BANCI | Opinie

BNR impiedica dezvoltarea economiei, neoferind un sistem de transferuri bancare modern si rapid, cu plati instant, ca in Polonia, Turcia sau Anglia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-11 20:57

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si bancile comerciale impiedica dezvoltarea economiei, neoferind populatiei si firmelor un sistem de plati interbancare modern si suficient de rapid, cum exista de mai multi ani in Polonia, Turcia sau Marea Britanie.

In toate cele trei tari, bancile centrale si sistemele bancare au dezvoltat sisteme de plati interbancare instant, ceea ce inseamna ca un transfer de bani efectuat de catre clientul unei banci ajunge imediat la destinatie, adica in contul altei banci, nu in termen de cateva ore sau chiar a doua zi, cum se intampla in Romania.

Oamenii, dar mai ales firmele, isi doresc ca banii trimisi din conturile lor sa ajunga cat mai repede la cel care-i asteapta, persoane fizice sau parteneri de afaceri, astfel incat acestia sa se poata folosi imediat acei bani, fie pentru nevoi personale, fie pentru derularea afacerii.

Un plus de viteza a platilor inseamna o accelerare a proceselor economice la toate nivelurile si chiar evitarea pierderii unor oportunitati. Uneori, o persoana fizica sau o firma trebuie sa faca o plata in cateva ore sau macar in aceeasi zi pentru a beneficia de un produs sau un serviciu sau pentru a nu intarzia cu achitarea unei amenzi sau a unei taxe, ceea ce nu e posibil daca recurge la sistemul de plati interbancar din prezent.

Acum, doar platile intrabancare (intre conturile aceleiasi banci) se pot realiza instant, in timp ce platile interbancare (de la o banca la alta) pot dura chiar si o zi. De exemplu, daca ai cont la Banca Transilvania si vrei sa faci o plata astazi, la ora 13,30, catre o alta banca, de exemplu Raiffeisen Bank, banii vor ajunge abia a doua zi. Ceea ce, fireste, poate starni furia oamenilor, ca in exemplul de aici.

Asta pentru ca Transfond, institutia detinuta de BNR si banci care se ocupa de transferurile interbancare, deconteaza aceste plati doar in cadrul a trei sesiuni zilnice, in prima parte a zilei, ultima fiind la 14.05.

Economia se dezvolta, iar numarul si valoarea platilor bancare este in crestere, dar si nevoile ca platile sa se faca mai rapid, dar din pacate fara ca BNR sa tina pasul cu aceasta tendinta si sa eficientizeze aceste plati si implicit sa determine nu numai facilitatea transferurilor prin banci, ci si fiscalizarea economiei. Cu cat platile bancare sunt mai simple si mai rapide, cu atat mai multi bani vor fi transferati prin banci, dar cu cat este mai greu sa faci o plata prin banca, cu atat platile cash vor prospera.

BNR este in urma chiar si cu statisticile privind platile, ultimile disponibile fiind aferente anului 2015, desi ne aflam aproape de sfarsitul lui 2017.

Astfel, in 2015 au fost realizate 221 milioane de transferuri bancare, comparativ cu 197 milioane in 2014. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 6,5 TRILIOANE lei (6.541 miliarde lei), fata de 5,3 trilioane lei in 2014. (vezi graficul)

Platile instant pot stimula inovatia si concurenta

Platile rapide sau cele instant ar putea stimula nu doar tranzactiile bancare, ci si inovatia in sistemul financiar, asa cum organizatiile de plati Visa si Mastercard sau firmele de transferuri de bani, precum Western Union sau MoneyGram, si-au creat propriile sisteme de plati rapide si instant, in colaborare cu bancile, de multa vreme.

Platile instant ar putea permite aparitia unor noi jucatori inovatori pe piata platilor, care sa concureze platile cu cardul, mai ales ca platile online si cu telefonul mobil le vor inlocui treptat pe cele cu cardul.

De exemplu, sistemul de plati instant din Polonia permite transferurile de bani dintre doua persoane (P2P sau Person to Person) pe baza numarului de telefon, fara ca expeditorul banilor sa fie nevoit sa stie contul bancar al destinatarului, ci doar numarul de telefon al acestuia. (vezi aici detalii)

Noile metode de plati instant, cu telefonul mobil si online, ar putea fi benefice pentru populatie si firme nu doar in privinta rapiditatii cu care sunt facute ci si a costurilor, mai mici decat in cazul platilor clasice, cu cardul.

BNR ar fi putut urma modelul Poloniei sau Turciei, daca ar fi vrut

BNR si bancile romanesti ar fi putut, daca ar fi vrut, sa urmeze modelul Poloniei sau Turciei, unde de ani buni platile interbancare se realizeaza instant, adica in decurs de cateva secunde.

In Suedia, peste 50% dintre platile facute de populatie sunt instant.

De asemenea, la nivelul Uniunii Europene s-a realizat un sistem de plati instant in euro (SEPA Instant Credit Transfer - SCT Inst) la care primele tari, precum Spania, au aderat deja. (vezi aici detalii)

BNR spune ca urmeaza sa se implice in platile instant

BNR spune ca urmeaza sa se implice si ea in facilitarea platilor instant in Romania, iar Transfond a demarat in acest sens un proiect de adaptare a structurii la aceste tipuri de plati.

Iata ce a raspuns BNR, la solicitarea Bancherul.ro:

“În ceea ce privește plățile instant, în România, prestatorii de servicii de plată vor decide - în perioada următoare - în ce măsură vor furniza servicii de plată de tip instant clienților lor, în funcție de analizele proprii care determină cererea pentru aceste servicii din piața de profil.

Pentru a permite procesarea interbancară a plăților de acest tip, operatorul sistemului de plăți de mică valoare - Transfond S.A. - a demarat un proiect de adaptare a infrastructurii existente de procesare a plăților de mică valoare. Pe de altă parte, Banca Națională a României, în acord cu atribuțiile sale statutare, va decide în perioada următoare cu privire la implicarea sa la nivel operațional pentru a asigura decontarea plăților instant procesate prin sistemul de plăți de mică valoare.”

Transfond analizeaza cu bancile o schema de plati instant

Transfond analizeaza cu bancile inca de anul trecut (probabil chiar de mai multa vreme) o schema de plati instant, dar care pana acum nu s-a materializat.

Transfont preciza urmatoarele, in septembrie 2016, pentru Bancherul.ro:

"Transfond, împreună cu ARB, băncile și instituțiile de plată se află în curs de analiză a posibilității de implementare a unei astfel de scheme de plăți instantanee, la standarde europene, la fel cum s-a procedat de către comunitatea bancară și cu schemele SEPA pentru ordin de plată/transfer credit și debit direct, în fluxuri interbancare.

Această dezvoltare va fi realizată cu sprijinul băncilor/instituțiilor de plată participante la Casa de Compensare - SENT.

Sistemul nou dezvoltat va reprezenta o componentă de infrastructură pentru plăți de retail care va crea baza dezvoltării de servicii de plăți pentru clienții finali printr-o serie de canale alternative, cum ar fi plățile prin dispozitive mobile și va aduce importante beneficii băncilor din România, prin creșterea numărului de plăți electronice din economie și prin poziționarea corectă și la timp a sistemului financiar-bancar reglementat și supravegheat prudențial în competiția cu furnizorii nebancari/nefinanciari de servicii de plăți.

Trebuie menționat că, în ultima perioadă, se manifestă o preocupare la nivel european și internațional, de trecere către procesarea în timp real a plăților interbancare de retail (generate de acțiuni comerciale între persoane, între acestea și business-uri, precum și între business-uri) în regim 7/24/365.

Consiliul European de Plăți a desfășurat, în primăvara lui 2016, o consultare publică cu privire la schema SCT Inst – Plăți Instant în euro la standarde SEPA.

În acele țări din Uniunea Europeană unde funcționează deja acest tip de serviciu, în cele mai multe cazuri prețul plătit de clienți este unul premium, întrucât este un serviciu nou, rezultat al unor eforturi consistente de cercetare-dezvoltare și care se supune acelorași exigențe de securitate și disponibilitate ca și celelalte tipuri de plăți (transfer credit, debit direct, instrumente de debit, etc.)."

Transfond este dispus sa extinda programul

In ceea ce priveste actualul sistem de plati, Transfond spune ca este dispus sa prelungeasca programul de decontare a platilor interbancare:

"Serviciul de plăți interbancare se derulează pe baza unui program agreat cu băncile, încă de la intrarea în producție a Sistemului Electronic de Plăți interbancare și a SENT, armonizat cu programul de ghișeu al acestora și este conform reglementărilor și schemelor de plată la care băncile au aderat. Programul SENT presupune derularea a trei sesiuni de compensare a plăților interbancare pe timpul unei zile de lucru.

În ceea ce privește operațiunile introduse de către bănci în sistem după ora ultimei sesiuni, acestea sunt prelucrate în prima sesiune de compensare a plăților interbancare din ziua următoare (T+1), procesul astfel fiind pe deplin aliniat la standardele de plăți pentru zona euro, reunite sub numele generic de SEPA (Single Euro Payments Area).

De altfel, la nivel european, toate Casele de Compensare își desfășoară programul într-o manieră asemănătoare, cu procesarea tranzacțiilor exclusiv în zilele lucrătoare și cu trecerea plăților introduse după ultima sesiune de compensare din program în următoarea zi lucrătoare.

TRANSFOND este deschis propunerilor de extindere a programului, în cazul în care instituțiile de plăți vor solicita acest lucru."

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  plati online  transfer bancar  plati  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024. Seceta puternica, oferta insuficienta de produse alimentare si cresterea salariilor au cauzat cresterea inflatiei, detalii

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • împrumut

    Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii

  • Buna ziua! Am nevoie de ajutor!

    Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii

  • Înșelătorie

    Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii

  • interdictie conturi ING

    Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii