BANCI | Opinie

Bancile sunt primele interesate sa scada costurile creditelor si sa relaxeze conditiile de acordare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-21 15:38

Brokerul de credite Rapid Finance a realizat o analiza a situatiei din sectorul imobiliar in urma careia a formulat o serie de concluzii si previziuni in ceea ce priveste efectele acesteia nu numai pentru clientii finali si pentru dezvoltatori, ci si pentru banci.

Criza actuala din sectorul imobiliar a fost determinata de un complex de factori, intre care o pondere importanta o are demersul bancilor de a inaspri conditiile de acordare a creditelor ipotecare. Aceasta situatie afecteaza atat sectorul apartamentelor vechi cat si pe cel al apartamentelor noi, iar cel mai evident semn este dat de scaderile de preturi pentru ambele categorii din ultima perioada.

Aceasta scadere a preturilor dezavantajeaza in primul rand bancile, daca ne gandim ca in perioada octombrie 2007 – martie 2008 s-au acordat credite pentru achizitie si constructie de locuinte si pentru cumparare de terenuri in valoare de cca 284.460.000 euro, ale caror garantii inregistreaza in prezent scaderi intre 25% (in cazul apartamentelor vechi) si pana la 50% (in cazul terenurilor).

Analizand, de exemplu, segmentul apartamentelor de cartier cu doua camere, cel mai intens tranzactionate in perioada mentionata anterior, la preturi intre 110.000 – 120.000 euro, estimam ca aproximativ 80% din totalul acestor tranzactii au fost finantate prin credite bancare, iar valoarea medie a creditelor acordate a fost intre 90.000 si 100.000 de euro. Din cauza scaderii preturilor din ultimele 6 luni, garantiile acestor credite au ajuns sa valoreze in prezent intre 75.000 si 85.000 lei ceea ce inseamna ca daca acesti clienti ajung in incapacitate de plata, bancile nu-si vor recupera nici macar suma imprumutata, fara a mai aduce in discutie costurile suplimentare legate de refinantare si executarea garantiilor.
Ca urmare, bancile sunt primele interesate sa gaseasca solutii pentru mentinerea costurilor creditelor in limite acceptabile.

In cazul apartamentelor noi, actualele conditii restrictive de acordare a creditelor ipotecare diminueaza considerabil numarul potentialilor cumparatori pentru acest sector. Dezvoltatorilor le e tot mai dificil sa vanda, ceea ce are consecinte directe asupra capacitatii lor de rambursare a creditelor corporate prin care si-au finantat proiectele. Prin urmare, bancile au toate motivele sa regandesca politica actuala de acordare a creditelor deoarece risca sa nu-si recupereaza creditele acordate dezvoltatorilor de proiecte imobiliare.

„Cererea de apartamente este diminuata nu numai de cresterea dobanzilor ci si de introducerea unor conditii care limiteaza accesul la creditare: neacceptarea anumitor tipuri de venituri in calcularea venitului eligibil, scaderea gradului de indatorare, solicitarea unui avans mai mare, cresterea gradului de acoperire cu garantii, inasprirea scoring-urilor etc. Toate aceste restrictii impuse de banci au un aport considerabil in scaderea preturilor apartamentelor, dar practic, bancile au determinat devalorizarea propriilor garantii. Pe de alta parte, tot bancile sunt cele care pot oferi o solutie acestei probleme, primele initiative facandu-se deja simtite prin demersul Presedintelui ARB care a solicitat Bancii Nationale reanalizarea Regulamentului 11, care modifica si completeaza Regulamentul 3/2007 al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice”, a declarat Mihaela Nicoara, Director de Vanzari Rapid Finance.

„In concluzie, estimam ca primul pas in relaxarea normelor de creditare este inevitabil deoarece bancile sunt direct interesate de echilibrarea pietei imobiliare. Reevaluarea conditiilor de creditare va stabiliza piata imobiliara in urmatoarele 2-3 luni”, a mai afirmat Mihaela Nicoara.

Despre Rapid Finance

Rapid Finance este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata brokerajului de credite si membru al grupului Capital Partners.

Din mai 2008 Rapid Finance, impreuna cu Total Advisor, a deschis sub marca Financial Boutique, primul birou de brokeraj de servicii financiare retail, in Bd. Unirii nr 69, unde clientii pot gasi in acelasi loc cele mai bune oferte de credite dar si cele mai bune oferte de asigurari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii