu condiţiile în care se face o creditare... Deci, cu salariul unui preşedinte nu poţi să obţii un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ. Nu poţi. Bun.

A mai fost o treabă, că fiind credit ipotecar, deci pe termen lung, de 30 de ani, problema este şi ce vârstă ai. Te întreabă băncile şi când constată că ai 62 de ani, în afară de problema venitului e şi problema: dar cine plăteşte dacă se întâmplă ceva?

Şi atunci Ioana a fost, şi din punct de vedere venituri, şi din punct de vedere vârstă, omul potrivit să facă acest credit care e făcut cu dobândă la nivelul pieţei. Atât a fost dobânda atunci. Din păcate, n-am prins şi dobânzile mai scăzute după ce a redus Mugur Isărscu dobânda de refinanţare. Vă îndemn, dacă puteţi, cumpăraţi pământ, că sunteţi tineri şi o să vă dea satisfacţie. “

Comentarii

gelu
manipulare
fratilor nu ai cum sa treci in AEGRM - care este arhiva de garantii MOBILIARE o garantie IMOBILIARA care se trece la cartea funciara Deci nu mai dezimformati site de bancheri...chipurile :)

Bancherul.ro
In AEGRM se pot inscrie si bunuri mobile atasate unui bun imobil
In AEGRM se pot inscrie si bunuri mobile atasate unui bun imobil, adica o ipoteca pe un teren sau imobil. Deci nu e vorba de nicio dezinformare, ci doar ne facem meseria de jurnalist: am intrebat daca nu cumva este vreo neregula in modul de acordare a acestui credit.

A.M
AEGRM inscriere imobil?
Si eu am un credit ipotecar (Prima Casa) si nu am inscris in AEGRM imobilul: conturile, asigurarile si cash-ul colateral. Nu are nici o legatura imobilul cu inscrierea in AEGRM (arhiva electronica a garantiilor real MOBILIARE). Gelu are dreptate:dezinformare.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

Acționarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania a început detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

Poșta Română, liderul național în servicii poștale, împreună cu CEC Bank și Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, își unesc forțele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării plăților digitale detalii

BT Pay si BT Go raman singurele aplicatii ale Bancii Transilvania

BT Pay pentru persoanele fizice si BT Go pentru firme si alte persoane juridice vor ramane singurele aplicatii ale Bancii Transilvania, care vor inlocui NeoBT si BT24, conform unei informatii publicate de banca: "În curând, vei putea face banking de pe detalii

CEC Bank imprumuta inca 300 milioane euro prin emiterea de obligatiuni

CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferențiale, destinate încadrării ca instrumente eligibile MREL și primește un rating BB de la Fitch Ratings, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Crypto

    Am depus în safepal o sumă de 1200 de usdt într-un pool și îmi timp de maxim 5 zile să-i ... detalii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • Buna ziua! Am nevoie de ajutor!

    Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii

  • Înșelătorie

    Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii