BANCI | Opinie

BNR se bazeaza pe decizii judecatoresti "rezonabile" in procesele privind clauzele abuzive, decizii care insa nu exista. Isi va asuma Inalta Curte de Justitie responsabilitatea pentru astfel de decizii?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-07 23:40

Studiul de impact realizat de BNR cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit ale bancilor, al carui rezumat a fost trimis Ministerului Justitiei, dupa cum relateaza presa, arata ca unele banci ar putea avea pierderi substantiale in urma proceselor cu clientii lor, dar nu reprezinta o amenintare la adresa sistemului bancar.

BNR se bazeaza insa, in aceasta evaluare, pe decizii "rezonabile" ale instantelor de judecata, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Se pare, asadar, ca cea care va avea responsabilitatea sa emita astfel de decizii va fi Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde BNR vrea sa se judece procesele dintre banci si clienti.

Studiul de impact a fost solicitat de FMI, pentru a se evalua pierderile cu care s-ar putea confrunta unele banci dupa aplicarea, din 1 octombrie, a unei legi care permite Protectiei Consumatorilor ca, in cazul in care o instanta constata existenta unei clauze abuzive, sa ceara eliminarea respectivei clauze, referitoare la dobanda sau comisioane, in cazul tuturor contractelor de acelasi tip.

Concret, ar fi vorba de pierderi de peste 1 miliard de euro (4,8 miliarde de lei), rezultate in urma neincasarii, in viitor, a dobanzilor apreciate abuzive, pierderi care ar conduce la o scadere a ratei solvabilitatii sistemului bancar cu 2,5 puncte, adica de la 14,5% in prezent la 12,5%, ceea ce ar fi in continuare cu mult peste minimul legal de 8%.

Foarte important, BNR apreciaza in studiul de impact ca nicio banca, asadar nici cele cateva banci afectate mult mai mult decat altele de clauzele abuzive, nu va cobori sub indicatorul de solvabilitate de 8% dupa absorbtia pierderilor rezultate din pierderea proceselor.

Atentie, insa! BNR a calculat aceste pagube ale bancilor ca fiind rezultatul unor decizii „rezonabile” ale instantelor de judecata cu privire la nivelul dobanzilor variabile, ale caror mod de calcul, in functie de indici interni ai bancilor, netransparenti, este considerat abuziv de catre avocatii clientilor, cu Gheorghe Piperea lider.

Problema este ca, deocamdata, aceste decizii „rezonabile” nu prea exista, intrucat instantele au fost, in general, fie la o extrema, decizand sa anuleze aproape cu totul dobanzile, ducandu-le la niveluri de 1-2%, fie la alta, mentinand vechile dobanzi prin respingerea acuzatiilor ca acestea ar fi abuzive.

Din acest motiv bancile, sprijinite de BNR, au facut lobby pentru ca aceste procese sa se judece doar la Curtea Suprema de Justitie, astfel incat sa existe solutii unitare in aceste cauze, avand in vedere impactul major asupra sistemului bancar.

Acum insa, odata cu constatarea din studiul de impact, ca bancile nu vor fi afectate atat de tare, se pune asadar intrebarea daca, in aceste conditii, BNR va mai sustine, asa cum a facut-o initial, ca procesele sa se judece doar la Curtea Suprema.

Numai ca in lipsa deciziilor judecatoresti „rezonabile”, si in prezenta unor decizii severe, prin care dobanzile au fost coborate la niveluri de 1-25, pagubele suferite de banci sunt mult mai mari, dupa aprecierile acestora ridicandu-se la 10 miliarde de lei, asadar dublu fata de estimarile BNR.

Pe de alta parte, BNR nu a calculat impactul pe care l-ar avea anularea unor comisioane aferente creditelor, considerate de asemenea clauze abuzive si care au fost eliminate in cateva decizii ale instantelor de judecata, si nici pagubele suferite in cazul in care ar fi nevoite sa innapoieze clientilor dobanzile si comisioanele anulate, de la inceputul semnarii contractului.

Bancile au facut aceste calcule, iar pierderile rezultate s-ar ridica la 24 miliarde lei, o cifra impresionanta care, mai mult ca sigur, ar avea un impact serios asupra sistemului bancar.

In concluzie, avem un studiu de impact cu estimari ale BNR foarte diferite de cele ale bancilor, studiu care nu ia in calcul toate elementele potentialelor pagube, precum comisioanele. Mai mult, estimarile sunt necredibile, bazandu-se pe decizii „rezonabile”, care nu exista.

In aceste conditii, se pare ca singura solutie pe care se bazeaza BNR este judecarea acestor procese cu clauze abuzive la Curtea Suprema, unde exista sansele unor decizii unitare si unde se pot, astfel, evalua potentialele pierderi pe viitor ale bancilor in aceste cazuri.

Comentarii

Constanta Radulescu
Client BCR abuzat
Decizii rezonabile? O decizie rezonabila ar fi, ca atunci cand clauza este abuziva, aceasta sa se inlature. Exista o decizie CEJ in acest sens obligatorie pt. toate statele membre UE. Si o decizie in Bihor unde, un client BCR a obtinut eliminarea din contract a clauzei privind dobanda acesta avand acum dobanda zero(vezi aici: http://www.economica.net/un-client-al-bcr-a-castigat-in-instanta-anularea-dobanzii-la-credit_56678.html ). Ce zic acum bancile pe noi, clientii, nu ne intereseaza, pot sa dea faliment. Trebuia sa se gandeasca atunci cand au burdusit contractele cu clauze abuzive, au mizat pe faptul ca ne este frica sa ne punem cu ele si au gresit. Clientii BCR merg pana la capat, indiferent unde este acesta. BCR va regreta enorm ca si-a abuzat clientii si a impus o dobanda de domeniul SF-ului.

Bancherul.ro
dobanda 0 este rezonabila?
Nu credem ca oricine cu o judecata rezonabila poate spune ca dobanda 0 este o decizie rezonabila. Orice banca imprumuta bani cu o anumita dobanda. De aceea, ne intrebam daca judecatorii de la Inalta Curte vor avea suficienta intelepciune pentru a impaca cele doua parti: bancile care s-au lacomit sa practice niste dobanzi exagerat de mari si sa nu le scada odata cu indicii pietei, si clientii care se lacomesc acum sa nu mai plateasca nimic pentru niste bani imprumutati.

Gabi
dobanda 0 este foarte rezonabila
Daca o clauza este abuziva nu mai discutam de rezonabilitate. D-vs sunteti pentru neaplicarea/nerespectarea legislatiei? Cauza C-618/10 a CJUE spune "se opune unei reglementari a unui stat membru care permite instantei nationale atunci cand constata nulitatea unei clauze abuzive cuprinse intr-un contract incheiat intre un vanzator sau furnizor si un consumator, sa completeze respectivul contract modificand continutul acestei clauze". Cu alte cuvinte CJUE spune ca atunci cand o clauza este abuziva ea nu se modifica, nu se completeaza ci se elimina. Aceasta masura este ca o sanctiune si are menirea de a preantampina practica bancilor de a insera clauze abuzive. Cititi aceasta cauza, este foarte interesanta. D-vs vi se pare rezonabila o dobanda de 10 la euro? Si a fost si 11,4. Vi se pare rezonabila conduita BCR ca atunci cand a scazut euribor de la 5,4 la 1 dobanda, dimpotriva, a crescut cand aceasta ar fi trebuit sa scada cu cel putin 4,4? Vi se pare rezobabila conduita BCR ca nu explica (in contract, negru pe alb)ce reprezinta acea dobanda, ca nu are o formula de calcul, ca nu este prevazuta in contract perioada de variabilitate? Vi se pare rezonabil ca de la o rata de 532 euro acum platesc 750 euro si am avut si 816 euro rata. Aceste variatii, BCR spune (acum) ca rezulta din fluctuatiile euribor. Dar cand euribor a scazut cu 4,4 dobanda de ce a crescut in loc sa scada? D-le bancher, inainte sa blamati clientii cocosati de abuzurile bancilor mai intrebati, mai studiati legi nationale si nu numai, documentati-va!

Bancherul.ro
dobanda in sine nu poate fi clauza abuziva
Dobanda in sine, costul unui credit, nu poate fi clauza abuziva, intrucat asa se dau creditele, cu dobanda. Asa a constatat, de altfel, si Curtea de Apel. Asadar, cum poate fi eliminata dobanda din moment ce trebuie sa existe, intrucat reprezinta costul unui credit? Faptul ca o banca, BCR dupa cum spuneti, nu a respectat formula de calcul a dobanzii, si a crescut-o in loc sa o scada, este altceva, este o incalcare a contractului de credit. Pentru asta puteti sa dati banca in judecata, sa va repare prejudiciul in urma majorarii dobanzii, astfel incat sa aveti o dobanda corecta, rezonabila, la nivelul pietei, dupa cum este de parere si Curtea de Apel (http://www.bancherul.ro/clauzele-abuzive-din-contractele-de-credit-in-procesele-dintre-clienti-si-banci-care-sunt-ele-si-cum-sunt-explicate-de-instantele-de-judecata--11725). Asta intelegem noi prin decizii rezonabile.

Constanta
client BCR abuzat
Dupa cum v-am spus, documentati-va: CJUE in cauza United Brands : un pret inechitabil poate fi considerat un abuz in sensul art. 102 din Tratatul de la Roma, intrucit este un pret impus care nu are legatura cu valoarea economica a produsului furnizat(imprumnut bancar). Iar abuzul de pozitie dominanta este dur sanctionat. Considerentul ca dobanda si comisioanele fac parte din pret iar judecatorul nu poate face o analiza din perspectiva clauzelor abuzive este total gresit fiind decizii, inclusiv la ICCJ, in acest sens.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii