BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania trece Prutul pentru a rascumpara de la un rus a treia ca marime si cea mai veche banca din Moldova, infiintata acum 28 de ani: Victoria Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-11-09 01:02

Banca Transilvania (BT) devine primul investitor strain din ultimii zece ani pe piata bancara din Moldova, unde exista 11 banci, odata cu decizia de a prelua pachetul principal de aproape 40% din actiunile Victoriabank de la un controversat oligarh rus, implicat se pare si in “jaful secolului” din urma cu trei ani, cand trei banci moldovene au fost devalizate de 1 miliard de dolari.

“Banca Transilvania intenționează să achiziționeze un pachet inițial de peste 39% din Victoriabank...BT a solicitat aprobarea achiziției din partea autorităților de reglementare bancară și autorităților relevante din România și Republica Moldova”, se arata intr-un comunicat al bancii din Cluj.

Extinderea Bancii Transilvania in Moldova este fireasca – poate chiar (prea mult) asteptata - dat fiind succesul inregistrat in Romania de banca din Cluj in ultimii ani, care a propulsat-o pe locul doi in topul bancilor dupa marimea activelor, cu perspectiva de a deveni chiar cea mai mare banca romaneasca, daca va cumpara si banca greceasca Bancpost, pe care de asemenea a anuntat ca vrea sa o preia, dupa achizitia Volksbank din 2015.

Victoriabank este prima banca comerciala infiinta in Republica Moldova, inca din 22 decembrie 1989, pe vremea regimului sovietic, asadar este mai veche decat Banca Transilvania, de catre inginerul moldovean Victor Turcan, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al bancii.

Pasul facut in Moldova de banca din Ardeal fondata de Horia Ciorcila este facilitat si de prezenta BERD, vechiul partener al BT, in actionariatul Victoriabank, cu 27,5% din capital. BERD si-a majorat participatia la Victoriabank anul trecut, cand a preluat si cota de 12,5% detinuta pana atunci de o alta banca romaneasca, Alpha Bank, subsidiara bancii grecesti omonime.

De altfel, se poate spune ca numai datorita Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) banca moldoveneasca Victoriabank a supravietuit crizei bancare de acum trei ani, iar acum, ca o pasare Phoenix, s-ar putea inalta victorioasa deasupra sistemului bancar din Moldova, dupa preluarea de catre BT.

Pentru ca, dupa ce, la finalul lui 2014, controlul Victoriabank a fost preluat, printr-un offshore din Cipru, Insidown LTK, de mogulul rus Lobanov, care a intrat in forta in banca, reusind chiar, prin intermediul justitiei, sa suspende activitatea Consiliului de Supraveghere, BERD, care avea o cota de 15% din actiunile bancii inca din 1995, a rezistat si s-a zbatut pentru a convinge autoritatile si Banca Centrala din Moldova sa impuna principiile guvernantei corporatiste in sistemul bancar, manifestandu-si intentia de a-si majora participatia in baca pana la 50%.

Planul BERD a fost curmat insa de guvernul de la Chisinau de la acea vreme, condus de Chiril Gaburici, influentat se pare de reprezentantii Partidului Democrat condus de Plahotniuc, prin modificarea legislatiei, ceea ce i-a infuriat pe reprezentantii BERD.

Prim-vicepreşedintelui BERD, Philip Bennett, a trimis o scrisoare oficialilor moldoveni, in care-i acuza de cinism si de actiuni opace, punand astfel in pericol rezolvarea crizei bancare din aceasta tara.

„Într-un alt context nu ar fi fost o situaţie atât de gravă, dar după evenimentele recente din sectorul bancar al Republicii Moldova, există un risc crescut de activităţi imorale şi ilegale la bancă sau cu concursul băncii”, avertiza Bennett. 

El a amenintat ca BERD şi-ar putea retrage capitalul de la Victoriabank, întrucât lipsa unei guvernanţe corporative la această bancă este un risc reputaţional prea mare. (vezi aici detalii)

Cu toate acestea, BERD a considerat ca trebuie sa lupte in continuare pentru Victoriabank, mai ales ca intre timp, in iunie, Victoriabank, alaturi de primele doua mari banci din Moldova, Moldova Agroindbank, Moldindconbank, au fost puse sub supraveghere speciala de catre Banca Nationala din Moldova, din cauza problemelor pe care le aveau cu creditele neperformante si cu efectele crizei bancare.

Ionut Patrahau, fostul director adjunct al BT, a pus umarul la salvarea Victoriabank din mainile rusilor

Astfel ca in august, dupa ce guvernul Gaburici si-a depus mandatul in contextul scandalului bancar, BERD impreuna cu Alpha Bank a convocat o AGA pentru numirea unui nou Consiliu de Administratie la Victoriabank, pentru iesirea din impas.

BERD a propus doi reprezentanti in noua conducere a Victoriabank: un englez, Gavin Nicholas Ryan, director al Wider Europe Capital Management, si romanul Ionut Patrahau, fost direct general adjunct la Banca Transilvania. Patrahau are experienta si pe piata bancara din Moldova, el fiind anterior reprezentantul BERD in conducerea neexecutiva a Agroindbank.

Patrahau si Ryan au reusit, intr-un final, sa-si impuna autoritatea la Victoriabank, cu ajutorul Bancii Nationale a Moldovei, care a refuzat sa aprobe numirea lui Lobanov si reprezentantilor acestuia la conducerea bancii moldovene. Ba chiar la inceputul acestui an, Lobanov a primit si o amenda de aproape un milion de lei de la banca centrala a Moldovei.

In aceste conditii, mogulul Lobanov se pare ca nu a mai avut incotro si a fost nevoit sa-si scoata la vanzare actiunile la Victoriabank, pe care urmeaza sa le preia Banca Transilvania. BT a anuntat intr-un comunicat comun cu BERD ca dupa obtinerea avizelor de la bancile centrale din Romania si Moldova va face o oferta de preluare si a pachetelor detinute de actionarii minoritari, cel mai important fiind cel al lui Victor Turcan, de peste 10%.

Victoriabank in cifre

Victoriabank are active totale in valoare de 13,6 miliarde lei moldovenesti, adica in jur de 3,1 miliarde lei romanesti, la cursul oficial al BNR de 0,2285 lei moldovenesti pentru un leu romanesc.

Este a treia mare banca din Moldova dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 17%.

Creditele reprezinta doar 40% din totalul activelor, restul fiind lichiditati, majoritatea fiind finantari pentru firme, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentand numai 15% din totalul creditelor.

Depozitele atrase de la clienti (10 miliarde lei moldovenesti) sunt duble fata de valoarea creditelor.

Solvabilitatea Victoriabank este ridicata, de 22,6%, banca avand un capital social de 250 milioane lei moldovenesti, la care se adauga rezerve de 2 miliarde, astfel ca totalul capitalului este de 2,4 miliarde lei moldovenesti (560 milioane lei).

Victoriabank este profitabila: a obtinut un castig de 157 milioane lei moldovenesti (35 milioane lei) in prima jumatate din acest an, dupa un profit de 220 milioane lei moldovenesti in 2016.

Banca din Moldova are 99 de unitati teritoriale si 511.000 de clienti, dintre care aproape 24.000 de firme.

Interesant la Victoriabank este si faptul care are servicii mai inovatoare decat oricare alta banca romaneasca. Iata cateva exemple:

Inca din 2011 a lansat optiunea de creditare in regim online pentru persoanele juridice, cu o aplicatie pe site-ul bancii.

In 2014 a lansat programul Visa Direct pentru transferurile intre persoane fizice (P2P) cu cardurile Visa, un serviciu inexistent la bancile romanesti.

Iar in acest an, in mai, banca a lansat, tot in parteneriat cu Visa, in premiera pe piata bancara din Moldova, platile contactless cu telefoanele mobile Android prin tehnologia NFC si HCE (Host Card Emulation) in sistemul de plati Visa.

Piata bancara din Moldova

La 31.12.2016, în Republica Moldova funcţionau 11 bănci licenţiate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), inclusiv 4 sucursale ale băncilor și grupurilor financiare străine, conform datelor prezentate de Victoriabank.

Pe parcursul anului 2016, activele sistemului bancar au înregistrat un trend ascendent. Activele băncilor comerciale conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară la 31 decembrie 2016 au constituit 72,951.37 milioane lei (moldovenesti), marcând o creștere de 4,161.17 milioane lei sau de 6.05% comparativ cu activele înregistrate la 31 decembrie 2015.

În 2016 sistemul bancar a parcurs o perioadă de reducere a creditării economiei naţionale din cauza crizei economice din ţară și deprecierii valutei naţionale.

Soldul depozitelor acumulate de bănci s-a majorat cu 8.7% faţă de anul 2015, acumulând 54,917.05 milioane lei.

Soldul creditelor și avansurilor acordate de bănci s-a diminuat cu 4,216.66 milioane lei sau cu 11.56% în raport cu anul 2015, constituind 32,252.33 milioane lei.

Profitul net al sistemului bancar în anul 2016 a constituit 1,466.69 milioane lei – în creștere cu 322.46 milioane lei sau cu 28.18% comparativ cu anul 2015.

Rentabilitatea activelor și rentabilitatea capitalului la 31 decembrie 2016 au constituit 1.97% și respectiv 11.95% anual, în creștere cu 0.30 p.p. și respectiv 1.79 p.p. comparativ cu situaţia la 31 decembrie 2015.

Indicele suficienţei capitalului ponderat la risc (solvabilitatea) a constituit 30.08%, în creștere cu 3.77 p.p. comparativ cu anul 2015 (limita ≥16%), indicator care a variat de la o bancă la alta între 22.60% și 121.32%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii