BANCI | Ultima Ora

Banca Transilvania a primit aprobarile pentru preluarea Victoriabank din Republica Moldova

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-16 14:04

Banca Transilvania (BT) a anuntat ca a primit aprobarile necesare pentru preluarea unui pachet principal de peste 39% din actiunile bancii Victoriabank din Republica Moldova de la un controversat oligarh rus despre care s-a spus ca a fost implicat in “jaful secolului” din urma cu trei ani, cand trei mari banci moldovene au fost devalizate de 1 miliard de dolari.

Extinderea BT in Moldova a fost facilitata de prezenta BERD, vechiul partener al BT, in actionariatul Victoriabank, cu 27,5% din capitalul acesteia. BERD si-a majorat participatia la Victoriabank anul trecut, cand a preluat si cota de 12,5% detinuta pana atunci de o alta banca romaneasca, Alpha Bank, subsidiara bancii grecesti omonime.

BT urmeaza sa faca o oferta de preluare si a actiunilor detinute de minoritari, cea mai mare participatie fiind a fondatorului bancii, Victor Turcan, actualul presedinte al Consiliului de Administratie al bancii.

Preluarea Victoriabank reprezinta pentru BT atat o oportunitate de investitie profitabila cat si o miscare strategica, spun sefii bancii din Cluj. (vezi aici detalii)

Victoriabank in cifre

Victoriabank are active totale in valoare de 13,6 miliarde lei moldovenesti, adica in jur de 3,1 miliarde lei romanesti, la cursul oficial al BNR de 0,2285 lei moldovenesti pentru un leu romanesc.

Este a treia mare banca din Moldova dupa valoarea activelor, cu o cota de piata de 17%.

Creditele reprezinta doar 40% din totalul activelor, restul fiind lichiditati, majoritatea fiind finantari pentru firme, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentand numai 15% din totalul creditelor. (vezi aici detalii despre preluarea Victoriabank)

Comunicatul Bancii Transilvania

Banca Transilvania a devenit actionar al Victoriabank. BT si BERD, parteneriat strategic pentru sustinerea antreprenorilor si economiei din Republica Moldova

Banca Transilvania a devenit actionar al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova, avand o participatie de peste 66% impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. BT si BERD sunt actionari majoritari ai Victoriabank si parteneri strategici pentru sustinerea antreprenorilor si economiei Republicii Moldova.

Este pentru prima oara in ultimii 10 ani cand o banca din afara Republicii Moldova investeste pe aceasta piata, BT deschizand astfel drumul investitiilor in tara vecina.

Banca Transilvania a anuntat in noiembrie 2017 planul de a investi in Republica Moldova, iar intre timp a primit aprobarea pentru achizitie din partea autoritatilor de supraveghere din Romania si Republica Moldova - Banca Nationala a Romaniei, Banca Nationala a Moldovei si Consiliul Concurentei din Republica Moldova.

Prioritatile Bancii Transilvania pentru Victoriabank, ca actionar impreuna cu BERD, sunt urmatoarele:

- Sustinerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, in special sectorul IMM si micro;

- Dezvoltarea unei palete cat mai variate de produse si servicii pentru persoanele fizice;

- Alinierea culturii organizationale si guvernantei corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania;

- Implicare in dezvoltarea personala si profesionala a persoanelor cu spirit intreprinzator din Republica Moldova prin intalniri si cursuri organizate de BT Club, prin care sunt oferite ocazii si oportunitati de invatare si de networking;

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienti, 1.400 de angajati si aproape 100 de sedii. Este protagonista unor premiere notabile pe piata bancara locala, cum sunt: primul card emis, primul bancomat, primul POS si primele carduri premium. Victoriabank se remarca, de asemenea, prin activitatea de carduri: cu 285.000 de carduri, are peste 17% cota de piata, iar ca rulaj cu cardul la comercianti, are peste 37% din piata. Banca se bucura de un grad foarte ridicat de incredere din partea clientilor: are cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din intreaga piata din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite este cel mai redus de pe piata, de 39%.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare banca din Romania, are 2,2 milioane de clienti, peste 7.000 de persoane in echipa si peste 500 de sedii. BT este Banca Oamenilor Intreprinzatori, cu peste 250 de mii de clienti persoane juridice, iar o treime din firmele nou infiintate in Romania in 2017 alegand sa lucreze cu Banca Transilvania. BT este liderul pietei cardurilor, cu 3 milioane de carduri emise, cu care au loc peste 1 milion de tranzactii/zi. Banca Transilvania a acordat in ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor si celor din zona Corporate, in valoare totala de peste 9 miliarde lei. Strategia sa este sustinuta de actionari internationali puternici, cum este BERD si IFC – Banca Mondiala.

Grupul Financiar Banca Transilvania este prezenta in Republica Moldova de acum 10 ani, cand a lansat compania BT Leasing MD, lider de piata in zona ca valoare a finantarilor de mijloace fixe acordate in leasing.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii