BANCI | Opinie

Bancile si Protectia consumatorilor discuta noi reguli pentru rambursarea creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-07-02 16:35

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) are în vedere adoptarea unor măsuri prin care să se schimbe modul în care băncile cer rambursarea împrumuturilor.

“Foarte mulţi consumatori s-au plâns de faptul că băncile încearcă să-şi recupereze dobânzile şi apoi creditul. Acest lucru devine o problemă în cazul în care clientul încearcă să ramburseze anticipat creditul”, a declarat pentru Money.ro Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

În prezent, în primele rate de rambursare a unui credit bancar, în funcţie de tipul creditului, dobânzile şi comisioanele pot avea o pondere de până la 90%, în timp ce restul reprezintă principalul. ANPC doreşte schimbarea acestui sistem pentru a face lucrurile echitabile pentru consumator.

“Vrem să găsim o variantă ca băncile să schimbe modalitatea de rambursare. Vom discuta şi cu bancherii şi celelalte autorităţi competente în această problemă”, adaugă preşedintele ANPC.

Spre exemplu, la un credit imobiliar de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani (DAE de 6,9%), rata lunară este de 316 de euro. În prima lună, clientul plăteşte dobânzi de 270 de euro şi 45 de euro din principal. Dobânda reprezintă astfel 86% din prima rată, iar principalul (banii returnaţi din împrumut) reprezintă doar 14%.

Principalul şi dobânda ajung să aibă aceaşi pondere în rata lunară abia în al 19-lea an de rambursare a împrumutului.

În primii 5 ani de rambursare a creditului, din sold se plătesc doar 3.132 de euro. Astfel, dacă doreşte rambursarea anticipată a creditului, clientul trebuie să plătească un comision de rambursare anticipată de 1% din soldul rămas (468 de euro), plus soldul rămas de 46.868 euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii