www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Tu cat platesti pentru cardul de debit? Comisioanele unor banci sunt chiar si de 10 ori mai mari decat ale altora

Autor: Bancherul.ro
2018-06-20 23:09

Cardurile de debit pentru persoane fizice emise de unele banci mari, precum Raiffeisen, BRD, Unicredit sau BCR, au comisioane de utilizare chiar si de 10 ori mai mari decat cele mai ieftine carduri emise de alte banci, precum CEC Bank, Banca Transilvania (BT), ING sau Garanti, reise dintr-o analiza a celor mai importante comisioane ale celor 21 de banci romanesti care emit carduri, realizata de Bancherul.ro.


De exemplu, comisioanele pentru utilizarea cardurilor de debit emise de Raiffeisen Bank si BRD se ridica la 80 de lei, fata de doar 8 lei, cat costa un card de debit al CEC Bank, 20 de lei pentru un card Garanti, 31 lei la cardurile ING si 33 de lei in cazul cardurilor Bancii Transilvania (BT).


Costul unui card de debit emis de BCR este de 53 de lei, iar al unui card Unicredit de 70 de lei, substantial mai ridicat decat in cazul bancilor cu cele mai mici comisioane.


Cel mai ieftin card de debit este cel emis de CEC Bank, cu un cost de doar 8 lei, iar cel mai scump card este la Credit Agricole, ale carui comisioane se ridica la aproape 90 de lei, adica de peste 10 ori mai mari.


Analiza a luat in calcul urmatoarele comisioane aferente unui card de debit standard:


- administrarea lunara a contului curent la care este atasat cardul de debit


- emitere card


- administrare anuala card


- interogare sold (vezi cati bani ai pe card) la bancomatul (ATM) propriu (al bancii care a emis cardul)


- interogare sold la bancomatele altor banci din Romania


- interogare sold la bancomatele altor banci din strainatate


- retragere numerar la bancomatul propriu


- retragere numerar la bancomatele altor banci din Romania


- incasari intrabancare (din conturile aceleiasi banci)


- incasari interbancare (din conturile altor banci)


Cele mai mari comisioane aferente unui card sunt cele pentru retragerile de numerar la bancomate. Exista doua banci (CEC Bank si Alior Bank) care nu-si taxeaza clientii pentru aceste operatiuni, indiferent unde utilizeaza cardul pentru a scoate banii de pe el: la bancomatul propriu sau la alte bancomate din Romania sau strainatate.


ING are cel mai mare comision pentru retrageri de la bancomatul propriu


Cel mai mare comision pentru retragerea de bani de la bancomatul propriu este la cardurile emise de ING: 3 lei, indiferent de suma retrasa. Acest comision este de trei ori mai mare decat in cazul BRD, la care comisionul este minim 0,9 lei sau 0,2% din suma retrasa.


De exemplu, daca retrageti 300 de lei cu un card BRD de la un bancomat BRD, comisionul va fi 0,9 lei.


BCR si Banca Transilvania au comision 0 pentru retragerile de la ATM-urile proprii.


Cardurile BCR si BRD sunt cele mai scumpe pentru retrageri de bani de la alte bancomate


Daca folositi cardul pentru retrageri de numerar de la alte banci din tara, cele mai mari comisioane sunt la cardurile BCR si BRD.


La BCR, comisionul este 1% din suma retrasa, dar minim 15 lei, iar la BRD comisionul este 1% din suma retrasa, plus 5 lei.


De exemplu, daca ai card BCR si scoti 100 de lei de la un bancomat BRD, vei plati un comision de 15 lei, adica 15% din suma.


Daca ai card BRD si scoti 100 de lei de la un bancomat BCR, vei plati 6 lei, adica 6%.


Exista insa doua banci (BCR si Alior Bank) care nu-si taxeaza clientii daca retrag bani de la bancomatele altor banci romanesti.


In cazul utilizarii cardului la bancomatele bancilor din strainatate, cel mai mare comision este perceput de Unicredit (2,5%, minim 7 lei), urmata de Libra Bank (2% plus 10 lei), BRD (1,5% plus 10 lei), BCR (1% minim 15 lei), Raiffeisen (1% plus 11 lei) OTP Bank (1% plus 10 lei).


De exemplu, daca scoti 500 de lei (in jur de 100 de euro) de la un bancomat din strainatate cu un card Libra Bank, comisionul este 20 de lei, daca ai card Unicredit comision de 19,5 lei, daca folosesti un card ING comisionul este 18 lei, 17,5 lei pentru un card BRD, 16 lei la cardurile Raiffeisen, 15 lei la cardurile BCR si OTP Bank.


Vrei sa vezi cati bani ai pe card? Te costa 1 euro!


Alte comisioane mari pentru utilizarea cardului la bancomate sunt cele pentru interogarea soldului, pentru a vedea cati bani mai ai pe card.


Cel mai mare comision de interogare sold este platit de utilizatorii cardurilor BRD: 4,65 lei (1 euro) cand isi consulta contul la bancomatele altor banci din Romania sau din strainatate.


Si clientii BCR platesc scump: 4,5 lei pentru interogarea soldului la alte banci.


Trei banci (CEC, ING si Raiffeisen) au 0 comisioane pentru interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania si doar doua (ING si Raiffeisen) nu-si taxeaza clientii nici daca vor sa vada cati bani mai au cand sunt in strainatate, la bancomatele bancilor din tara respectiva.


Bancile isi taxeaza clientii si pentru incasarea banilor in contul de card: 6 lei la Bancpost si 5 lei la Raiffeisen sunt cele mai mari comisioane pentru incasarile din conturile altor banci (interbancare).