BANCI | Opinie

Analistii estimeaza o crestere a PIB intre 8,2% si 9% in T3

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-02 14:12

Creşterea economică în trimestrul al treilea al acestui an s-a plasat între 8,2% şi 9%, susţinută în continuare de construcţii şi servicii, în timp ce în industrie se conturează o tendinţă de decelerare, consideră analiştii economici chestionaţi de NewsIn.

"Industria este în cădere liberă de câteva luni. Mă aştept la o creştere anuală de doar 4% în 2008 pe acest segment", a declarat, pentru NewsIn, Laurian Lungu, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicată (GEA). El estimează că produsul intern brut (PIB) a avansat cu 8,2% în intervalul iulie-septembrie al acestui an.

În primele şase luni din acest an, industria a crescut cu 5,8% faţă de primul semestru din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, economia României a înregistrat o creştere record de 8,8%.

"Creşterea industriei cu mult sub media PIB este greu de susţinut pe termen lung, în condiţiile în care acest segment ar trebui să fie motorul creşterii economice sustenabile", a explicat economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

El apreciază că avansul PIB a fost între 8,4 şi 9% în trimestrul al treilea din acest an, în funcţie de evoluţia agriculturii, a cărei contribuţie la creşterea economică în intervalul iulie-septembrie a fost de aproximativ două puncte procentuale.

"Construcţiile au în continuare o contribuţie consistentă. În perioada următoare, industria va decelera, însă construcţiile şi serviciile rămân active, deşi ratele de creştere nu vor mai fi aceleaşi. Poate nu vom mai vedea rate de creştere de 30% în construcţii, însă cred că ritmul de creştere se poate menţine la 15-20% anul viitor, dacă ne uităm la creşterea numărului autorizaţiilor de construcţie, mai ales în mediul rural", a adăugat Anghel, care prognozează un avans al PIB cu 8,3% pentru tot anul 2008.

Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate în primele zece luni ale anului a ajuns la 53.132 de permise, în creştere cu 10,7% faţă de cele emise în perioada similară din 2007, potrivit datelor publicate de INS.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, estimează creşterea economică în trimestrul al treilea din 2008 la 8,7%, prognoza ajustată în jos de la precedenta, de 9,7%.

"Modificarea este determinată în primul rând de industrie, pentru care impactul este mai puternic pentru că şi ponderea în PIB este mai mare, şi apoi de construcţii. Agricultura este un factor imprevizibil, în funcţie de acest segment, creşterea economică va fi mai mare sau mai mică", a mai spus Chidesciuc.

Analiştii consideră că în ultimul trimestru al acestui an, avansul PIB se va tempera, însă o încetinire semnificativă a ritmului se va vedea abia începând de anul viitor.

Laurian Lungu estimează o creştere a PIB între 7% şi 7,2% în intervalul octombrie-decembrie 2008 şi de 4% pentru 2009, susţinută de investiţii, dar şi de consum. El consideră că, anul viitor, consumul guvernamental va creşte mai alert decât cel privat, a cărui dinamică se va tempera semnificativ.

"Mă aştept la o creştere economică de 6,3% în trimestrul al patrulea. Pentru anul viitor, ne-am revizuit scenariul de bază pentru avansul PIB la 1,7%, de la 3,8%, în condiţiile în care vedem şi o încetinire puternică a consumului", spune şi Chidesciuc.

Analiştii exclud, pe de altă parte, o rată de creştere negativă în 2009, ipoteză vehiculată de unii dintre analiştii străini.

Directorul de investiţii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Crăciun, apreciază că economia României va creşte cu 2-4% anul viitor.

"În 2008, creşterea economică va fi între 8,5% şi 9%. Pentru anul viitor, nu cred că este posibilă o creştere economică negativă, pentru că plecă de la un nivel foarte ridicat, iar economia are o anumită inerţie, scăderea nu vine peste noapte", spune el.

Potrivit lui Lucian Anghel, într-un scenariu de bază, economia va creşte cu aproximativ 4% în 2009.

"Chiar dacă luăm în calcul un scenariu pesimist, cred că avansul PIB tot va fi peste 0%. Rămâne de văzut ce va face noul guvern, dar şi evoluţia altor factori, precum vremea", care joacă un rol foarte important pentru agricultură, a precizat economistul-şef al BCR.

Institutul Naţional de Statistică (INS) publică miercuri, 3 decembrie, primele date despre evoluţia PIB în trimestrul al treilea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii