BANCI | Stirea Zilei

Tu cat platesti pentru cardul de debit? Comisioanele unor banci sunt chiar si de 10 ori mai mari decat ale altora

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-06-20 23:09

Cardurile de debit pentru persoane fizice emise de unele banci mari, precum Raiffeisen, BRD, Unicredit sau BCR, au comisioane de utilizare chiar si de 10 ori mai mari decat cele mai ieftine carduri emise de alte banci, precum CEC Bank, Banca Transilvania (BT), ING sau Garanti, reise dintr-o analiza a celor mai importante comisioane ale celor 21 de banci romanesti care emit carduri, realizata de Bancherul.ro.

De exemplu, comisioanele pentru utilizarea cardurilor de debit emise de Raiffeisen Bank si BRD se ridica la 80 de lei, fata de doar 8 lei, cat costa un card de debit al CEC Bank, 20 de lei pentru un card Garanti, 31 lei la cardurile ING si 33 de lei in cazul cardurilor Bancii Transilvania (BT).

Costul unui card de debit emis de BCR este de 53 de lei, iar al unui card Unicredit de 70 de lei, substantial mai ridicat decat in cazul bancilor cu cele mai mici comisioane.

Cel mai ieftin card de debit este cel emis de CEC Bank, cu un cost de doar 8 lei, iar cel mai scump card este la Credit Agricole, ale carui comisioane se ridica la aproape 90 de lei, adica de peste 10 ori mai mari.

Analiza a luat in calcul urmatoarele comisioane aferente unui card de debit standard:

- administrarea lunara a contului curent la care este atasat cardul de debit

- emitere card

- administrare anuala card

- interogare sold (vezi cati bani ai pe card) la bancomatul (ATM) propriu (al bancii care a emis cardul)

- interogare sold la bancomatele altor banci din Romania

- interogare sold la bancomatele altor banci din strainatate

- retragere numerar la bancomatul propriu

- retragere numerar la bancomatele altor banci din Romania

- incasari intrabancare (din conturile aceleiasi banci)

- incasari interbancare (din conturile altor banci)

Cele mai mari comisioane aferente unui card sunt cele pentru retragerile de numerar la bancomate. Exista doua banci (CEC Bank si Alior Bank) care nu-si taxeaza clientii pentru aceste operatiuni, indiferent unde utilizeaza cardul pentru a scoate banii de pe el: la bancomatul propriu sau la alte bancomate din Romania sau strainatate.

ING are cel mai mare comision pentru retrageri de la bancomatul propriu

Cel mai mare comision pentru retragerea de bani de la bancomatul propriu este la cardurile emise de ING: 3 lei, indiferent de suma retrasa. Acest comision este de trei ori mai mare decat in cazul BRD, la care comisionul este minim 0,9 lei sau 0,2% din suma retrasa.

De exemplu, daca retrageti 300 de lei cu un card BRD de la un bancomat BRD, comisionul va fi 0,9 lei.

BCR si Banca Transilvania au comision 0 pentru retragerile de la ATM-urile proprii.

Cardurile BCR si BRD sunt cele mai scumpe pentru retrageri de bani de la alte bancomate

Daca folositi cardul pentru retrageri de numerar de la alte banci din tara, cele mai mari comisioane sunt la cardurile BCR si BRD.

La BCR, comisionul este 1% din suma retrasa, dar minim 15 lei, iar la BRD comisionul este 1% din suma retrasa, plus 5 lei.

De exemplu, daca ai card BCR si scoti 100 de lei de la un bancomat BRD, vei plati un comision de 15 lei, adica 15% din suma.

Daca ai card BRD si scoti 100 de lei de la un bancomat BCR, vei plati 6 lei, adica 6%.

Exista insa doua banci (BCR si Alior Bank) care nu-si taxeaza clientii daca retrag bani de la bancomatele altor banci romanesti.

In cazul utilizarii cardului la bancomatele bancilor din strainatate, cel mai mare comision este perceput de Unicredit (2,5%, minim 7 lei), urmata de Libra Bank (2% plus 10 lei), BRD (1,5% plus 10 lei), BCR (1% minim 15 lei), Raiffeisen (1% plus 11 lei) OTP Bank (1% plus 10 lei).

De exemplu, daca scoti 500 de lei (in jur de 100 de euro) de la un bancomat din strainatate cu un card Libra Bank, comisionul este 20 de lei, daca ai card Unicredit comision de 19,5 lei, daca folosesti un card ING comisionul este 18 lei, 17,5 lei pentru un card BRD, 16 lei la cardurile Raiffeisen, 15 lei la cardurile BCR si OTP Bank.

Vrei sa vezi cati bani ai pe card? Te costa 1 euro!

Alte comisioane mari pentru utilizarea cardului la bancomate sunt cele pentru interogarea soldului, pentru a vedea cati bani mai ai pe card.

Cel mai mare comision de interogare sold este platit de utilizatorii cardurilor BRD: 4,65 lei (1 euro) cand isi consulta contul la bancomatele altor banci din Romania sau din strainatate.

Si clientii BCR platesc scump: 4,5 lei pentru interogarea soldului la alte banci.

Trei banci (CEC, ING si Raiffeisen) au 0 comisioane pentru interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania si doar doua (ING si Raiffeisen) nu-si taxeaza clientii nici daca vor sa vada cati bani mai au cand sunt in strainatate, la bancomatele bancilor din tara respectiva.

Bancile isi taxeaza clientii si pentru incasarea banilor in contul de card: 6 lei la Bancpost si 5 lei la Raiffeisen sunt cele mai mari comisioane pentru incasarile din conturile altor banci (interbancare).

Comentarii

maria
comisioane


maria
comisioane


maria
comisioane


maria
comisioane


Bogdan
Articol mincinos
Revizuiți va rog comisioanele de la ing. Sunt un client mulțumit nu un angajat. Acest articol este unul mincinos.

Bogdan
Articol mincinos
Revizuiți va rog comisioanele de la ing. Sunt un client mulțumit nu un angajat. Acest articol este unul mincinos.

Vasile Coman
Comisioane ING
Bogdan, comisioanele ING sunt corecte, le-am luat in calcul pe cele standard, fara conditionalitati, pachete de servicii sau promotii. Care e obiectia ta?

SirNeo
Comision 0
Ce ai fumat prietene cand te-ai documentat pentru articolul asta? Am card de debit la ING si nu am nici un comision. Nu mai dezinformati lumea!!!!

Vasile Coman
Comisioane ING
SirNeo, ING isi face reclama ca are 0 comisioane, dar nu va spune ca doar daca va incasati pe card salariul si daca faceti o plata in fiecare luna. Daca nu, platiti 7 lei comision lunar si cate 3 lei la retragerile de bani de la bancomate. Verificati extrasul de cont sa vedeti daca nu cumva ING v-a luat comisioane.

Alex
comisioane BRD
Pentru pensionari exista conventii de pensii si diverse pachete. Unii platesc doar 7 ron/an pentru card si 0 pentru cont. Pentru un pachet pensionar care include card, cost, sms, interent banking si retrageri gratuite de la bancomate costul anual e 22.8 ron. Interogarea soldului e gratuita la toate cardurile BRD. Va rog sa va informati mai mult cand intocmiti un articol. Probabil si la alte banci situatia e similara.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii