BANCI | Opinie

Analistii critica decizia Fitch de a scadea ratingul Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-10 14:58

Decizia agenţiei Fitch de a coborî cu două trepte calificativele României este argumentată cu date economice neactualizate şi nu cu dovezi ale înrăutăţirii capacităţii ţării de a-şi rambursa datoria, elementul cheie care ar susţine o retrogradare, spun analiştii chestionaţi de NewsIn.

Luni dimineaţă, Fitch a anunţat că a coborât cu două trepte ratingurile României pentru credite pe termen lung în valută şi pentru credite pe termen lung în lei. Decizia agenţiei scoate România din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" şi este similară celei a Standard & Poor's, de la sfârşitul lui octombrie.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, aminteşte că, la începutul acestui an, analiştii Fitch estimau că deficitul de cont curent se va adânci la 17,5% din produsul intern brut (PIB) în 2008, în momentul în care au redus la negativă perspectiva de rating a României.

"Acum spun că deficitul va fi de peste 14% din PIB, dar au redus ratingul cu două trepte. Nu ştiu pe ce date s-au uitat. 2008 este de fapt primul an de corecţie a deficitului de cont curent", a spus Anghel, pentru NewsIn.

Anul trecut, deficitul balanţei de plăţi a României s-a adâncit până la 14% din PIB, însă după evoluţia din primele luni, cei mai mulţi analişti estimează pentru acest an o reducere a acestuia până sub nivelul din 2007.

"În plus, România nu a cerut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau de la Uniunea Europeană şi a anunţat că nici nu o va face. Spre comparaţie, sunt ţări care la nivel macroeconomic stau mult mai prost ca România, dar au rămas cu rating din categoria investment grade", a adăugat economistul şef al BCR.

Analiştii atrag atenţia că îngrijorarea legată de avansul rapid al creditării este exagerată, atât timp cât intermedierea financiară din România, calculată după ponderea creditului în PIB, este încă redusă chiar faţă de alte ţări din regiune, iar măsurile luate recent de Banca Naţională a României (BNR) au încetinit deja semnificativ ritmul de creştere a creditului neguvernamental.

"Care creştere a creditării? Creditul nu prea mai are cum să crească", a spus economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, făcând referire la măsurile BNR.

El consideră, de altfel, că decizia Fitch, ca şi cea a Standard & Poor's de la sfârşitul lunii octombrie, este "pripită şi nemerită", atât timp cât "există motive puternice" pentru ca România să aibă în continuare rating din categoria investment grade.

Economistul şef de la Raiffeisen Bank România a menţionat trei argumente pentru care România ar fi meritat să rămână în clasa de rating investiment grade.

"În primul rând, avem ancora Uniunii Europene, care s-a văzut în cazul Ungariei. Apartenenţa la UE este o ancoră şi o garanţie. În al doilea rând, datoria publică a României este foarte mică, de 12-13% din PIB. Iar în al treilea rând, potenţialul de creştere al economiei româneşti pe termen lung este foarte mare", a declarat Dumitru, pentru NewsIn.

Şeful departamentului de cercetare al Volksbank România, Melania Hăncilă, consideră decizia Fitch "previzibilă", după ce şi Standard&Poor's a retrogradat deja România din categoria "investment grade", însă spune că "judecata celor de la Fitch este prea dură şi oarecum nedreaptă".

"Fitch se pare că se uită în spate şi nu ia în calcul evoluţiile recente, realitatea actuală, în care ne aşteptăm la o corecţie severă în ce priveşte creditarea", a spus Hăncilă, pentru NewsIn.

"Este ciudată o astfel de decizie de rating înainte de alegeri"

Un motiv de îndoială în privinţa deciziei Fitch este dată, de altfel, de importanţa redusă dată datoriei publice de către analiştii agenţiei, atât timp cât elementul principal într-o analiză de rating este capacitatea ţării de a rambursa datoria.

"Ei (Fitch şi S&P n.r.) aduc ca argument principal creşterea creditării, deşi ratingul trebuie să arate capacitatea ţării de a-şi plăti datoria", a mai spus Dumitru.

Atât Fitch, cât şi Standard & Poor's au atras atenţia asupra politicii fiscale pro-ciclice, cu adâncirea deficitului public într-o perioadă de creştere economică rapidă, argument considerat solid de către analiştii de pe piaţa românească.

Astfel, politica fiscală "departe de a fi prudentă" este unul din dezavantajele României, consideră Melania Hăncilă. "Nu era momentul ca politica fisclă să se relaxeze atât de puternic", a menţionat ea.

Totuşi, guvernele sunt în general predispuse la cheltuieli mai mari în perioade electorale, iar România nu este o excepţie din acest punct de vedere, subliniază analiştii.

"Mi se pare ciudată o decizie de rating chiar înainte de alegeri", a spus Ionuţ Dumitru.

Moody's, singura dintre marile agenţii de evaluare financiară care menţine încă România în categoria investment grade, a anunţat că nu va lua vreo decizie de rating până la începutul anului viitor.

Economiştii avertizează, însă, că următorul guvern trebuie să ţină cont de avertismentul agenţiilor de rating.

"Ar fi de dorit, pentru binele României, ca viitorul guvern să se uite la aceste avertismente. Este bine să ne concentrăm pe investiţii", a menţionat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

Efecte asupra finanţării şi investiţiilor

Printre efectele potenţiale ale deciziei celor două agenţii de rating, analiştii menţionează scumpirea previzibilă a finanţării pentru România şi firmele româneşti, dar şi creşterea prudenţei investitorilor.

"Unii investitori de portofoliu au reglementări interne care le interzic plasamente în active fără rating de investment grade", a explicat Lucian Anghel.

Pe pieţe, reacţia nu a fost totuşi foarte dură după cele două decizii, atrag atenţia analiştii. Luni dimineaţă, leul a pierdut puţin peste 1%, în timp ce bursa a crescut puternic în deschiderea şedinţei.

"Marja la CDS-uri (Credit Default Swap), care arată cum percepe piaţa riscul de ţară, chiar a scăzut după decizia S&P", a amintit Ionuţ Dumitru.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii