BANCI | Ultima Ora

BRD a avut pierderi de 120 milioane lei in trimestrul trei, din cauza dublarii provizioanelor pentru creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-06 10:11

BRD a suferit o pierdere neta de 120 milioane lei in trimestrul trei al acestui an, din cauza cresterii puternice a costului net al riscului, volumul provizioanelor aferente creditelor neperformante ajungand la 951 milioane lei la finalul lunii septembrie, aproape dublu fata de cele 492 milioane lei de la finalul lunii iunie, conform datelor publicate astazi de banca.

In trimestrul 3 din 2013, volumul provizioanelor la BRD a fost si mai mare, depasind 1 miliard de lei.

La sfarsitul lunii iunie 2014, BRD a raportat un profit de 122 milioane lei, care a scazut la doar 20 milioane lei in septembrie, ca efect al piederilor aferente costului riscului. Fata de trimestrul 3 din 2013, profitul este in scadere cu 60%.

Activele BRD, in scadere cu 1,6 miliarde lei ca urmare a eliberarii RMO

In acelasi timp, BRD si-a diminuat puternic, cu 1,6 miliarde lei, creantele asupra Bancii Centrale, care reprezinta rezervele minime obligatorii (RMO) impuse bancilor de BNR, de la 5,9 miliarde lei in iunie la 4,3 miliarde lei in septembrie.

Astfel ca activele totale ale bancii franceze au scazut in trimestrul 3 cu exact aceeasi suma, respectiv 1,6 miliarde lei, la un total de 43,5 miliarde lei, de la 45,1 miliarde in iunie si 47 milliarde lei la finalul lui 2013.

BNR a decis la 1 iulie reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale bancilor de la 18% la 16%.

Guvernatorul Isarescu a precizat ca cea mai mare parte din sumele eliberate de BNR bancilor vor fi folosite de catre acestea pentru rambursarea liniilor de credit de la bancile-mama, ceea ce este un lucru firesc, intrucat "datoriile trebuie platite".

Creditele si depozitele continua sa scada

Volumul de credite brute acordate de BRD clientelei a scazut in trimestrul trei la 32,1 miliarde lei, fata de 32,5 miliarde in trimestrul 2 si 33,5 miliarde la finalul lui 2013.

BRD si-a redus si volumul de depozite atrase de la clienti de la 34,2 miliarde lei in iunie la 33,9 miliarde lei in septembrie 2014.

Rata creditelor neperformante a scazut de la 23,4% in iunie la 21,1% in septembrie 2014, iar rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a ramas stabila, la 71,5%.

Indicatorul de solvabilitate s-a imbunatatit de la 16,6% in T2 la 17,1% in T3 2014.

Profitul operational este in crestere

BRD si-a majorat veniturile din dobanzi de la 1,1 miliarde lei in iunie la 1,6 miliarde lei in septembrie, pe fondul unei cresteri a cheltuielilor cu plata dobanzilor pentru depozite, de la 357 la 507 milioane lei, astfel ca veniturile nete din dobanzi au crescut semificativ, de la 753 milioane lei la 1,1 miliarde lei.

BRD a reusit sa-si majoreze si veniturile din comisioane, de la 369 la 558 milioane lei, astfel ca rezultatul operational a avansat de la 1,2 la 1,8 miliarde lei.

Pe de alta parte, BRD si-a majorat cheltuielile cu personalul de la 296 la 452 milioane lei in trimestrul 3, astfel ca in total cheltuielile operationale au crescut de la 607 la 908 milioane lei.

BRD a obtinut asadar un profit operational de 970 milioane lei, in crestere fata de cele 636 milioane lei de la finalul trimestrului 2.

“Primele nouă luni ale anului 2014 au marcat un pas important în procesul de transformare a BRD, care a continuat să investească în calitatea serviciilor, consolidarea structurii de risc şi îmbunătăţirea eficienţei sale  operaţionale. Structura consolidată a bilanţului ne permite să mărim semnificativ portofoliul nostru de credite de îndată ce cererea va creşte”, a spus Philippe Lhotte, Preşedintele Director General al BRD, citat intr-un comunicat al bancii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii